Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 16:53, 19 kwi 2016

Do góry
Jak w palmiarni

Raczkujący ogród u Gosi ;) 16:52, 19 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich

Jestem zupełnym lajkiem jeśli chodzi o ogrodnictwo. Nie ukrywam, że bardzo liczę na Waszą pomoc. Z wielką ciekawością czytam wszelkie rady i jestem pełna podziwu dla wiedzy jaką posiada Danusia i inni znawcy roślin

Nasz ogród na razie obsadzony jest tujami szmaragd. Zagospodarowane jest również niewielkie półkole z przodu domu. Do zrobienia pozostaje jeszcze niewielkie skarpa na tarasie oraz przód przy frontowym ogrodzeniu. Jeszcze sporo pracy jest przy tujach ponieważ zamierzam zdjąć matę, dokładnie wypielić, wyrównać krawędź przy trawniku i ułoźyć obrzeże. Niestety wszystko to muszę jakoś pogodzić z opieką nad dzidzią więc pewnie trochę jeszcze to potrwa Powolutku do przodu

W pierwszej kolejności chciałam zagospodarować przód wzdłuż ogrodzenia frontowego i mam ogromny dylemat co tam posadzić. Myślałam nad liściastymi krzewami ale trochę martwi mnie fakt że w zimę będzie łyso, a chciałabym jednak trochę się osłonić. Zakupiłam program do projektowania więc będę coś tworzyć i zapewne pokaże swoje dzieło jak już skończę Najgorsze jest to, że coraz więcej przeglądam i czytam i niestety coraz trudniej mi się zdecydować na rośliny.

Myślałam żeby pomieszać iglaki z liściastymi np. pęcherznica, tawula van Houtea, świerk serbski, hortensje, może jakieś tuje. Na pewno nie chce berberysów bo mam małe dziecko. Zastanawiam się również czy przy samym ogrodzeniu nie zasadzić iglaków, żeby uzyskać zielone tło dla innych roślin.

Rabata jest od północy i zachodu nie jest całkowicie zacieniona i ma ok 12 m.
Wstawię zdjęcia. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie co z czym połaczyć to będę wdzieczna.

Z drugiej strony koło szamba również przydałoby się coś wsadzić. Trawnik trochę ucierpiał bo robiliśmy przyłącze do kanalizacji.

Pokażę Wam jeszcze taras i skarpę, którą zajmę się w drugiej kolejności za jakiś czas. Muszę pogodzić się z faktem, że póki co nie mam czasu żeby zająć się wszystkim na tip top, ale córka najważniejsza

Skarpa usytuowana jest od zachodu 7 m i południa 11 m do tego wchodzą jeszcze schody więc do zagospodarowania zostaje troszkę mniej. Na chwilę obecną nie korzystamy z tarasu w upalne dni bo jest tam "patelnia".

Od południa

Od zachodu
Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:52, 19 kwi 2016

Do góry
Nie tylko ja cieszę się oczkiem. Mój syn bardzo lubi się przy nim bawić

Ogród Mirelli 16:48, 19 kwi 2016

Do góry
Coś dla Ilonki

Ogród Mirelli 16:47, 19 kwi 2016

Do góry
To teraz kilka zdjęć z dnia dzisiejszego, bo Paulinka już przebiera nogami i doczekać się nie może

Dzisiaj byłam w moim ulubionym Centrum Ogrodniczym Jucca. Już kilka razy wstawiałam zdjęcia, ogromna powierzchnia, roślin tyle, że nie sposób wszystkiego ogarnąć.

To zaczynam pokaz

Ulubione miejsce mojego synka

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:47, 19 kwi 2016

Do góry
odpowiedzi na posty z 15 kwietnia
po 18
jakoś muszę na bieżąco być...

JAZZY
i co kupiłaś??? trudno je dostać teraz.
Mnie też żra tulipany i w ogóle w tym roku...niektóre dziwne, czasami same liście...trzeba będzie kopać w tym roku niestety...i suszyć i jesienią sadzić.
ALICJA169
byłam..i jestem pod ogromnym wrażeniem, piękne! teraz róże i powojniki
LUKI
Łukasz, 160 to spora, moja ma wiele paków i kwiatów, nadal nie dowieźli, zacznę się wkurzać, chciałam oko nacieszyć nią
KASIK
wciśniemy jej gwiaździstą, obie damy radę koło tarasu
Ale pięknie napisałaś o naszych spotkaniach już maj za pasem, czas leci jak szalony, tylko ciepła ciut brak, ale akurat ogrodom jakoś chyba lepiej.
Zaświadczenie przyjęte ale zimno było, kichałam potem
IWK4
Iwonko, nie pamiętam czy Ty masz, nadrobić mus niewiedzę
JANA
są i to szczwane, z pomarańczowego przeszły na brunatny w pręgi wszędzie już sypię., bo w nocy one żrą, a ja śpię;

ZBYSIU
szkoda że lepszego miejsca im nie wybrałam, ale z drugiej strony, jakoś im tam dobrzedłużej kwitną.
było koszenie, to i ja wąsy w kantach usuwałam

i teraz do was po kolei
Zielona odskocznia 16:35, 19 kwi 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:35, 19 kwi 2016

Do góry
Posadzone też rozchodniki w donicach ze starych butów

i posadzony boczniak po raz pierwszyciekawe jaki efekt osiągniemy

i troszkę kolorku
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:32, 19 kwi 2016

Do góry

kapusty posadzone

baba pilnuje przed zającem
Zielona odskocznia 16:31, 19 kwi 2016

Do góry
Zimno dzisiaj, udało mi się na chwilę wyskoczyć do ogrodu. ID częściowo przycięte

Tulipanków coraz więcej

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:30, 19 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Irenko za rodkiem to Ogon rośnie?

Tak, tatarak, dostałam od Madżenki wielką kępę, podzieliłam na 20 parę sztuk, wszystkie się przyjęły, są zieloniutkie, nic ich nie cięłam
A za nimi trzcinnik pośredni
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:29, 19 kwi 2016

Do góry
tawuła pierwszy raz zakwitła Nie mogę się doczekać kiedy będzie taka jak u Kasi olbrzymia

pierwsze wschody w warzywniku, ale po sobocie zamuliło
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:29, 19 kwi 2016

Do góry
rany...
pogubiłam się u siebieodpowiadam na posty z 15 kwietnia
mam nadzieję, ze nikogo nie pominęłam, jakby co to przepraszam z góry.

KINDZIA
a jędza, kusicielka kto wie, może ktoś ci przytarga kolejną
pomylił mi się weekend, wiem że to ten teraz

AGA_PE
jak masz czas, to obrazki oglądaj
EWA004
no już wszystko wiesz, kosz pusty.
GOCHA
a to łobuzy i piesek i mąż
mój powojnik skosił w sobotę, 2m
To kup dostępne u was, o różnym terminie kwitnienia, tak najlepiej; tworzysz nową rabatę, coś może nie dasz, a magnolie wciśniesz, tam masz osłonięte, od domu, ładnie urosną
ANDA
dzięki, starałaś się, śliczne są i to najważniejsze
AGATA
o masz, to ci gryzonie, tak przenosić, wykopiesz i w docelowe miejsce daj; u mnie liliowce jakimś cudem przeskoczyły dalej o metr, od matki, ale niech im tam
EWA777
tak, są śliczne i z rozpędu mam już 14, czy to szaleństwo mi minie? nie wiem

HANIA
nazwa Panna Młoda bardzo pasuje
szukałam u nas, ale nie ma, teraz na tapecie inne w modzie.
EEE_TAM
Justyna, może mało wilgoci miała raczej, to główna przyczyna, jak i w przypadku azalii i rodków.
GOSIA
jak kanty, to pewnie brzytwa, ale i lawendy nowe, no charakter ogrodu uległ całkowitej zmianie

tawuła wczesna i róże na murze, wielkie
a te co mocno cięłam i nowe, byle jakie

to póki jeszcze kwitnie wstawię
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:26, 19 kwi 2016

Do góry
Irenko za rodkiem to Ogon rośnie?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:26, 19 kwi 2016

Do góry
grabowe wejście na razie tak wygląda.....nie wiem czy za wąskie nie będzie jak graby podrosną, przymierzam się dać tu jakiś łuk po którym w przyszłości poprowadzę graby , żeby mi zielona brama powstała, ale to jeszcze muszę poczekać z realizacją. Bo na razie inne wydatki......w sobotę ma przyjść geodeta , żeby mi te moje granice pokazać tak czarno na białym .....i może być zonk jak się okaże , że ogrodziłam nie swoją ziemię i trzeba siatkę przestawić , a jeszcze większy jeśli , któreś z moich drzew będzie rosło nie w mojej ziemi
Tak to jest jak się robi na szybkiego

takie tylipanki mi się rozwijają te były pierwsze sadzone w przydomowym 3,5 roku temu

Typografia ogrodu 16:25, 19 kwi 2016

Do góry
chyba zostanę brukarzem
tak brukarzem nie drukarzem choć to typografowi blizsze

cięzko jest nie powiem. klrawężnik waży 20 kg a trzeba go nie raz kilkanaście razy przewaliś zanim umieśći się go odpowiedznio. ale u mnie zawsze brak obrzezy i ściółki generował dużo pracy w towarzystwie chwastów...

no i wytyczanie placy pod altane sygnalizuje że po trzech latach od zdjęcia w tym miejscu ziemi i wsypania ton kamieni i piachu może w końcu powstanie pergola i sam plac.

połowę krawężników juz mam. rano idzie mi szybko, po południu wolniej ale M i tak kocha mnie za to bardzo, bo sam nie znosi tego robić

Muszę jeszcze przesunąć bukszpany w dwóch kwadratach o wymiarach 2,5 x 2,5 metra bo je kiedyś sadziałam na oko. a teraz gdy plac wyznaczony na serio, ostatecznie, równolegle do wgłębnika okazuje się, że rosną krzywo. dobrze że lip przesuwać nie muszę

no i oczywiście niedługo będziemy mieli z M doktorat z niwelowania krzywizn w terenie. bo w jednym miejscu krawężnik jest 15 nad ziemia a na drugim końcu 15 POD ziemią. więc będziemy mieli co skrobać...

chciałabym Wam pokazać to pobojowisko ale chyba trochę się wstydzę bo tam beton na betonie...narazie. ale będzie pieknie

lece odmoczyć się w basenie

a i musze chyba w brukarskie rękawice zainwestować

Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:23, 19 kwi 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

jakie Słodziaki urocze Olaf szybciutko zaczyna chodzić- gratki
pozdrawiam

Odpozdrawiam ..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:19, 19 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Musiałam Cie szukać, nie mam powiadomień od Ciebie...

Ale Ci już urosły te Twoje Urwisy

Jak widzę u Ciebie Kikusię (cudna!!!) od razu mi żal, że wielgachnych okazów w Parku Zamkowym nie widziałam w tym roku...

Ja już dawno przestałam patrzeć na powiadomienia.. nie wyrabiam.. zaglądam wybiórczo gdzie mnie zaniesie lub gdzie potrzeba

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:17, 19 kwi 2016

Do góry
Kajam się mój błąd był taki, że zamówiłam owszem tulipki w jednym kolorze, dużo, ale różne gatunki i odmiany, nasadziłam naprzemiennie......no i klapa nie wzięłam pod uwagę , że nie zakwitną o jednej porze tylko jedne wcześniej drugie później i zamiast czerwonej wstęgi mam przerywany sznurek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies