Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Edy 23:24, 13 gru 2025

Do góry
Dekoracji czas

Wszystkiego po trochu 14:37, 13 gru 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Ja nie lubię berberysów ze względu na straszne kolce. Nie mam żadnego. Chociaż czasami zwracam na nie uwagę w sklepach ogrodniczych bo potrafią czarować kolorami.
W jaki sposób tniesz ostrokrzew? Po całości, po obwodzie czy wycinasz pojedyncze listki, gałązki? On tez z tych kłujących jest. Zbieranie obciętych fragmentów z ziemi to makabra.

Tak, ostrokrzew też bardzo kłujący, też tego nie lubię, dlatego właśnie kilka lat temu radykalnie obcięłam, w skrytości chciałam go unicestwić, a właściwie je, bo rosną tam 3szt.
Niestety pozbierały się i odrosły.
Teraz się nawet cieszę, bo rosną naprzeciw okna jadalnego, więc siedząc przy stole mam ładny widok, uporządkowany
Tnę ręcznymi nożycami do żywopłotów, górna część w kopułki, od dołu wycinam sekatorem gałązki, listki bo nie chcę mieć kul, tylko właśnie kopułki Lubię patrzeć na te zielone gałązki od dolnej strony bez listków Taka dziwna jestem
Zbieranie liści i gałązek po cięciu to koszmar najlepiej jakby pod nimi nic nie rosło, nawet kory nie wysypywać to wtedy łatwo wszystko zagrabić, ale u mnie jest kora, obok już są byliny, więc muszę wybierać z nich te kolce Okropność

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:11, 13 gru 2025

Do góry
Zgadzam się

Papryki słodkie i padron

Jest duża szansa że nowe pokolenie firan i zasłon mieć nie będzie moja się nie nauczy bo nie ma jak buahaha

Jak jeżdżę do Rodziców to ogarniam okna firany i zasłony na parterze po świętej pamięci babci. Niczego tak nie znoszę jak tego
Nowe migawki z ogrodu 12:26, 13 gru 2025

Do góry
I kosmetyczne zmiany na froncie. Doszły 3 robusta, jeden baccata na stożek i kwiatuszek.

Nowe migawki z ogrodu 12:24, 13 gru 2025

Do góry
Rzeczone oskarżone podstawki i koniki przy okazji

A tak już posadzone napastniki
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 11:47, 13 gru 2025

Do góry
Kupiłam kolejny kompostownik to trzeba teraz go zapełnić . Pogoda akurat sprzyja.

Miłego dnia!

Edit: no i kompostownik pełny
Nowe migawki z ogrodu 10:48, 13 gru 2025

Do góry
W życiu już nigdy nie ogłoszę końca sezonu

Pojechałam po 2 podstawki do doniczek. Musiałam po nie wracać, bo zapomniałam

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:21, 13 gru 2025

Do góry
Eupraksja napisał(a)

Niesamowite, że tak się teraz urządza klatki dla chomików! Jestem chyba z innej epoki, kiedy dostawały cienką warstwę ściółki, którą wymieniało się co kilka dni, a w niej pojedyncze jakieś domki czy kółka z plastiku. A jak teraz wygląda utrzymywanie czystości w klatce, przy tak grubej warstwie ściółki? Nie ma problemów z zapachem?

Dzisiejsze standardy chomicze są mniej więcej takie:

* klatka/terrarium/wybieg ma mieć rozmiar minimum: ok. 100 × 50 cm powierzchni dna (im większa, tym lepiej). Dlaczego? Bo chomik w naturze pokonuje kilka kilometrów dziennie, a większa przestrzeń = mniej stresu i stereotypii.

* podłoże: 20–30 cm ściółki (minimum), chomiki muszą kopać i budować tunele — to ich podstawowa potrzeba, nie dodatek.

* wyposażenie obowiązkowe:

* kołowrotek: min. 28 cm (syryjski), 20–22 cm (karłowate), gładkie dno wewnątrz
* kilka kryjówek + wielokomorowy domek
* piaskownica z piaskiem do kąpieli = pielęgnacja futra i redukcja stresu
* elementy do eksploracji: korki, tunele, korzenie, mostki
* rozsypywanie jedzenia zamiast miski = naturalne zachowania poszukiwawcze

Jak to mam w swoim standardzie - zrobiłam mocny research zanim kupiliśmy chomika. W dzieciństwie ani ja ani mąż nie mieliśmy, jedynie widzieliśmy u jakiejś koleżanki lub kolegi. Sporo musiałam się douczyć o karmieniu, gadżetach, zachowaniach, rozpoznawaniu chorób itp.

Na ten moment wybieg wygląda tak:

Ma piwniczkę dwukomorową, domek z kartonu dwupokojowy z tarasem na dachu i schodkami. Kołowrotek 28 cm, dwie kryjówki, basenik z piaskiem, trochę kłosów i zasuszonych kwiatów, gałązki z czarnej porzeczki do gryzienia kory. Małymi krokami będziemy dodawać więcej elementów takich jak tunele w wydrążonych gałęziach, mech, kolejne ściółki i suszone zboża/kwiaty itp. Muszę też dokupić drugi basen do tego co mamy z piaskiem, by mógł się "kąpać" w różnych ściółkach.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:11, 13 gru 2025

Do góry
Polon napisał(a)
Dokładnie to samo pomyślałam o rezydencji chomika. Też moje dzieci zaliczyły ten etap i to sprzątanie, to fajne nie było. Jak miałabym cały taki apartament odtwarzać “co sprzątanie”, to chyba bym te chomiki “zgubiła”. No chyba, że jest jakiś pomysł na sprzątanie.

Patrycja - dzięki za podsumowanie pomidorowe. Bakcyl połknięty, już planuję co gdzie i kiedy na pomidorowy 2026

https://www.youtube.com/watch?v=JFep1JycdVA&t=11s tutaj fajny filmik o sprzątaniu klatki chomika z polskimi napisami. Sprzątanie co kilka dni lub częściej było praktykowane dawno temu przy założeniu cienkiej warstwy ściółki i małej klatki. Tak samo jak macierzyństwo się zmienia na przestrzeni kolejnych pokoleń to i świadomość właścicieli chomików także.

W tym filmiku omawiane jest badanie z lat 90-tych, które pokazało coś dość zaskakującego: zbyt częste lub „gruntowne” sprzątanie klatki może być dla chomika stresujące. Chomik buduje poczucie bezpieczeństwa głównie przez zapachy. Gniazdo, ściółka i magazyny jedzenia to jego „mapa świata”. Gdy podczas sprzątania usuwamy całe stare podłoże, myjemy klatkę na błysk, zabieramy zapasy i gniazdo, zwierzak traci kontrolę nad swoim terytorium. Efekt - może pojawić się: nerwowe czyszczenie futra, kompulsywne bieganie, przenoszenie jedzenia w kółko, „paniczne” odbudowywanie gniazda. Dlatego lepiej sprzątać częściowo, zostawiać trochę starej ściółki i zapachów oraz nie ruszać gniazda, jeśli nie ma takiej konieczności.

Kiedy w tym badaniu wysprzątano klatkę do zera to liczba uderzeń serca na minutę wzrastała do 150, a uspokojenie chomikowi zajmowało aż 50 minut.

Chomiczek zazwyczaj wybiera sobie kilka ulubionych miejsc jako toalety i te miejsca się czyści oraz wymienia ściółkę, która się zbryliła lub zmieniła kolor/ma zapach. Niektóre chomiki same lub wytrenowane potrafią za swoją toaletę wybrać jakiś pojemnik. U nas zauważyłam, że korzysta z basenu z piaskiem do oddawania moczu, a jedną z piwniczek do drugiej potrzeby. Jeśli nie jest taki czysty i zorganizowany to dzieli się cały wybieg na 4-6 sekcji i co kilka tygodni wymienia tylko tą część ściółki z jednej z nich by ograniczyć stres zostawiając resztę.
Ogród Basi i Romka 00:28, 13 gru 2025

Do góry
eda napisał(a)
Basiu życzenia spóźnione zdrowia i wesołości zostawiam dodaje kwiatkiem energii na brzydką pogodę

♥️
Ogród Basi i Romka 23:57, 12 gru 2025

Do góry
Basiu życzenia spóźnione zdrowia i wesołości zostawiam dodaje kwiatkiem energii na brzydką pogodę

Znowu na wsi 23:43, 12 gru 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Na tym zdjęciu akurat wygląda łagodnie .
Ty pracowałaś w ogrodzie, ja się leniłam. Wyszłam tylko na krótki przegląd, znalazłam coś czemu się śpieszy do wiosny a tu jeszcze zima się nie zaczęła. Bardzo polubiłam ciemierniki.

Piękny Jolcia i witaj w klubie ciemiernikowym

Fajną masz kumpele kocią
W kamiennym kręgu od początku 23:37, 12 gru 2025

Do góry
GorAna napisał(a)
Ogród że świąteczną iluminacją❄️‍

Miłego wieczoru ☺️

Uwielbiam światełka cały rok a teraz najbardziej .Pięknie Aniu ja dziś kawałeczek przy domu ustroiłam a jutro reszta .Dziś było poszukiwanie lampek bo przy tym remoncie elewacji schowały się i odnalezione także akcja zaplanowana .
Cudowne te pierniczki i nie dziwię się ,że znikają
W kamiennym kręgu od początku 19:08, 12 gru 2025

Do góry
Ogród że świąteczną iluminacją❄️‍

Miłego wieczoru ☺️
Przy ścieżce 13:45, 12 gru 2025

Do góry
Ogród z racji lokalizacji w ścisłym centrum miasta, zapożycza widoki Na bazylikę Św. Antoniego
w starej części.

I na Abbazia di Santa Giustina w nowej.
Ta nowa część, nowe szklarnie i całe zaplecze edukacyjne budzi podziw. Dni Nauki zgromadziły dużo zwiedzających, rodzin z dziećmi, korzystają z nowoczesnych technologii, jak też ze starych, sprawdzonych pogadanek z pokazem

Jak uprawiać kapturnicę, na przykład.

Przy ścieżce 13:25, 12 gru 2025

Do góry
Ostatni rzut oka na stary ogród.

Podążam za człowiekiem wąskim tunelem do Nowego Ogrodu Różnorodności.
Przy ścieżce 13:17, 12 gru 2025

Do góry
Rośliny wodne w starej części, baseny z wodą do ich uprawy wpisane w renesansową siatkę geometryczną. Ład, przejrzystość geometryczna, harmonia. Lubię

Na fotce u dołu po prawej wyjątkowej urody lilia wodna. Nymphaea caerulea, jakże przydałby mi się profesjonalny sprzęt do jej sfocenia.
Przy ścieżce 13:03, 12 gru 2025

Do góry

Przy ścieżce 12:58, 12 gru 2025

Do góry
Przy czterech bramach wejściowych do starej części umieszczono kolekcje sukulentów w doniczkach, starannie ustawionych i, jakżeby inaczej, równie starannie opisanych. Znalazłam wśród nich wielu swoich ulubieńców

Przy ścieżce 12:52, 12 gru 2025

Do góry
Dla mnie to najciekawsza część ogrodu, mogłabym godzinami dreptać, spisywać nazwy, szukać informacji. Solennie obiecuję sobie, że wrócę na te rabatki wiosną, może już najbliższą?
Zapewne ogród szczególnie starannie przygotował się na Dni Nauki, szczęśliwie odwiedziłam go w tym czasie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies