Deszczyk przed chwilą dostałam, tylko nie wiem komu dziękować, A słoneczkiem jak najbardziej będę również się dzielić, niech tylko z rana błyśnie! Zaraz powiem kto jeszcze promyków pragnie. Ja na jutro musze mieć bez deszczu, to niech w nocy się wypada! Podobno jak jest deszcz, to nie ma przymrozków.
Gosiu, BasiuLT, Violu, Ando, miło z Wami!
Tak mi kwitnie brzoskwinia, I widok przez jej gałęzie na działeczki sąsiednie.
Dziękuję za ciepłe słowa. Miło je czytać.
Kiedy zaczynałam budowę domu, zaczytywałam się wątkiem "czego nie zrobilibyście ponownie, gdybyście jeszcze raz budowali dom" ))
Nie mam już czasu na poprawianie wielkich błędów, starałam się przed nimi ustrzec. W ogrodzie raczej nie jestem kreatorem, odtwarzam w pewien sposób "żelazne zestawy", wykorzystuję rady udzielane publicznie przez doświadczonych projektantów i ogrodników.
Ograniczone zasoby finansowe kierowały mnie w stronę roślin pospolitych, tanich i nieskomplikowanych w obsłudze. Minimalistyczny albo nazbyt elegancki ogród byłby sprzeczny z moją naturą.Dobrze, że się tak pięknie różnimy. Zawsze byłam zdania, że w tej różnorodności tkwi całe piękno tego świata.)
Dla Ciebie:
Mahonia pospolita- wiosną zielono żółta, latem ma granatowe korale, a zimą przebarwia się na krwistoczerowy kolor )
z pewnym opóźnieniem, z dużą nieśmiałością ale i z radością ukończenia dzieła prezentuję moje okno na świat..
I aż boję się zajrzeć co jest po drugiej stronie lustra.. Alicja
Zrobiłam obchód - po dzisiejszej nocy wypadła mi jedna nowo wsadzona jagoda goi.
Reszta wygląda OK.
Dużo mam takich gości:
Tu na różaneczniku. To ślimak winniczek.
Doczytałam, że zjadają jaja ślimaków nagich - w zeszłym tych widziałam mega dużo - miło pomyśleć, że je wytępią
U mnie szerokość grządek determinował zeszły rok.Z powodu nawału prac i zawirowań osobistych, byłam w stanie robić ogród warzywny małymi partiami. Grządki miały szerokość 1,5 metra- takie klasyczne )
10 kwietnia 2015 wyglądało to tak
27 kwietnia tak
a 5 lipca tak
W tym roku sporo uroku dodała gęściejsza trawa na ścieżkach. Ubiegłoroczne lato było okrutne dla trawników.
Dzisiejsze zdjęcia