Julka prosiła o fotki zurawki z bliska. Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować jaka to odmiana?
To 'Palace Purple' ,często robią się zielonawe, pewnie powiecie że nie mam racji, ale tak akurat z tą odmianą jest. Mam z nią różne doświadczenia. Prawdopodobnie wybarwia się tak pod wpływem nawozów. I nie chodzi tu wogóle o nawożenie tylko akurat o skład. Podejrzewam, że gdy ma więcej azotu to idzie w zielone, a jak więcej P i K to ma ten normalny bordowy kolor. Dużo też zależy od słońca, im więcej światła tym bardziej bordowa i odwrotnie.
aha i zapomniałam dodać, że 'Palace Purple' rozmnaża się z nasion i dlatego tak mogą się różnić między sobą. Charakterystyczne są kantowate liście i "bąbelkowe" blaszki liściowe.
Wersja i patagońska i argentyńska są jak najbardziej poprawne, nie ma co się czepiać, co jak co, ale pomyłek w botaniku to nie ma.
To nie przypadkowi pracownicy robią te tabliczki, tylko ludzie którzy się na tym świetnie znają (sama miałam praktyki w tym ogrodzie)
Pluskwica jest na pewno pluskwicą, jest kilka gatunków pluskwic.
A Cleome ciernistą najlepiej robić z siewu. Mamy nasiona co roku. Potem sama się świetnie wysiewa na rabatach (jak Werbena). W sklepach nigdy nie widziałam gotowców tej normalnej Cleome, za to bardzo często można dostać Cleome 'Seniorita Rosalita' - kwiaty ma tylko w kolorze lila i się świetnie krzewi, ta normalna ma mnóstwo barw od białej, przez róż do lila i fioletów i jest wyższa a ponadto przeważnie na jeden badyl. Jak jutro nie zapomnę to Wam pokażę nasze Cleomy bo ja mam Senioritę a Mama ma normalną
Pozdrawiam Marzenko, ale ten Twój wątek pędzi....
Martuś dziękuję za fachowe wytłumaczenie mogę spokojnie spać i czekać aż pluskwica zakwitnie
Po cleome zgloszę się do Cię a kiedy zaczniesz sprzedawać cebulowe?
Pluskwica lubi cieniste miejsca i dość żyzną ziemię. Cebule już są i wciąż spływają nowe. W przyszły czwartek jadę do Agi z roślinami możemy się umówić
aha i zapomniałam dodać, że 'Palace Purple' rozmnaża się z nasion i dlatego tak mogą się różnić między sobą. Charakterystyczne są kantowate liście i "bąbelkowe" blaszki liściowe.
Marta a ja mam w projekcie ogrodu palace purple, a myśłałam, że kupiłam inną
Azotu i słońca u mnie nie brakuje dziękuję, że jesteś i czuwasz
Pluskwica lubi cieniste miejsca i dość żyzną ziemię. Cebule już są i wciąż spływają nowe. W przyszły czwartek jadę do Agi z roślinami możemy się umówić
A może w środę do mnie przyjedziesz. Organizuję kawę dla dziewczyn
w środę to nie dam rady, bo dzieci wracają z wakacji, ale w czwrtek jadę do wrocka, bo w piątek o 5 jadę do warszawy na zieleń to życie i już u Agnieszki jestem umówiona z dostawą...