Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

kasik778 23:15, 15 sie 2012

Bogda napisał(a)

I jeszcze ta donica dostała zamiast goździków wrzosy

Boziu mój, wczoraj u Gosiaka, dzisiaj u Cię-pierwszy raz widzę taką trzmielinę wielką-co ja gadam trzmielinisko!!!takie wielkie liściory...ło Matko

ta trzmielina boska jest, ja jak się nie znałam posadziłam ją w ogrodzie i nie okryłam na zimę, niewiele z niej zostało
finka 23:15, 15 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Julka prosiła o fotki zurawki z bliska. Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować jaka to odmiana?

To 'Palace Purple' ,często robią się zielonawe, pewnie powiecie że nie mam racji, ale tak akurat z tą odmianą jest. Mam z nią różne doświadczenia. Prawdopodobnie wybarwia się tak pod wpływem nawozów. I nie chodzi tu wogóle o nawożenie tylko akurat o skład. Podejrzewam, że gdy ma więcej azotu to idzie w zielone, a jak więcej P i K to ma ten normalny bordowy kolor. Dużo też zależy od słońca, im więcej światła tym bardziej bordowa i odwrotnie.
finka 23:19, 15 sie 2012

aha i zapomniałam dodać, że 'Palace Purple' rozmnaża się z nasion i dlatego tak mogą się różnić między sobą. Charakterystyczne są kantowate liście i "bąbelkowe" blaszki liściowe.

Madzenka 23:22, 15 sie 2012

finka napisał(a)
Wersja i patagońska i argentyńska są jak najbardziej poprawne, nie ma co się czepiać, co jak co, ale pomyłek w botaniku to nie ma.

To nie przypadkowi pracownicy robią te tabliczki, tylko ludzie którzy się na tym świetnie znają (sama miałam praktyki w tym ogrodzie)

Pluskwica jest na pewno pluskwicą, jest kilka gatunków pluskwic.

A Cleome ciernistą najlepiej robić z siewu. Mamy nasiona co roku. Potem sama się świetnie wysiewa na rabatach (jak Werbena). W sklepach nigdy nie widziałam gotowców tej normalnej Cleome, za to bardzo często można dostać Cleome 'Seniorita Rosalita' - kwiaty ma tylko w kolorze lila i się świetnie krzewi, ta normalna ma mnóstwo barw od białej, przez róż do lila i fioletów i jest wyższa a ponadto przeważnie na jeden badyl. Jak jutro nie zapomnę to Wam pokażę nasze Cleomy bo ja mam Senioritę a Mama ma normalną

Pozdrawiam Marzenko, ale ten Twój wątek pędzi....

Martuś dziękuję za fachowe wytłumaczenie mogę spokojnie spać i czekać aż pluskwica zakwitnie
Po cleome zgloszę się do Cię a kiedy zaczniesz sprzedawać cebulowe?
Madzenka 23:24, 15 sie 2012

Bogda napisał(a)

I jeszcze ta donica dostała zamiast goździków wrzosy

Boziu mój, wczoraj u Gosiaka, dzisiaj u Cię-pierwszy raz widzę taką trzmielinę wielką-co ja gadam trzmielinisko!!!takie wielkie liściory...ło Matko

Bogda bo to inna odmiana trzmieliny, wg mnie wymarza ale u Wieloszki przezimowala ....
Ona ma takie woskowate liście, znajde nazwę odmiany dla ciebie
finka 23:26, 15 sie 2012

Pluskwica lubi cieniste miejsca i dość żyzną ziemię. Cebule już są i wciąż spływają nowe. W przyszły czwartek jadę do Agi z roślinami możemy się umówić
Madzenka 23:26, 15 sie 2012

finka napisał(a)
aha i zapomniałam dodać, że 'Palace Purple' rozmnaża się z nasion i dlatego tak mogą się różnić między sobą. Charakterystyczne są kantowate liście i "bąbelkowe" blaszki liściowe.

Marta a ja mam w projekcie ogrodu palace purple, a myśłałam, że kupiłam inną
Azotu i słońca u mnie nie brakuje dziękuję, że jesteś i czuwasz
Madzenka 23:27, 15 sie 2012

finka napisał(a)
Pluskwica lubi cieniste miejsca i dość żyzną ziemię. Cebule już są i wciąż spływają nowe. W przyszły czwartek jadę do Agi z roślinami możemy się umówić

A może w środę do mnie przyjedziesz. Organizuję kawę dla dziewczyn
an_tre 23:27, 15 sie 2012

Marzenko chociaż się przywitam, bo pobuszować po twoim ogrodzie już dziś nie zdołam Pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
finka 23:29, 15 sie 2012

w środę to nie dam rady, bo dzieci wracają z wakacji, ale w czwrtek jadę do wrocka, bo w piątek o 5 jadę do warszawy na zieleń to życie i już u Agnieszki jestem umówiona z dostawą...