Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Mala_Mi 20:25, 01 maj 2016

Olili napisał(a)
Popatrzycie jeszcze i skomentujecie?

A może powtórzyć szałwie z berberysem?? Ale berberys bym dała 3 w trójkącie, albo po łuku..

Kulki bukszpanowe można dać w trzmielinę.

Tak sob ie myślę. Ale ja nie czuję takich nasadzeń
Olili 21:22, 01 maj 2016

Dobrze dziewczyny,że jesteście i zaglądacie...Dzięki Wam będę ciut mądrzejsza
Rozumiem,że insp. z berberysu z lawendą nadaje się do realizacji Wygląda fajnie.

Iwka ale może u Ciebie berberys robi cień hostom i jest ok.Maria kolumnowy i na hosty się nie kładzie...
Olili 21:26, 01 maj 2016

Ania - Ty nie czujesz takich nasadzeń ....ja też nie ,z tą różnicą ,że ja nie czuję żadnych i jeszcze przy okazji na roślinach się nie znam ,choć tak usilnie się staram.

Ale śmiało możesz polecieć takimi nasadzeniami jakie Ty czujesz.
Wiesz,że mi się u Ciebie podoba.
Olili 21:29, 01 maj 2016

U mnie w donicy czeka jeszcze Magnolia stellata .

Czy ,patrząc na zdj powyżej ,mogłabym ją posadzić po prawo gdy od szmaragdów do krawężnika jest 2m z małym hakiem?
iwka 22:42, 01 maj 2016

Olili napisał(a)

Iwka ale może u Ciebie berberys robi cień hostom i jest ok.Maria kolumnowy i na hosty się nie kładzie...

wiesz co, u mnie to wszystko na odwrót jest jakby hosty były wyższe to one by robiły cień dla berberysów no kolumnowy właśnie się nie kładzie, on ma sztywne pędy. Poszukam zaraz zdjęcie i wstawię u siebie, ale to tylko po to żebyś miała inne spojrzenie Dziewczyny się znają, ja nie, widzisz nawet nie zdawałam sobie sprawy, że te rośliny wymagają innych warunków

wstawiłam

inspirka z lawendą bardzo fajna
Zana 08:15, 02 maj 2016

Witam się u Ciebie, trafiłam od Iwki z powodu dyskusji o hostach i berberysach. Przy okazji obejrzałam plan nowych nasadzeń. Nie czytałam wcześniejszych ewentualnych dyskusji, więc piszę jak to widzę: podoba mi się zestawienie berberysów z szałwią, tylko że ja bym to zestawienie posadziła takim pasem łukowatym jako średnie piętro do drzew. Od lewej strony mniej więcej od tego miejsca pomiędzy kulkowatymi, łukiem w prawo aż za pień brzozy. Chodzi mi mniej więcej o to, żeby ten łuk okalał tę grupę drzew. Ta plama trzmieliny wydaje mi się za duża i za niska przy tych drzewach, a brakuje mi tam średniego piętra, które dałyby właśnie berberysy. Chyba, że czegoś nie widzę na zdjęciu. No to się wypisałam.
Olili 14:26, 02 maj 2016

Iwka - byłam u ciebie ,kolorystycznie super to wygląda.

Zana - bardzo się cieszę,ze zabierasz głos bo ja na prawdę się pogubiłam i potrzebuję tych Waszych spojrzeń.
Generalnie te plamy roślin co na początku wyrysowałam to miałam na myśli jako" dywnany" a do nich żeby dobrać jakieś średnie piętra ale za nic w świecie nie potrafię nic sensownego z tym zrobić nie wiem ,czy zacząć od grupowania bukszpanów czy ....no właśnie sama nie wiem.

Nie mam jakiejś super wizji mojego ogrodu ,bo on nie może być taki całkiem poukładany ,ma wybaczać mi okresowe zaniedbania,wynikające z moich niedyspozycji,chciałabym tylko by to w miarę ze sobą grało no i żebym nie zasadziła czegos z przodu co zasłoni tył albo czegoś co przekwitnie razem ze wszystkim innym i zrobi się dziura..
Mala_Mi 20:03, 02 maj 2016

Stellata wolno rośnie, u mnie po 8 latach ma ok 1,5 m szerokości. Zawsze można podciąć.

I widzę kolejny głos, że brakuje średniego piętra.. może przed drzewami, łukiem posadź kaliny, z prześwitem na lilaki, modrzewia i brzozę.. ja uwielbiam moja kalina Watanabe co raczej jest kaliną Lanarth. W maju cudnie kwitnie, poziome gałązki są ozdobne, a jesienią cudnie się przebarwia. Kaliny zabiorą ci ok 1,5-2,0m, zostaną się mniejsze plamy z trzmieliny i innych. Kulki do kaliny też spasują, a pomiedzy kulki trzmielina. I pionowe akcenty z berberysa Maria. I będzie luks

U mnie rośnie z lilakiem

I jesienią..

poczytaj o niej.. naprawdę jest bajkowa.
Olili 21:15, 02 maj 2016

Ania - dziękuję bardzo. Zobacz jaka ja jestem gapa ,bo kaliny to ja chciałam u siebie mieć tylko nie wiedziałam gdzie one mogłyby pasować...
Zaraz poczytam o tej co mi napisałaś.

Póki co wywaliłam z tamtego narożnika jakiegoś płożącego iglaka (tak w głębi był),pęcherznicę i krzak tawuły ,bo był takim wiechciem rzadkim,podwójną kulkę na pniu trochę obkopałam (przygotowuję grunt pod męża). Brzoza jest na pewno jeszcze do podkrzesania ,żeby lilaki miały dostęp do słońca.Je też chcę prześwietlić trochę no ale poczekam i zrobię to po kwitnieniu.
lindsay80 22:02, 02 maj 2016

to zestawienie host z berberysem to ja sfotografowałam w Kapiasa, potem u siebie zrobiłam takie miejsce, po to żeby całkiem niedawno je zlikwidować
Ale ta inspirka bagatelle z lawendą jest świetna, myślę też o niej intensywnie