Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:18, 17 kwi 2016

Do góry
Orliki uwielbiam o tej porze, muszę jednak dosadzić tam gdzie wygniły i piwonia z pąkami

Piwonie czekają na swoją kolej, doszła Black Beauty

I jeszcze piwonie, ale te już nie dla mnie
Ogródek Iwony II 11:15, 17 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Witaj Iwonko, przyszłam oglądnąć Twój taras otoczony różami, mogłabyś podać na której stronie masz zdjęcia, jestem bardzo ciekawa

Mirko witaj, kilka ujęć róż przy tarasie dla ciebie:

Teraz z drugiej strony wejścia na taras założyłam rabatę z różami herbacianymi. Ciekawa jestem efektu latem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:11, 17 kwi 2016

Do góry
Poletko niższych czosnków w jednym miejscu bylinowej

i w drugim miejscu z bodziskiem Renarda

Róże teraz już ładnie ruszają

No i sporo siewek szałwii, które bardzo mi się przydadzą

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:07, 17 kwi 2016

Do góry
Graby ruszają

Czosnki już mają spore główki

Zastanawiam się czy to werbena, bo jeżeli tak to mam srylion siewek.

Przetacznikowiec bardzo mocno się rozrósł.

Mus owocowy w miejskiej dżungli 11:07, 17 kwi 2016

Do góry
Moje doświadczenia z tulipanami nie przedstawiają się zachwycająco w tym roku.
Tulipany z zeszłego roku (nie wykopywane) prawie nie kwitną.

Tak kwitły rok temu

A tak w tym roku. Masakra jakaś! Walają się tylko liście bez kwiatów.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:55, 17 kwi 2016

Do góry
W przedogródku na razie udało mi się wszystko uprzątnąć, część przesadzić reszte spalić na stosie. Teraz zostałęm z pustą ziemią 40 liliowcami, 50 liliami kilkoma bukszpanami i bez żadnego pomysłu co z tym zrobić. Strasznie się boję, że narobiłem się mnóstwo wyrwałem stare krzewy, a efekt w ogóle nie będzie mi się podobał i tak cały czas w stresie.

Tam gdzie został mały pasek trawy będzie żwirek pod ogrodzeniem, głównie z myślą o wybiegu dla piesków, łuk na początku tak samo by nie ścinały mi roślin biegnąc.

Gdybym miał inne miejsce na kolekcje liliowców powstała by tu bardzo reprezentacyjna rabata z cisami, ale jest kolekcja nie ma cisów

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:50, 17 kwi 2016

Do góry
Tak prezentuje się moja Genia i coraz bardziej mi się podoba, jeszcze nie posadzona bo gapa ze mnie i zapomniałem o zakupie torfu.

I jest kilka kwiatuchów Na razie dość małe, ale w przyszłym roku mają być większe.
Mały ogród pod Krakowem :) 10:50, 17 kwi 2016

Do góry
Strona północna

Od strony północnej pod garaż jest trawnik, od końca działki pas thuji. Pod thujami od strony trawnika chcielibyśmy coś posadzić, np. pas czerwonych i żółtych żurawek.

Brzeg od strony drogi (pod thujami) i z przodu koło słupa chcemy obsadzić żagwinem ogrodowym, który powinien to fajnie zadarnić i wyeliminować problem chwastów. Zastanawiam się tylko czy z racji ekspozycji północnej będzie obficie kwitł wiosną?

Między słupem a thujami chcemy posadzić 2-3 katalpy, ew. jedną z nich po lewej stronie słupa...macie jakieś sugestie co dać pod nimi?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:47, 17 kwi 2016

Do góry
Na moim różaneczniku pojawiły się takie oto liście

Na pewno to jest objaw jakiejś choroby, co z nim począć?
Rozpoznawanie bylin 10:44, 17 kwi 2016

Do góry
Jakie to odmiany żurawek:
1.

2,

Mam nadzieję, że jakość fotek nie przeszkodzi w ich identyfikacji.
Mały ogród pod Krakowem :) 10:39, 17 kwi 2016

Do góry
Strona zachodnia

Za domem przygotowany pod zasadzenia jest szer. ok. 1 m, wstępnie planujemy dać tutaj naprzemiennie miskanty gracillimus i hortensje bukietową polar bear (choć mi sie kojarzy taka 'babcina").

Co sądzicie? Miejsce pod zasadzenia zawsze można poszerzyć by zmieściło się również coś przy kostce.

W dalszej części tego pasa rośnie pigwa, 3 miskanty i w rogu 2 sosny himalajskie - planuje skracać, by za duże szybko nie urosły. Plan jest taki by zasłonić ten róg maksymalnie, choć akurat nie wiem czy sosny i miskanty to najlepszy pomysł. Z biegiem czasu sosny na pewni będzie trzeba z dołu ciąć, więc wtedy trzeba by je czymś podsadzać.

Mini Kubusiowo 10:39, 17 kwi 2016

Do góry
Beata ojjj ciekawie to będzie hahah

Justyna dzięki

A to nasze cisy... Pierwszy to nieprzycięty jeszcze pokrak Drugi schowany między innymi "straszydłami"

Trzeci i czwarty rosną przy tarasie... Trzeciemu muszę zmienić sznurki, którymi jest powiązany

I ostatni najmniejszy

Gunnera - parzeplin 10:37, 17 kwi 2016

Do góry
A to moja. Jakieś 170 cm. Za tydzień demontuję namiot i nawożę. Obornik, kompost, uzupełniająco azof...ka. W tym roku liczę na te magiczne 3 metry. Ps.Chyba że zimna Zośka zaplanuje inaczej.
Ogród i co dalej 10:36, 17 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziewczyny znalazłam w realizacji Danusi, ilex crenata Goldem Gem , bo myślę, że to może być żółty pas , ale nie wiem co to za trawa za nim na zdjęciach
Ogród z uśmiechem 10:34, 17 kwi 2016

Do góry
Trochę zakupów

derenie, trzmieliny i hosty

żurawki

wrzosy i..dodatek

Muszę to wreszcie posadzić
Gunnera - parzeplin 10:27, 17 kwi 2016

Do góry
Wczoraj w Bolestraszycach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:25, 17 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy to cebulice? Piękne, jak długo kwitną?

Kupiłam już kilka różyczek i zgodnie z Twoją sugestią dot. kącika różanego i ku uciesze mojej będę je sadzić na nowej rabacie.

Postarałam się też sama coś narysować. Jeśli będziesz mogła zajrzyj proszę do mnie na str.19, 23, 24 - kombinujemy, kombinujemy ale potrzebuję pomocy, czy tak może być? Część roślin już tam jest ale ponieważ są od niedawna, można je jeszcze poprzesadzać.
Na huśtawce miło płynie czas... 10:23, 17 kwi 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Po trzyletniej cichej obecności na forum postanowiłam i ja założyć swój wątek. Czytam wnikliwie i oglądam zdjęcia z Waszych wspaniałych ogrodów i zastanawiam się kiedy u mnie wreszcie będzie tak, jak u Was i jak bym to sobie "uwidziała". Kłopot w tym, że ciągle coś przesadzam i zmieniam. Ot, taki oto wpływ Ogrodowiska A jak już się tak napracuję, to lubię posiedzieć na tytułowej huśtawce. Mogę tak przesiedzieć całe lato. Tutaj właśnie (foto z 2015)

Mam sporo pytań. Zakładając ten wątek mam nadzieję, że pomożecie mi na nie odpowiedzieć.

Trzy lata cichej obecności na forum nie minął bezproduktywnie. Uczyłaś się i są tego efekty. Pochwal się swoim ogrodem, pokaż więcej zdjęć. Pozdrawiam.
Hortensjada 10:09, 17 kwi 2016

Do góry

Na koniec Psiząb bo ładnie się teraz prezentuje a poza tym bardzo mi się podoba ta nazawa

A teraz priorytetem jest rosół
Hortensjada 10:03, 17 kwi 2016

Do góry
Witam w ten deszczowy niedzielny poranek Zanim zniknę w kuchni pokażę kilka dzisiejszych fotek. Nie zdążyłam jeszcze przystrzyc żywotników przy ogrodzeniu-sprawa priorytetowa na najbliższy słoneczny dzień.Miłego dnia
Pierwszeństwo mają damy więc zaczynam od Magnolii Susan
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies