Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:56, 16 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Mnie skrzyczano za 50 nowych postów.. a Tobie należy sie lanie...... za 74.....
Sorki... nie czytam, bo mam pilne rzeczy.... i znajac życie nie nadrobię.... grrrrr
Plisssss mi streszczenie.... Acha, wczoraj wsyłałąm ksiażkę, ale po 15 wiec dostaniesz w piątek...

Aniu czekam zatem na posłańca nie czytaj tylko oglądaj tak jak ja miesięczniki a jak chcesz poczytać to Iza Ci życie uprościła
Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:54, 16 sie 2012

Do góry
Ania widzisz jaki piekny skrócik nam Iza napisała Iza brawo !!! italic text
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 06:53, 16 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Bukietów w domu jest więcej, dostane z okazji 13. rocznicy 27. urodzin Mamy

Sebku a czy nie przypadkiem 18 rocznica 22 urodzin??? Tak chyba liczylismy wiek mam
Bukszpany śliczne a zakątek z ciurkadełkiem zawsze mnie zachwyca !
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 06:44, 16 sie 2012

Do góry
Karol super, że pokazałas ogród szerzej
Taras mnie zachwycił, poleżałam sobie trochę na Twoim leżaku O ławce nawet nie wspomnę, bo przecież kultowa i piękna!!! pewnie lubisz na niej siedzieć? Tylko czy masz czas?
Ale busz już masz w ogrodzie. W szczególności zachwyciły mnie twoje rozchodniki. Musze sobie Ciebie skopiować
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 06:35, 16 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Witam wieczorkiem po pracowitym dniu w ogrodzie. Musiałam trochę ogarnąć go po długiej nieobecności. Z przyjemnością spędziłam w nim dziś kilka godzin. Tęskniłam już za tym.
Wklejam parę aktualnych zdjęć.

I zakątek romantyczny z hortensjami 'Anabel' oraz trawami i lawendą.

A zdradź proszę co jest na pierwszym planie tego zdjęcia? Czy to trawa?

Zachwyciła mnei sosna, takiej variegeaty jeszcze nie widziałam

A ogród niby poczochrany ale przedziałek wyraźnie widać, grzywka równo przycięta i baczki też
Ślicznie u Ciebie i tak dojrzale
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:31, 16 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Boćku, ale u Ciebie na wątku ciekawie.

Imitatio według Arystotelesa to naśladowanie (nie ma podziału na naturę i nienaturę). Cała komedia grecka opiera się na "ale to już było".
"Quot capita tot sententia" - ile głów, tyle pomysłów. Również ogrodowych.

O.. nie można by było tego lepiej ująć
Krótko i zwięźle
Skupiając się na głowie i jej pomysłach dopiszę swoje trzy grosze, a mianowicie - naśladownictwo nie jest odwzorowywaniem sensu stricte, bo to jest niemożliwe. Każda kopia odbiega od pierwowzoru - ze względu na użytą materię i jej różnorodność. Niech ktoś znajdzie identyczne krzaki hortensji,... naśladując dążymy nieświadomie lub świadomie do doskonałości, bo ulepszamy, poprawiamy, aż w końcu zmieniamy to, co niegdyś było pierwowzorem.. aż efekt naszej pracy staje się modelem do naśladowania dla innych..
ale to przecież oczywistość...

Ev pocieszyłaś mniei. Zatem ja kopiując też tworzę nowe, króre się potem do kopiowania nadaje?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:43, 15 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Mnie skrzyczano za 50 nowych postów.. a Tobie należy sie lanie...... za 74.....
Sorki... nie czytam, bo mam pilne rzeczy.... i znajac życie nie nadrobię.... grrrrr
Plisssss mi streszczenie.... Acha, wczoraj wsyłałąm ksiażkę, ale po 15 wiec dostaniesz w piątek...

Nie wiem gdzie się to 74 zaczyna ale pewnie wszystko to jeden wieczór ... Podsumowując to Madżenka była w ogrodzie botanicznym i pokazała co widziała ... Okazy wywołały małe spory co do nazewnictwa na szczęście mamy Finkę, która jasno i stanowczo spory zakończyła ...
Madżenka po wczorajszym rzucaniu okiem z kanapy planuje zmiany na abatach i tu miałam pitra bo w moim projekcie trochę kopii tych rabat jest a tu takie pomysly ... Zmiany będą ale w sektorach am nie znanych bo Madżenka jak jedna Ania nie pokauje nam wszystkiego ... Więc idę spać spokojnie

A no i w środę jest kawka u Madżenki ale nie dojedziemyb
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:42, 15 sie 2012

Do góry
Przeczytałam , pozdrawiam, komentarz zostawię jutro
Dobranoc
Słaniając się na nogach ze snu dałam radę przeczytać cieszę się już na fotki ze sotkania z Ania i liczę na zdjęcia kwitnących powojników !
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:27, 15 sie 2012

Do góry
finka napisał(a)
Pluskwica lubi cieniste miejsca i dość żyzną ziemię. Cebule już są i wciąż spływają nowe. W przyszły czwartek jadę do Agi z roślinami możemy się umówić

A może w środę do mnie przyjedziesz. Organizuję kawę dla dziewczyn
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:26, 15 sie 2012

Do góry
finka napisał(a)
aha i zapomniałam dodać, że 'Palace Purple' rozmnaża się z nasion i dlatego tak mogą się różnić między sobą. Charakterystyczne są kantowate liście i "bąbelkowe" blaszki liściowe.

Marta a ja mam w projekcie ogrodu palace purple, a myśłałam, że kupiłam inną
Azotu i słońca u mnie nie brakuje dziękuję, że jesteś i czuwasz
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:24, 15 sie 2012

Do góry
Bogda napisał(a)

I jeszcze ta donica dostała zamiast goździków wrzosy

Boziu mój, wczoraj u Gosiaka, dzisiaj u Cię-pierwszy raz widzę taką trzmielinę wielką-co ja gadam trzmielinisko!!!takie wielkie liściory...ło Matko

Bogda bo to inna odmiana trzmieliny, wg mnie wymarza ale u Wieloszki przezimowala ....
Ona ma takie woskowate liście, znajde nazwę odmiany dla ciebie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:22, 15 sie 2012

Do góry
finka napisał(a)
Wersja i patagońska i argentyńska są jak najbardziej poprawne, nie ma co się czepiać, co jak co, ale pomyłek w botaniku to nie ma.

To nie przypadkowi pracownicy robią te tabliczki, tylko ludzie którzy się na tym świetnie znają (sama miałam praktyki w tym ogrodzie)

Pluskwica jest na pewno pluskwicą, jest kilka gatunków pluskwic.

A Cleome ciernistą najlepiej robić z siewu. Mamy nasiona co roku. Potem sama się świetnie wysiewa na rabatach (jak Werbena). W sklepach nigdy nie widziałam gotowców tej normalnej Cleome, za to bardzo często można dostać Cleome 'Seniorita Rosalita' - kwiaty ma tylko w kolorze lila i się świetnie krzewi, ta normalna ma mnóstwo barw od białej, przez róż do lila i fioletów i jest wyższa a ponadto przeważnie na jeden badyl. Jak jutro nie zapomnę to Wam pokażę nasze Cleomy bo ja mam Senioritę a Mama ma normalną

Pozdrawiam Marzenko, ale ten Twój wątek pędzi....

Martuś dziękuję za fachowe wytłumaczenie mogę spokojnie spać i czekać aż pluskwica zakwitnie
Po cleome zgloszę się do Cię a kiedy zaczniesz sprzedawać cebulowe?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:04, 15 sie 2012

Do góry
Enya dzieki za komentarze.
Iza jak zwykle kulturalnie i kwieciście wyłuszczyła różne sposoby cytowania
Ev - zawsze jest dobra okazja do spotkania
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:03, 15 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Wiecie co, straciłam pewność! Może to i świecznica, tylko taka odmiana ze zwężającymi się kwiatostanami. Nie będę się już czepiać! W końcu d. ze mnie a nie znawca żaden! Pozdrawiam i spadam

Agatko nie stresujmy się. Ważne że ładna a czy na imię jej: pluskiwca, świecznica, przetacznikowiec czy jak mi się pomyli pęcherznica nieważne Wiem ,ze mam taką/podobną w ogrodzie i liczę że kiedyś zakwitnie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:01, 15 sie 2012

Do góry
Proponuję zostać przy określeniu werbena ogrodowiskowa
Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:00, 15 sie 2012

Do góry
I jeszcze ta donica dostała zamiast goździków wrzosy

Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:59, 15 sie 2012

Do góry
I skopiowane od Justychaz (wersja mini mini) chryzantemy miniaturowe. U mnie wersja biała

Cieszyła oko z wrzosami całe popołudnie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:56, 15 sie 2012

Do góry
Julka prosiła o fotki zurawki z bliska. Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować jaka to odmiana?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:50, 15 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Agatko ale ja na tabliczce sprawdzałam.... tę pluskicę.....

no to na tabliczce jest pomyłka. Pluskwica wygląda inaczej - no zobacz sobie Noo chyba, że ja już ślepa jestem

Być moze jest bład. Tak jak z tą werbeną, aż się zdziwiłam jak przeczytałam argentyńska. Ale patagonia chyba w Argentynie??
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:45, 15 sie 2012

Do góry
Agatko ale ja na tabliczce sprawdzałam.... tę pluskicę.....
Agatko a dlaczego ja ciebie ignoruję????

Wykasowuję po prostu zdjęcia z cytatu i zostawiam tylko te które chcę przytoczyć. Sebek jest łątwiejszy sposób?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies