Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 10:48, 18 wrz 2025

A teraz relacja z sobotnich prac.

Tyle miałam do posadzenia.

Wcześniej przekopałam samosiejki smotraw, tam wyżej pod drzewa.

Przywiozłam i rozrzuciłam 4 taczki mojego nie całkiem przerobionego kompostu.

I posadzone. Te malutkie hosty porozdzielałam na pojedyncze sadzoneczki, bo chcę tam gęstą obwódkę. Dosadziłam jeszcze trzcinnik brachytrycha z pozbieranych siewek i tytoń leśny (z własnego siewu). Nie wiem czy tytoń da radę zakwitnąć, ale wcześniej się nie udało. Dlatego wolę siać byliny, jak nie w tym, to w następnym roku lub za dwa lata już coś z nich jest.

I miałam takie towarzystwo. Wcale się nie chował i nie uciekał. W końcu musiałam go przenieść w głąb rabaty, żebym go przypadkiem nie uszkodziła przy przekopywaniu.

Po południu podziałałam w innym miejscu i posadziłam ostróżki (też z siewu), poprzesadzałam molinie Heidezwerg, a pomiędzy wsadziłam siewki gaury od Iwonki. Jeszcze posadziłam zawilce od Iwonki i miałam dość kopania. W ramach relaksu pościnałam kwiatostany smotraw, wycięłam im pędy kwiatowe i wyniosłam na kompost.
Na tą sobotę została mi paletka rozsad do posadzenia i przesadzanki różne. To już będzie zależało od tego, gdzie się będzie dało kopać, bo ten tydzień był dość deszczowy, począwszy od niedzieli.

Ulina 18:44, 18 wrz 2025

Trochę pracy z sadzeniem było, fajnie że masz kompost, a ten wąż to co za jeden?
Gosialuk 21:07, 18 wrz 2025

To nie wąż, tylko jaszczureczka zwana padalcem.
Eupraksja 08:08, 22 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
A teraz relacja z sobotnich prac.

Jaki uroczy zakątek nowy tworzysz! Dałaś mi do myślenia tym dzieleniem host od razu przy sadzeniu, też mam kilka teraz do posadzenia i niektóre mają po kilka kępek. Ale nie wiem, czy się tak odważę

Zaskoczyła mnie na zdjęciach Ani z Twojego ogrodu mnogość kwiatów, chyba Ty się na czym innym koncentrujesz, fotografując sama swoje dzieło. Bardzo bym chciała kiedyś móc też zobaczyć to na żywo, od nas to pół Polski, ale może jak syneczek będzie starszy, wprosiłabym się na jakąś kolejną ogrodową wyprawę
Margo2 22:51, 30 wrz 2025

Tak, zdjęcia robione przez innych pokazują inną perspektywę.
Niesamowitą pracę wykonałaś.
Jestem pełna podziwu
Gosialuk 11:25, 01 paź 2025

Eupraksja napisał(a)

Jaki uroczy zakątek nowy tworzysz! Dałaś mi do myślenia tym dzieleniem host od razu przy sadzeniu, też mam kilka teraz do posadzenia i niektóre mają po kilka kępek. Ale nie wiem, czy się tak odważę

Zaskoczyła mnie na zdjęciach Ani z Twojego ogrodu mnogość kwiatów, chyba Ty się na czym innym koncentrujesz, fotografując sama swoje dzieło. Bardzo bym chciała kiedyś móc też zobaczyć to na żywo, od nas to pół Polski, ale może jak syneczek będzie starszy, wprosiłabym się na jakąś kolejną ogrodową wyprawę

Hosty pod tym względem są bezproblemowe. Zawsze możesz poświęcić jedną kępkę i się przekonać "na własnej skórze". Mi jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby hostom taki podział zaszkodził.
Serdecznie zapraszam w moje skromne progi. Pisz jak nadejdzie właściwa pora.
Margo2 napisał(a)
Tak, zdjęcia robione przez innych pokazują inną perspektywę.
Niesamowitą pracę wykonałaś.
Jestem pełna podziwu

Gosia sama przyznaję, że mocno się już u mnie zmieniło przez te 10 lat. Zapraszam do oglądania.
Gosialuk 11:29, 01 paź 2025

Z opóźnieniem zdjęcia mojej onoklei z 21 września.
Moim zdaniem łapie jakiegoś grzyba jak nic, ale oczywiście znowu nie zrobiłam oprysku. Muszę już chyba wyciąć całkiem, wygrabić i dopiero wtedy ziemię spryskać czymś przeciwgrzybowo.

Gosialuk 11:43, 01 paź 2025

Przy brzozach wyrosły mi kozaki. Pierwszy raz je zauważyłam w tamtym miejscu. Mogą się co roku pojawiać. Niestety zostały, bo miałam się upewniać czy to na pewno one, a za dwa dni wpadliśmy tylko coś przywieźć i pędem uciekaliśmy, bo się rozpadało. Może za to za rok będzie ich więcej.

Kolejna sobota też była robocza, zmachałam się jak nie wiem. Przesadziłam tawuły z różowymi kitkami od Sylwii szt. 8, hortensje ogrodowe szt. 5, zadołowane przez 2 lata ketmie syryjskie szt. 2. Dziury po wykopanych roślinach uzupełniłam przesadzając trzcinnika brachytrycha i dwie sadzonki nerecznicy pozyskane przez odcięcie od rośliny matecznej.

Gosialuk 11:49, 01 paź 2025

Pięknie wygląda podświetlony słońcem rdest od Anitki.

Ciekawa świecznica Cheju Do, taka kompaktowa do 60 cm.

Na koniec moja łąka o poranku.

ewsyg 15:26, 01 paź 2025

Gosialuk napisał(a)
Przy brzozach wyrosły mi kozaki. Pierwszy raz je zauważyłam w tamtym miejscu. Mogą się co roku pojawiać. Niestety zostały, bo miałam się upewniać czy to na pewno one, a za dwa dni wpadliśmy tylko coś przywieźć i pędem uciekaliśmy, bo się rozpadało. Może za to za rok będzie ich więcej.

Jak się grzybki pokazały, to powinny już być. Jak masz robaczywe inne grzyby, to je tam wysyp, powinny się wysiać. Zdrowych trochę szkoda. Mamy kawałek Lasku i tak robiłam. Zależało mi na rydzach i są dzięki tej metodzie. Powiedziała mi o tym sąsiadka.