Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skąpana w słońcu

Skąpana w słońcu

Agania 16:37, 15 lut 2015

Ewuś, jak ty potrafisz przywoływać wspomnienia, ja się naładowałam dzisiejszym słońcem, u mnie śnieg powoli odchodzi.
kasiek 16:45, 15 lut 2015

ewsyg napisał(a)
Kobietki, to jest to miejsce

Tutaj gdzie te wysokie trawy. Od tej strony będą rosły jabłonie i rajskie jabłonie a przed nimi ( tam gdzie trawa ) rodki. Przed nimi będzie oczko wodne
Wymiary - po prawej stronie w stronę ulicy 16m. Ale nie chcę, żeby rosły na całej długości

W lewą stronę mam 20m, ale tyle nie mogę na nie przeznaczyć. Mogę jakieś 10m

To samo miejsce widziane od strony ulicy

Rany jaki piekny kawał ziemi do zagospodarowania, aż mi ciśnienie wzrosło
Czytam że czcesz rodki, hm pieknie tyle ze tu starszna patelnia na razie. Czy mogłabyś nanieść to miejsce na kartkę? tzn gdzie dom, dzie kieruki pn-pł, jaki masz styl domu itp.
Na patelnie lepiej by róże się sprawdziły, ale skoro chcesz rodki - co mnie nie dziwi bo też kocham te roslinki to będzie jeszcze sporo się narobić. Nie wiem jaka tu gleba, może pisałaś ale ja nie jestem w stanie przerzucać wszystkich stron - przepraszam
Pomysł z jabłoniami wspaniały bo jest mnóstwo pięknych i ozdobnych odmian, z ozdobnych mam jbłąkę olę - super wcześnie kwitnie i ma bodrowe liście. A co z wiśniami ? one też by się tu nadały? Proponuje jak naniesiesz ten kawałek na papier narysować ścieżkę - taką jaka Ci bedzie potrzebna by połączyc dom i inne waże dla Ciebie miejsca. Potem nanieś oczko. Jeżeli masz kiepską glebę potrzebne będą lekkie wzniesienia z żyzną glebą. To ma byc rabata w prostokącie czy trójkącie?
Bez tego cieżkomi coś zaproponować... Ale miejsce achh - super!
ewsyg 17:38, 15 lut 2015

kasiek napisał(a)

Czytam że czcesz rodki, hm pieknie tyle ze tu starszna patelnia na razie. Czy mogłabyś nanieść to miejsce na kartkę? tzn gdzie dom, dzie kieruki pn-pł, jaki masz styl domu itp.
Na patelnie lepiej by róże się sprawdziły, ale skoro chcesz rodki - co mnie nie dziwi bo też kocham te roslinki to będzie jeszcze sporo się narobić. Nie wiem jaka tu gleba, może pisałaś ale ja nie jestem w stanie przerzucać wszystkich stron - przepraszam
Pomysł z jabłoniami wspaniały bo jest mnóstwo pięknych i ozdobnych odmian, z ozdobnych mam jbłąkę olę - super wcześnie kwitnie i ma bodrowe liście. A co z wiśniami ? one też by się tu nadały? Proponuje jak naniesiesz ten kawałek na papier narysować ścieżkę - taką jaka Ci bedzie potrzebna by połączyc dom i inne waże dla Ciebie miejsca. Potem nanieś oczko. Jeżeli masz kiepską glebę potrzebne będą lekkie wzniesienia z żyzną glebą. To ma byc rabata w prostokącie czy trójkącie?

Ok, w wolnej chwili zrobię cały plan działki bo mam go w głowie Rozliczony każdy metr
eda 17:41, 15 lut 2015

ewsyg napisał(a)
Na niedzielne popołudnie

Cudne macham
ewsyg 17:44, 15 lut 2015

Agania napisał(a)
Ewuś, jak ty potrafisz przywoływać wspomnienia, ja się naładowałam dzisiejszym słońcem, u mnie śnieg powoli odchodzi.

To jeszcze takie

Hortensja pinky winky

Dorota123 18:12, 15 lut 2015

Ewo, czy wysiewałaś może nasionka przetacznika, on trzyma nasiona do tej pory. Wysiałam w doniczkę, czy u siebie zauważyłaś jakieś siewki, czy rozmnaża się tylko przez podział.
Napia 18:36, 15 lut 2015

ewsyg napisał(a)

Cieszę się bo maja pąki kwiatowe. Za niedługo będę miała wiosnę w domu

Postaram się podpisywać

Liliowiec orchid candy

Bardzo go lubię

Ładny liliowiec i w moich ulubionych kolorach. Piszesz, że go lubisz, czy to znaczy, że jest taki bezproblemowy Takie rośliny lubię bardzo
ewsyg 18:54, 15 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
Ewo, czy wysiewałaś może nasionka przetacznika, on trzyma nasiona do tej pory. Wysiałam w doniczkę, czy u siebie zauważyłaś jakieś siewki, czy rozmnaża się tylko przez podział.

Nigdy nie wysiewałam przetacznika. W piaskach się nie wysiewał. Ja zawsze urywam przekwitnięte kłosy, wtedy dłużej kwitnie, wytwarza nowe kwiatostany.

lubię je bardzo

4
Dorotko, będę przesadzała wiosna przetacznika Cristal, tego z "rybimi ogonkami" to mogę się z Tobą podzielić Ten fioletowy wysoki . I ten niski różowy też mogę Ci dać ( chyba, muszę sprawdzić )
ewsyg 18:59, 15 lut 2015

Napia napisał(a)

Ładny liliowiec i w moich ulubionych kolorach. Piszesz, że go lubisz, czy to znaczy, że jest taki bezproblemowy Takie rośliny lubię bardzo

Bezproblemowy, pięknie i obficie kwitnie. Też go bedę przesadzała w tym roku to mogę się podzielić -)
ewsyg 19:36, 15 lut 2015

kasiek napisał(a)

Kasiu, narysowałam chociaż rysunek to porażka.
Ziemię mam bardzo dobrą, żyzną, wilgotną

Moja działka od frontu ma 40m i to jest 20m z frontu. Bda posadzone tuje to nas zastawią
Od góry jest wschód, po lewej północ a po prawej południe.
Po lewej i góra to narożnik od strony ulicy i uliczki
To niebieskie to oczko wodne przechodzące w mały strumyk. Z części użytkowej będzie się wchodziło przez mostek a przy nim trawy. Od placu ( tej drugiej połowy, która będzie placem ta część będzie oddzielona też tujami Zostawię jakieś 4 metry prześwitu. Będzie tu widoczny kawałek wiązu szczepionego camperdownii a przy nim ławka.
Rododendrony przy oczku tak jak napisane. Jest kwestia kolorów . Myślę, żeby tak posadzić. Bordo, dwa fiolety, dwa lila, biały i trzy czerwone.
Przed oczkiem to żółte to plaża kamykowa i jakieś tam niskie roślinki.
Za rodkami te różowe plamy to jabłonie. W nogach będą miały morze bodziszków wiosna zakwitną to je potem można będzie deptać jak będą jabłka. Planuje rajskie i normalne jabłonie.
Zielone choinki to jedły koreańskie
Bordo dzrewa to Sliwy wiśniowe Pissardi
Koło nich to żółte z zielonym to brzozy szczepione a w nogach będą miały trawę red baron i coś jeszcze
Po lewej stronie koło oczka kalina japońska watanabe ( już czeka w doniczce )
A tam gdzie pisze tuje to maja być takie o złotym kolorze. Ale jeszzce nie znam odmiany. One się powtórzą w innej części, ale będą widoczne.
Na razie to wyższe piętro a dolne czymś popodsadzam.

Reszta to trawa

No i chodzi mi o te rodki. Takie mam i muszę je zastosować