Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:25, 17 gru 2023

A na stół świąteczny taki wianek mi się spodobał
https://pl.pinterest.com/pin/62487513574023857/
i taka choinka
https://pl.pinterest.com/pin/68746752688/
albo taka
https://pl.pinterest.com/pin/223068987787175885/
Rumianka 21:41, 17 gru 2023

Mam nadzieję, że rośliny podniosą się...u mnie identycznie. Wszystko leży plackiem.
Remontowo - idzie ciągle do przodu, co chwilę cośik przybywa. A jak juz zapachnie ugotowanym jedzeniem, to stąd nikt nie zechce wyjść...
sylwia_slomc... 22:43, 17 gru 2023

Rumianka napisał(a)
Mam nadzieję, że rośliny podniosą się...u mnie identycznie. Wszystko leży plackiem.
Remontowo - idzie ciągle do przodu, co chwilę cośik przybywa. A jak już zapachnie ugotowanym jedzeniem, to stąd nikt nie zechce wyjść...

Już w zeszłym roku ledwo się dźwigały, teraz część połamane nie robię sobie wielkich nadziei tylko nie wiem co dalej. Bo cokolwiek innego zimozielonego również zostanie śniegiem zasypane, a jakieś zimozielone na rabatach jednak bym chciała. Bo inaczej zimą za buro ponuro jest.
Magara 23:40, 17 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na tym zdjęciu kolor ścian wygląda bardzo akuratnie

Odnośnie śniegu na dachu chciałam też słowo napisać.
Kilka lat temu z konieczności wymienialiśmy (sami ) gont na blachodachówkę. Zostaliśmy do tego zmuszeni bo dach przeciekał. Był to pierwszy dach w życiu, który kładliśmy we dwójkę, mam nadzieję, że ostatni, bo do dziś nie wierzę, że nam się udało Był to czas kiedy nie było zim z jakimś mega śniegiem, a na pewno czas kiedy nie było rabat przy domu. Potem okazało się, że zima jednak jest zimą a ja otoczyłam dom rabatami.
W zeszłym sezonie śnieg osuwający się w sposób niekontrolowany z dachu spowodował wiele zniszczeń.
W sezonie letnim zainwestowaliśmy w płotki śniegowe na dachu. Nie była to mała inwestycja, ciężko je było zamontować (bo nasadzenia ), no i trochę się śmialiśmy, że jak my płotki stawiamy, to pewnie grama śniegu nie będzie, ale jednak. Śnieg był, płotki dały radę Śnieg z dachu się zsuwa ale jakby wolniej i kopy śniegu mi nie zalegają na przydomowych rabatach - polecam
Basieksp 00:03, 18 gru 2023

Niby taki krótki okres tej zimowej pogody był pogoda jest teraz zupełnie nieprzewidywalna, u nas dziś ciepło, a ma być jeszcze cieplej, oby rośliny wytrzymały i nie wystartowały, bo w zasadzie to nawet jeszcze zima się nie zaczęła. Ale za to pracę remonowe idą Wam super Podziwiam kolekcję wszystkich, tych ozdób, które zgromadziłaś
hankaandrus_44 12:42, 18 gru 2023

Sylwio, udanej wigilii i udanych zamierzeń w Nowym Roku, w domu i ogrodzie.

Wesołych Świąt!
sylwia_slomc... 13:32, 18 gru 2023

Magara napisał(a)

Na tym zdjęciu kolor ścian wygląda bardzo akuratnie

Odnośnie śniegu na dachu chciałam też słowo napisać.
Kilka lat temu z konieczności wymienialiśmy (sami ) gont na blachodachówkę. Zostaliśmy do tego zmuszeni bo dach przeciekał. Był to pierwszy dach w życiu, który kładliśmy we dwójkę, mam nadzieję, że ostatni, bo do dziś nie wierzę, że nam się udało Był to czas kiedy nie było zim z jakimś mega śniegiem, a na pewno czas kiedy nie było rabat przy domu. Potem okazało się, że zima jednak jest zimą a ja otoczyłam dom rabatami.
W zeszłym sezonie śnieg osuwający się w sposób niekontrolowany z dachu spowodował wiele zniszczeń.
W sezonie letnim zainwestowaliśmy w płotki śniegowe na dachu. Nie była to mała inwestycja, ciężko je było zamontować (bo nasadzenia ), no i trochę się śmialiśmy, że jak my płotki stawiamy, to pewnie grama śniegu nie będzie, ale jednak. Śnieg był, płotki dały radę Śnieg z dachu się zsuwa ale jakby wolniej i kopy śniegu mi nie zalegają na przydomowych rabatach - polecam

Tu gdzie mieszkamy mamy takie jakby wypustki montowane jako łapacze śniegu bo dach stromy, ale przy tych ilościach to nic nie daje. Ostatnio o mały włos a na głowę by mi spadło dosłownie za moimi plecami pojechało.
Tam gdzie ogród nad rynnami mieliśmy takie wachlarze croniące rynny, niestety powyginało je całe na płasko, to jest duży dach, a ciężar śniegu w takiej ilości ogromny. Nie wiemz czego by to trzeba było robić żeby dało radę. Na drewutni dach mniejszy niż na domu, ale taki mocno stromy więc jedzie z dużą prędkością i rynny zrywa. Tam niestety łapaczy nie da rady zamontować bo by jesieni nie przetrwały, gałęzie orzecha sąsiadowego pod ciężarem orzechów biją nam po całym dachu powyrywałyby razem z blachą.
sylwia_slomc... 13:36, 18 gru 2023

Basieksp napisał(a)
Niby taki krótki okres tej zimowej pogody był pogoda jest teraz zupełnie nieprzewidywalna, u nas dziś ciepło, a ma być jeszcze cieplej, oby rośliny wytrzymały i nie wystartowały, bo w zasadzie to nawet jeszcze zima się nie zaczęła. Ale za to pracę remonowe idą Wam super Podziwiam kolekcję wszystkich, tych ozdób, które zgromadziłaś

U nas dzisiaj też słońce i ciepło, ale wieje bardzo, wczorajszy wieczór był na czerwono. z remontem do po Świętach stop bo trzeba w domu porobić, popiec, pogotować, jak u wszystkichtylko ja razy trzy wszystko bo nam osobno, dla syna osobno bo bezglutenowy dla babci osobno bo cukrzyk z niewydolnymi nerkami. Tego niestety żadna super ściereczka za mnie nie zrobi, a szkoda
No trochę zgromadziłam przez te 10 lat
sylwia_slomc... 13:37, 18 gru 2023

hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwio, udanej wigilii i udanych zamierzeń w Nowym Roku, w domu i ogrodzie.

Wesołych Świąt!

Hanuś dziękujemy Kochana Dużo zdrówka i sił dla Ciebie i rodzinnych Świąt
sylwia_slomc... 13:38, 18 gru 2023

Takie niebo było wczoraj tylko fotka przez okno( na szczęście czyste )