Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Kordina 23:24, 16 gru 2023

Darecka napisał(a)

Och! Jak wbiłoby się zęby w ten torcik a jeszcze w dodatku takie dziełko sztuki kulinarnej.
A węża to zapewne na metry kupowaliście? Ile mierzy?
Darecka 06:20, 17 gru 2023

Rumianka napisał(a)
... po obejrzeniu relacji z układanek kamiennej podłogi...dopiero teraz doszłam do siebie, no szok normalnie mnie dopadł...i z wrażenia całkiem zaniemówiłam, zresztą ku uciesze mojego eMa... Toż chyba już lepiej te puzzle układać niż męczyć się z kamlotami...Ale Efekt cuuudny, Warto było...jesteście Wielcy przez duże W...i tak trzymać!!!

Widzę, że to głównie ja uwzięłam się na pisanie... ale po obejrzeniu odcinka mam taką potrzebę.

Jej Eliso, to teraz ja zaniemówię chyba Z dwojga złego, jeśli chodzi o układanie puzzli i kamienia, to wybieram bramkę numer trzy Te kamienie prawie nas pokonały, ale teraz mi się marzy mieć taką podłogę w kuchni i łazience hahaha Trauma jednak jeszcze nie przeszła
Darecka 06:41, 17 gru 2023

MagdaLenka napisał(a)
Ja też już lecę z komentarzem. Miałam nadzieję, że będzie kolejny odcinek w ten weekend (nawet popcorn kupiłam).
To tak:
1. Pięknie Wam się wszystko rozrasta. Kompozycje też bardzo udane (zwłaszcza zakątek z hostami i rodgersją mnie urzeka, bo bardzo lubię cieniste miejsca).
2. Wielkie uznanie za posadzkę w altanie! Ja nie miałabym tyle cierpliwości, żeby coś takiego zrobić. Efekt jest fantastyczny. Wygląda to bardzo sielsko i idealnie wpisuje się w klimat Waszego ogrodu.
3. Stado jeleni robi wrażenie. Zwłaszcza w takiej liczbie. Widziałam coś takiego w Pieninach i wiem, że takie widoki urzekają. Człowiek od razu nabiera szczególnego uwielbienia dla natury. Zazdroszczę, że taka gratka spotkała Was tak blisko domu. Jest szansa, że to nie będzie jednorazowe spotkanie.
4. Część kwiatowa w warzywniku to strzał w 10! Skopiuję to u siebie.

MagdaLenko pięknie dziękuję, robim co możem, mam nadzieję, że odcinek był tego popcornu wart

1. Jeśli chodzi o rabatę cienistą, to jestem z niej w większości zadowolona, szczególnie z części po prawej stronie. W tym roku 2 horetnsje podmieniłam kolcosiłami, zobaczymy, jak się będą rozrastać. Część ze strony lewej jest do małego tuningu- chcę pożegnać barwinka, poprawić kształt rabaty, oddać mojej mamie tawułki i przenieść w to miejsce miodunki, a na ich miejsce dać więcej brunner, zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

2. Układanie tej posadzki to nam się po nocach śniło, tamtego lata nie zajmowaliśmy się prawie niczym innym Może marne z nas majstry hahaha A tak na poważnie, to udało się osiągnąć dokładnie taki efekt, jak nam się marzył, z czego jesteśmy pieruńsko zadowoleni Chyba już tak mamy z tymi kamiennymi puzzlami, 2 ściany w salonie i kamienny łupkowy krąg też układaliśmy- może czas się przebranżowić?

3. Oj, tak, święte słowa, ten bijący od nich majestat i piękno zapierało nam dech. Kiedyś chodzące tu okoliczne stada były liczniejsze, zdarzało się nawet po 20-30 osobników. Teraz chodzą tylko takie małe 5, 6 osobnikowe mikro stadka. Skoro o lejeniach mowa, to w 2019 roku, przy okazji delegacji, odwiedziliśmy park jeleni w Aarhus, gdzie dawały się nawet pogłaskać za drobną łapówkę w postaci marchewki

4. Skopiuj koniecznie i się pochwal, co planujesz tam u siebie wyczarować, będę kibicować
Darecka 06:50, 17 gru 2023

Kordina napisał(a)

Och! Jak wbiłoby się zęby w ten torcik a jeszcze w dodatku takie dziełko sztuki kulinarnej.
A węża to zapewne na metry kupowaliście? Ile mierzy?

Hahaha Bożenko, dawali na promocji 1,2 metra w cenie jednego, tośmy się dwa razy nie zastanawiali Wąż Czarek jest z nami już kilkanaście lat, będzie z 12 czy 13 ( czyli jest dopiero na półmetku swojego życia), ale chyba już dłuższy nie urośnie, siedzi sobie dumnie w swojej pieczarze i czyha na kąski. To pyton królewski, one z reguły jakimiś kolosami nie są , ten nasz chyba właśnie 120cm mierzy, ale muszę dopytać Szyma.
sylwia_slomc... 09:33, 17 gru 2023

Darecka napisał(a)
Dzień dobry bardzo! Pomyślności wszelakich moim ulubionym ogrodniczkom i ogrodnikom ślę z rana Ostatnio przerwałam odcinek w tak bezpardonowy sposób, czas tą niegodziwość naprawić Zacznijmy od małej dawki magii:
02.01.2022 za stodołą, przy brzozowym lasku, oczom naszym ukazał się taki oto obrazek (nigdy wcześniej i nigdy później, jak dotąd, tak duże stado złożone z samych rogaczy się u nas nie pojawiło, widok zapierał nam dech):

Ale mieliście farta Cudne są
sylwia_slomc... 09:38, 17 gru 2023

Darecka napisał(a)
Wszystko się wtedy człowiekowi chce ze zdwojoną siłą, na przykład zrobić Hotel Robaczewski numer dwa :

Łoł zaczynam żałować i to bardzo, że mój Em nie jest stolarzem...
sylwia_slomc... 09:58, 17 gru 2023

Darecka napisał(a)
A propos oszczędzania, węża w kieszeni co prawda nie mamy, bo wolimy trzymać go w bardziej widocznym miejscu

wikingowie i węże....ciekawe czym nas jeszcze zaskoczysz
Super wyszła posadzka w altanie. My w bacówce układaliśmy z plastrów dębowych, ale jak nas zaczęło zalewać i topić w ogrodzie bacówka nie powstała bo czasu nie było tylko stale muł, a teraz już remont domu i plastry bez zadaszenia się niestety rozsypują
sylwia_slomc... 11:35, 17 gru 2023

Darecka napisał(a)
Kamienie położone są na terenie starego cmentarza, który sam w sobie wygląda jak ogród:

Tuż obok znajduje się fantastyczne muzeum nawiązujące do wikińskiej historii tego miejsca, serdecznie polecam je odwiedzić, jeśli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość. Co ciekawe, wstęp jest bezpłatny [/img]

Moglibyśmy się uczyć jak dbać o cmentarze.... a u nas kolorowe jarmarki...
Jelling kurcze chyba jeszcze raz Wikingów obejrzę.... czytasz już Cherezińską ? Jak Ci się podoba?
sylwia_slomc... 11:47, 17 gru 2023

Twoje łączki warzywnikowe uwielbiam, kocham wprost jak warzywnik na bogato....kwitnie Inne mnie wcale nie uwodzą
Świetne miejsce do życia macie, przyroda na wyciagnięcie ręki. W ogrodzie i w domu jak w wiosce Wikingów Posadzka w łazience z kamienia, marzenie. U nas niestety kiedyś będą płytki, ale podstopnicę pod schody wymyśliłam sobie z cegły i może kiedyś powstanie
Kordina 22:18, 17 gru 2023

Darecka napisał(a)

to są daniele, troszkę mniejsze od jeleni i w ciapeczki w Polsce obserwowałam je w stanie dzikim przez lornetkę w Borach Tucholskich w Rezerwacie Brzęki Czubińskiego przepiękne zwierzęta chociaż oczywiście do rodziny jeleniowatych należą