Karol super, że pokazałas ogród szerzej
Taras mnie zachwycił, poleżałam sobie trochę na Twoim leżaku O ławce nawet nie wspomnę, bo przecież kultowa i piękna!!! pewnie lubisz na niej siedzieć? Tylko czy masz czas?
Ale busz już masz w ogrodzie. W szczególności zachwyciły mnie twoje rozchodniki. Musze sobie Ciebie skopiować
Mnie skrzyczano za 50 nowych postów.. a Tobie należy sie lanie...... za 74.....
Sorki... nie czytam, bo mam pilne rzeczy.... i znajac życie nie nadrobię.... grrrrr
Plisssss mi streszczenie.... Acha, wczoraj wsyłałąm ksiażkę, ale po 15 wiec dostaniesz w piątek...
Nie wiem gdzie się to 74 zaczyna ale pewnie wszystko to jeden wieczór ... Podsumowując to Madżenka była w ogrodzie botanicznym i pokazała co widziała ... Okazy wywołały małe spory co do nazewnictwa na szczęście mamy Finkę, która jasno i stanowczo spory zakończyła ...
Madżenka po wczorajszym rzucaniu okiem z kanapy planuje zmiany na abatach i tu miałam pitra bo w moim projekcie trochę kopii tych rabat jest a tu takie pomysly ... Zmiany będą ale w sektorach am nie znanych bo Madżenka jak jedna Ania nie pokauje nam wszystkiego ... Więc idę spać spokojnie
A no i w środę jest kawka u Madżenki ale nie dojedziemyb
Przeczytałam , pozdrawiam, komentarz zostawię jutro
Dobranoc
Słaniając się na nogach ze snu dałam radę przeczytać cieszę się już na fotki ze sotkania z Ania i liczę na zdjęcia kwitnących powojników !
Pluskwica lubi cieniste miejsca i dość żyzną ziemię. Cebule już są i wciąż spływają nowe. W przyszły czwartek jadę do Agi z roślinami możemy się umówić
A może w środę do mnie przyjedziesz. Organizuję kawę dla dziewczyn
aha i zapomniałam dodać, że 'Palace Purple' rozmnaża się z nasion i dlatego tak mogą się różnić między sobą. Charakterystyczne są kantowate liście i "bąbelkowe" blaszki liściowe.
Marta a ja mam w projekcie ogrodu palace purple, a myśłałam, że kupiłam inną
Azotu i słońca u mnie nie brakuje dziękuję, że jesteś i czuwasz
Wersja i patagońska i argentyńska są jak najbardziej poprawne, nie ma co się czepiać, co jak co, ale pomyłek w botaniku to nie ma.
To nie przypadkowi pracownicy robią te tabliczki, tylko ludzie którzy się na tym świetnie znają (sama miałam praktyki w tym ogrodzie)
Pluskwica jest na pewno pluskwicą, jest kilka gatunków pluskwic.
A Cleome ciernistą najlepiej robić z siewu. Mamy nasiona co roku. Potem sama się świetnie wysiewa na rabatach (jak Werbena). W sklepach nigdy nie widziałam gotowców tej normalnej Cleome, za to bardzo często można dostać Cleome 'Seniorita Rosalita' - kwiaty ma tylko w kolorze lila i się świetnie krzewi, ta normalna ma mnóstwo barw od białej, przez róż do lila i fioletów i jest wyższa a ponadto przeważnie na jeden badyl. Jak jutro nie zapomnę to Wam pokażę nasze Cleomy bo ja mam Senioritę a Mama ma normalną
Pozdrawiam Marzenko, ale ten Twój wątek pędzi....
Martuś dziękuję za fachowe wytłumaczenie mogę spokojnie spać i czekać aż pluskwica zakwitnie
Po cleome zgloszę się do Cię a kiedy zaczniesz sprzedawać cebulowe?
Wiecie co, straciłam pewność! Może to i świecznica, tylko taka odmiana ze zwężającymi się kwiatostanami. Nie będę się już czepiać! W końcu d. ze mnie a nie znawca żaden! Pozdrawiam i spadam
Agatko nie stresujmy się. Ważne że ładna a czy na imię jej: pluskiwca, świecznica, przetacznikowiec czy jak mi się pomyli pęcherznica nieważne Wiem ,ze mam taką/podobną w ogrodzie i liczę że kiedyś zakwitnie