Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Blaski i cienie nowego życia 14:32, 11 sie 2014

Do góry
Ula,jestem i podziwiam.
Kalina też piękna
Blaski i cienie nowego życia 13:51, 11 sie 2014

Do góry
Dla Basi kalina, wypuściła nowe odnogi i szaleje....a obok rozplenica od tyłu

Werbena patagńska- ta dała czadu do wysokości magnolii
i jeszcze urok buchanani- jest świetna, rośne w cieniu,sadzona jesienią, zwiewna i sztywna, po prostu urocza i będę miała ją też przed hortensjami, żeby przysłaniała żurawki przed słońcem
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 14:22, 10 sie 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

hehe
no ja też właśnie lubię, lubię też taki świetlisty ażur z listków, no i myślę o brzozie u mnie, ale ja mało miejsca mam, może jednak nizszą wersję dam, ale takie już nie mają dla mnie takiego wiejskiego, naturalnego charakteru, na szczęście Mazan-Walerek napisał mi, że sok z brzozy ma takie same własciwosci niezaleznie od odmiany

Obok bedzie (a w zasadzie juz jest) kalina Roseum, cos trzeba dopasować by wyglądało sensownie

Agata, posadz sobie brzozy z tylu ... za płotem
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:25, 10 sie 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

Ja tez lubię .... U sąsiadki

hehe
no ja też właśnie lubię, lubię też taki świetlisty ażur z listków, no i myślę o brzozie u mnie, ale ja mało miejsca mam, może jednak nizszą wersję dam, ale takie już nie mają dla mnie takiego wiejskiego, naturalnego charakteru, na szczęście Mazan-Walerek napisał mi, że sok z brzozy ma takie same własciwosci niezaleznie od odmiany

Obok bedzie (a w zasadzie juz jest) kalina Roseum, cos trzeba dopasować by wyglądało sensownie
Wilcza Góra 07:14, 08 sie 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
obiecana kalina "Roseum"

Dzień dobry Wilczyco! Jestem już daleko za półmetkiem u Ciebie Kalinki piękne! Szukam angielskiej dzięki Tobie
Wilcza Góra 10:01, 06 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Ewuś, jaka kalina ma takie czerwone owoce zimą? I podpowiedz proszę, w jakie jeszcze drzewa i krzewy piękne zimą mogę zaopatrzyć mój ogród?

owoce zawiązuje np. kalina koralowa "Compactum"
jeśli chcesz stworzyć "stołówkę dla braci mniejszych" i wspaniałe "ogrodowe korale" jesienną i zmową porą ... polecam dodatkowo:
berberysy
rokitniki
trzmieliny oskrzydlone
i oczywiście ogniki (na bardziej zaciszne zakątki ogrodu lub bliżej po domem)
Wilcza Góra 09:46, 06 sie 2014

Do góry
Ewuś, jaka kalina ma takie czerwone owoce zimą? I podpowiedz proszę, w jakie jeszcze drzewa i krzewy piękne zimą mogę zaopatrzyć mój ogród?
Mój jesienny ogród 00:57, 05 sie 2014

Do góry
Klamber napisał(a)
Janinko, nie chcę straszyć ale nawet u mnie jak sobie przypominam, to po 15 lipca kalina się czerwienić zaczyna, poranki coraz bardziej jesienne a i trawy dojrzewają. Tu mam nadzieję że jeszcze długo będzie piękna pogoda. Tu jak mi opowiadają, to najgorsze upały są od połowy lipca do 10 sierpnia. Wiadomo ze gdy upał, to najlepsze schronienie, to duże drzewo jakie by nie było. Ja lipek mam 3 w okół altany, ciekawe jak urosły. Najbardziej ciekawi mnie moja rabata trawiasta.
Moniko, dobrze że mnie poprawiłaś, nawet nie zastanowiłem się jak się pisze gopher. Tutaj chyba wszystkie zwierzaki mają się dobrze, w mieście jest ich bardzo dużo, tylko niestety sporo młodych ginie na drodze, teraz widzę dwa szopy w tygodniu, bardzo smutny widok.
Magdziu, właśnie z tego powodu pokazuje i opisuję żeby Wam przybliżyć ten piękny i daleki kraj. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was nigdy nie będzie miała szansy tu przyjechać, więc czuje się wręcz zobowiązany oprowadzić ogrodowiskową brać. Ja też nawet nie myślałem o takim wyjeździe ale trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, więc korzystam na maksa i chce się tym podzielić. Co do pogody, to coraz częściej słychać o kataklizmach, ja pisałem o nich zimą, tu się tez cuda działy, ale i nie dawno przyszło tornado ze stanów i zahaczyło o Toronto. Szkód nie narobiło, ale strachu się najadłem, akurat działo się to gdy wracałem z pracy, było bardzo gorąco i wilgotności 100%, a chmury tak czarne że aż strach a wiało że kurz fruwał w powietrzu a ja byłem cały czarny, gdyż byłem spocony i przykleiło się do mnie wszystko jak do lepa. Woda była czarna gdy się kąpałem, dobrze że zdążyłem przed deszczem, zaraz lunęło i to zdrowo. Haniu, wiem że gdy zboża dojrzeją, to lato się zwinie nim się człowiek z orientuje. Tak to już jest niestety urządzone. Tu jest całkiem inaczej niż u nas, nie ma tych przejściowych zwariowanych skoków temperatur, nie ma też ogrodników, gdy jest zima to jest różnie ale gdy zrobi się już ciepło, to trzyma do późnej jesieni, właśnie tak jak w twoich życzeniach, za które dziękuje a i Wam życzę tego samego.

Rośliny widać takie jak u nas, dziwne, że rh jeszcze kwitną w tamtym tygodniu jadłam owoce akinidii w Bolestraszycach, bardzo smaczne, miękkie i słodkie a stroje indian piękne i kolorowepozdrówka i dalej pooglądam
Kosolkowa Pasja 10:05, 03 sie 2014

Do góry
wpsaniale! Kalina jest cudna Kwitła w tym roku? Masz zdjęcia?

Ja mam młódkę kupiona w tym roku, mała jeszcze, taka ze 100 cm

Liatrze cyknij zdjęcie z bliska i na listki Ja tez swoja drogą mam liatry z biedry, mi się białe dostały, a fioletowe mam od Zawitki
Co do tej rabatki z Yvoną, to muszę obejrzeć rzut, ale Asia zawsze fajne rzeczy podpowiada, cudnie komponuje rosliny
Ogródek Iwony 22:55, 01 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ale miałaś jeszcze zrobić zdjęcia tego miejsca, które niedługo przejdzie rewolucję. Czyli okolice tarasu. Aha, to tam jest kalina...
Tak Małgosiu. Przy tarasie jest kalina. Ogroooooomna. Ale juz przycięta.
Za chwilkę może coś wrzucę, nie nadążam.
Ogródek Iwony 22:33, 01 sie 2014

Do góry
Ale miałaś jeszcze zrobić zdjęcia tego miejsca, które niedługo przejdzie rewolucję. Czyli okolice tarasu. Aha, to tam jest kalina...
Ogródek Iwony 12:49, 30 lip 2014

Do góry
Mnie urzekły te kule własnie. Zawsze oglądałam się za tymi krzewami gdy je widziałam w innych ogrodach. Nawet wtedy nie miałam jeszcze pojęcia że to kalina
Ogródek Iwony 12:08, 30 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Iwonka a ile ma lat? kalina znaczy

Chyba z 10 lat. Na szczęście można ją przycinać. Ja swojej na początku nie cięłam, chciałam, aby zarosła przy tarasie i zasłoniła nam trochę stronę południową. Teraz już muszę ciąć Ale ona to lubi
Idę zobaczyć do Ciebie twoją kalinę.
Ogródek Iwony 11:58, 30 lip 2014

Do góry
Iwonka a ile ma lat? kalina znaczy
Ogródek Iwony 11:55, 30 lip 2014

Do góry
Moja wielka kalina koralowa już po kwitnieniu.
Za jodłą sobie rośnie wielki krzak. Zasłania taras. 2 lata temu była mocno przycięta, teraz znowu jest wielka. Rośnie od południowej strony.

Po przycięciu odsłoniła widok na ogród, który nam się bardzo podoba. PRZED i PO:
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:32, 29 lip 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
zakwitla juz wiekszosc mieczykow na 2 rabatkach, zoltej i bialo-rozowej

a tutaj dzisiajeszy nabytek: kalina burkwooda na pniu i przekwitajace rozyczki o dzwiecznej niemieckej nazwie

Kasiu wpadam do Ciebie i podziwiam

Śliczne

Pozdrawiam serdecznie
Kosolkowa Pasja 11:00, 29 lip 2014

Do góry
I u mnie tez rosnie kalina koralowa "nanum". Jest mala i nie kwitnie, jesienia przebarwia sie na bordowy kolor Jestem z niej zadowolona, nie ma jakis tam wymagan
Moja bajka 21:10, 23 lip 2014

Do góry
Tu stworzyłam dereniowo - krzewuszkowe przedszkole. A kalina i horcia White Dome wsadziłam do doniczek i zabrałam do domku .

przy okazji przesadziłam hostę, która rosła pod mahonią w miejsce, które zdecydowanie bardziej jej się spodoba. Jest trochę pokiereszowana, bo miała raz bliskie spotkanie z kosiarką. Ale powoli się wylizuje .
Wilcza Góra 20:44, 23 lip 2014

Do góry
to że było deszczowo i ciepło w czasie naszej nieobecności potwierdza to miłe "trio"
pięciorniki, dziurawiec i kalina
po lewo ostało się jakieś zagubione kłącze liliowca
cała karpa była przenoszona, a jednak coś musiało zostać w ziemi i oto mamy takiego "jedynaka"

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 23:08, 22 lip 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
zakwitla juz wiekszosc mieczykow na 2 rabatkach, zoltej i bialo-rozowej

a tutaj dzisiajeszy nabytek: kalina burkwooda na pniu i przekwitajace rozyczki o dzwiecznej niemieckej nazwie

a moje mieczyki też coś złapały i guzik z kwitnienia większości
Ty masz cudne, zdrowe

A zakupy bomba! I już posadzone, i nawet podlane przez Pana Boga
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies