Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 00:13, 15 kwi 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Dowód na to że wypróbowałam nożyk Ciemno było ale nie wyszło najgorzej:

Kancik brzytwa! Też sobie ostatnio kancikuję, tzn. uczę się
Dzieje się u Ciebie że ho ho!
Kibicuję i podziwiam pracowitość
Wymarzony ogród Izy 23:26, 14 kwi 2016

Do góry
Polinka że to właśnie ty mnie o te trawy pytasz!?
Tak jak uprzedzałam zgapiam rabatę od ciebie -przynajmniej większa jej cześć
Kupiłam:
miskant gracillimus, ml, red baron, ice dance i trawa złota.
Na tej rabacie wykorzystam dance albo trawe złotą

Teraz zastanawiam się jak szeroko od siebie je sadzić?
Próbka nasadzeń:

Myślę jeszcze o jakims drzewku -może umbra? I nie bardzo wiem gdzie je wkomponować.
Wczesniej myślałam też o jakieś "choince"

Po prawej stronie hortensje + ?

A i dostałam jednego "gratisa" nie wiem czy przypadkiem czy celowo
Tylko nie ma opisów i nie bardzo weim cccoooo to jest???

Ja i mój ogródek, a może ogród 23:25, 14 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)

Wiosna na całego u Ciebie i hosty starują a moje jakoś się ociągają
Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:15, 14 kwi 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeszcze seler, brukselka, fasolka szparagowa,ogórki i pomidorki ))))))))
Grządki są już w gotowości

Gruszko Ty moja, toż Ty masz dokładnie taki warzywnik, jak ja teraz przygotowuję!
Jakie wymiary mają twoje kwaterki?
Przerwa na kawę... 23:10, 14 kwi 2016

Do góry
inka74 napisał(a)

Aniu piję kawę z Tobą. Już drugą dziś. A oto efekt moich przemyśleń kawowych.

Wydaje mi się, że za dużo chcesz zmieścić na tej rabacie. Czy cyprysik nutkajski nie jest za blisko ogrodzenia, jeżeli rabata ma tylko 1m szerokości? To kiedyś będzie duże drzewo. Bukszpany zdecydowanie bym trochę rozsadziła, żeby się nie stykały. Przemyśl może jeszcze tę rabatę, z czegoś zrezygnuj, rozumiem że lubisz kolorowo (ja zresztą też!), ale tu zmierzasz chyba w kierunku pstrokacizny. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, bo nie jest to moją intencją. Piszę o moich odczuciach, kiedy patrzę na projekt. Pozdrawiam.
Narodziny ogrodu Eweli 23:09, 14 kwi 2016

Do góry
I jest coś na co czekam z utęsknieniem. Moja czereśnia. Jestem posiadaczem aż 2 sztuk. Jedna bardzo wczesna o zabarwieniu jasno-czerwonym, i druga późniejsza o ciemno-bordowych owocach. W zeszłym roku było ok. 10-15 owoców na drzewku:

Narodziny ogrodu Eweli 23:04, 14 kwi 2016

Do góry
A tymczasem kręci mnie ten czosnek:

Czekam na piwonię, którą mam z rodzinnego ogródka od Mamy, a Mama ma od swojej Mamy czyli w sumie piwonia przywędrowała od Babci (drugi sezon u mnie). Jest malutka, i w zeszłym roku nie kwitła. Zresztą ja przywiozłam niewielki korzeń około 10 cm jesienią 2014 r. Myślałam, że nie wyrośnie

Zdjęcie zrobione niefortunnie na tle bergenii. Ale się uczę

A tu jeden z 2 rozchodników, który przywiozłam latem 2014 r.spod mojego biura:

Jak widać u mnie każda roślina ma swoją historię. I chyba tak być powinno
Zielonym do góry... 22:52, 14 kwi 2016

Do góry
moja Magnolia Satisfaction

i postępy prac brukarskich..prawie koło domu wykończone...

Przerwa na kawę... 22:49, 14 kwi 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Chwila dla siebie przy porannej kawie...

Jak równiutko wyciachane kuleczki. Pięknie Ci już kwiatki kwitną, szachownica mi się bardzo, bardzo podoba.
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:46, 14 kwi 2016

Do góry

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:45, 14 kwi 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Szafirki z seslerią skalną

Cuuuuuudnie to skomponowalaś
Ogródek Iwony II 22:39, 14 kwi 2016

Do góry
Ilonko, zdjęcia dziś słabo się wgrywają, strony się nie otwierają, muszę odświeżać ... Może później się uda

Aniu, pikowałam średnio po 3 sztuki. Ale mam tylko 15 takich sadzonek.

Ana, dziękuję Najpierw pod warzywnik w skrzynki pójdzie, potem sukcesywnie będę zagospodarowywać.

Łuki, zachwyt nad ziemią inni rozumieją. Nad kupą obornika już mniej
Dzięki za wskazówki co do Moundry.

Magda, u mnie ciężko dostać dobrą ziemię. Kiedyś zamawiałam z innego źródła, to przywiózł mi pan trawy z czyszczenia rowów melioracyjnych...
Teraz nawet nie rozpowiadam innym, bo ciężko uprosić o przywiezienie. Towar deficytowy Będę czekać na moje i twoje tulipanki

Asiu, w zeszłym roku nie miałam żadnych problemów ze stipą. Prowadziła się książkowo. Teraz zrobiła mi sporo niemiłych niespodzianek. Jak wysiałam i wzeszła, a resztę nasionek wysłałam, jednego dnia mi padła. Wygniła chyba... Okazuje się, że młoda stipa potrafi być kapryśna

Aniu, życzę ci ładnej pogody i utyrania, byś czuła potem, że żyjesz. Ja w takiej sytuacji odkrywałam, że mam mięśnie tam, gdzie nie wiedziałam, że mam
Zaplanuję sobie w takim razie rabatę rozplenicową Do tego jeżówki. Ale chyba przed je posadzę. W tym roku nie zakwitną, bo z siewu, ale już będą na rabacie A ładne są siewki:
Moja działka na Dębowym Lesie 22:38, 14 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Piękne kwiatki u Ciebie

Dzięki,u ciebie tez jest pięknie!!
żagwin

U Agi - czyli słońce i piach 22:25, 14 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

Mirko, mam bo kupiłam i Kasya poradziła aby je obciąć.
Było

Jest

Aga ja jeszcze krócej ciachnelam myślałam,że przesadziłam, ale żyją i ładnie listki wypuszczają .
Co z tym ogródeczkiem począć 22:24, 14 kwi 2016

Do góry
I jeszcze poradźcie mi czy wysadzić tu te ID co rosną w nóżkach tujek i posadzić saslerie?

Pszczelarnia 22:21, 14 kwi 2016

Do góry

I bieżące robótki wokół wysiewów i pikowania:

Oto wiosna właśnie !!!!!

- jaki sprzęcior widzę ja poskąpiłam to mam plastikową łopatkę, ale takie sitko by się zdało

co dodajesz do ziemi coś tam chyba jest jakby wernikulit czy coś

donice wiosenne piękne a robót drogowych nie zazdrości mój kręgosłup

pozdrawiam
Co z tym ogródeczkiem począć 22:20, 14 kwi 2016

Do góry
Nie miałam jak zrobić foty płotu, bo bym musiała na środek ulicy wyjść, a ja w centrum wiochy mieszkam więc trochę stara Ale z boczku cykłam
Szału nie robi ale zdecydowanie lepiej wygląda

Jak by Marzenka oglądała to nie drzyj się o trawnik, jeszcze nie ogarnięte

Co tam w rogu przy bramie posadzić?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:17, 14 kwi 2016

Do góry
butterfly napisał(a)

haconechloa - All Gold, MEdiopicta

A ta mediopicta to jest ta zielona hakone?
Mirkowy ogród (początki) 22:16, 14 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mireczko, ładniutkie masz przedszkole
Patrzyłaś na swoje zeszłoroczne anabelki? Odbiły? Może choć jedna?
Iwonko miałam 30sztuk anabelek i chyba nic z nich po zeszłorocznym lecie nie będzie wydaje mi się że wyschły.Wanilki też mam i im liście się.rozwijają.Iwonko moje Anabelki w szpalerze. .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:13, 14 kwi 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pogoda jest bardzo zmienna. Trudno zaplanować prace ogrodowe. Wczoraj posiałam buraki i wsadziłam do gruntu pory. Wschodzi posiany w marcu zielony groszek i bób. Wszystkie róże przetrwały zimę, a te posadzone pod koniec marca chyba się zadomowiły.Pouzupełniałam puste miejsca na rabatach. Rabata przy studni powiększyła się prawie dwukrotnie. Dosadziłam tam brzozę brodawkową Youngii. W tym miejscu brakowało jakiegoś wyższego akcentu i czegoś, co lekko przysłoni widok na warzywnik z okna kuchennego.

powstał w tym miejscu fajny zakątek wypoczynkowy z widokiem na najdłuższy fragment ogrodu.
Dosadziłam kosodrzewinę Winter Gold na rabacie frontowej. Będzie zimą tworzyć duet z niebieskim jałowcem skalnym Blue Arrow.

Na rabacie rododendronowej pod oknem kuchennym powróciłam do pierwotnej koncepcji. Jesienią zastąpiłam padły różanecznik hortensją Annabell. Przemyślałam ten wybór, wiele osób twierdzi, że gałęzie tej hortensji bardzo się pokładają. Zastąpiłam ją więc różanecznikiem polecanym przez Bogdzię- rośnie tam teraz Nova Zembla. Starałam się to zrobić zgodnie ze sztuką: na dno dołka wysypałam garść siarki, a dołek wypełniłam pół na pół ziemią i kwaśnym torfem. Pilnowałam, żeby szyjka korzeniowa była na takiej wysokości jak w doniczce. Pąki są ładne, może się odwdzięczą kwitnieniem.

Zerwałam przekwitnięte kwiaty pierwszych narcyzów, roślina nie marnuje sił na zawiązywanie nasion. Na rabatach królują teraz białe i żółte duże narcyzy, hiacynty oraz szafirki.

Lada dzień zakwitną tulipany.

W zeszłym roku, o tej porze, było już po tulipanach, kwitły bardzo krótko z powodu upałów.
Posypałam rabaty azofoską, teraz czekam na bezdeszczowy dzień, żeby je odchwaścić i wymieszać nawóz z glebą.

Poczytałam o problemach które są mi trochę znane dlatego podziwiam Cię skąd masz tyle energii i sił do pracy w ogrodzie bo widzę że bardzo dużo robisz. Warzywnik piękny - ja od tego roku chłonę wieści warzywne i też mam 4 grządki/skrzynie małe ale się rozkręcam. Jak zobaczyłam że ma lać i lało to odpuściłam i nie sadziłam porów a mam zamiar i nic do gruntu nie posiałam w tym tygodniu. A marcowy bób i groszki też wychodzą.
Ta brzoza chyba tworzyć będzie taki spory parasol w sposób natralny czy od ściany domu będzie miała miejsce?

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies