Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:27, 14 mar 2016

Do góry
Rench napisał(a)
Wszystkie cieszą,ale te białe są prześliczne
U mnie też słonko nos pokazało zza chmur,aż się dusza raduje

To moja ulubiona Jeanne d`Arc

Ptasi Ogród 15:25, 14 mar 2016

Do góry
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:21, 14 mar 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
to nie bylas dzis na dzielaczce?

Plany wzięły w łeb. Mgła taka, że sąsiedniego bloku nie widzę, z psem wyszłam to zimna mżawka. Kto mi kazał wpędzać się w chorobę przy okazji?
Siedzę w domku, nadrabiam zaległości, herbatka obok. Fajnie jest!
Wam słoneczka oczywiście zazdroszczę, ale,cóż? Nie ma , to nie ma! Może jutro będzie? Bez przyczyny tej mgły tu nie nagoniło. W górze musi być cieplej, a dołem zimno.

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/105/1059266/thumb_original.jpg
Ptasi Ogród 15:19, 14 mar 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:19, 14 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
No i o to chodzi, żeby nie przesadzać, a zachować poprawność. Odpowiadam również tylko na pytania tematyczne. Zdawkowe pozdr miłe jest ale jednym ogólnym wpisem u siebie załatwiam.
6 tysięcy wątków, Nawet jak połowa tylko żyjąca, to i tak nie sposób każdego ogarnąć i spamiętać, takie życie. A ogród, rodzina, praca, sen, Zawsze we wszystkim trzeba mieć odpowiednie proporcje. I to u Ciebie jest, i tak lubię. Sgtafram się nie nadużywać czasu. Ale codziennie jestem.

No to jak jesteś to Twoje kwiatki pokażę w rozkwicie Rozsadziłabym, ale rosną młode ranniki ..boję się je uszkodzić. A przyszły cebulki w kopercie Teraz potrzebny byłby kartonik Szczerze dane
Tyle fotek i uciekam do roboty..

Bank patyków-sadzonek 15:18, 14 mar 2016

Do góry
Benia napisał(a)

Witaj, ja chętnie zaopiekuję się Twoimi "patykami" jeśli jeszcze aktualne

Benia szykuje do wysyłki patyki. Powodzenia niech rosną !!!

Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:15, 14 mar 2016

Do góry
anka_ napisał(a)

Nawet nie wiecie dziewczyny ile takie wpisy znaczą dla kogoś na początku drogi. Dzisiaj jak po raz enty przekopywałam rabatę pod kwasoluby jakoś lżej na duszy było.

Pokazujemy efekt końcowy.. a żeby mieć trzeba poryć trochę..

A to Mahonia x media Charity chciałam ją wyrzucić już 2 lata temu,..a ona to rozumie.... i jest piękna.. Nie pasi mi za cholerę, była brzydka jak noc.. Po decyzji, że wyrzucę odżyła.. na foto nie widać jakie ona ma ogromne liście.. a paki już żółte..za kilka dni zakwitnie.. Jeden ogonek z listkami ma 70cm długości, urosła na 1,2 i ani myśli przestać.. Jest dla strefy 7a.. jak wrócą zimy znów zbrzydnie ... ale na razie w zaciszu daje radę.

Cytuję za e-katalogroslin.pl

Odmiana o egzotycznym wyglądzie i oryginalnych kwiatach. Średniej wielkości zimozielony krzew o pionowych, prostych pędach. Dorasta do 2,5-3 m wys. i 1,5-2 m szer. Roczne przyrost 20-30 cm dł. Liście złożone, nieparzystopierzaste, 40-60 cm dł., składające się z 17-25 skórzastych, ząbkowanych i błyszczących listków. Liście pozostają na roślinie zdrowe ok. 5 lat. Kwiaty żółte, dzwonkowate, pachnące jak konwalie, przyciągające pszczoły, zebrane w kwiatostany o dł. 20-35 cm, na końcach pędów. Kwiaty jadalne (?). W cieplejszym klimacie kwitną 2 mies., zakwitają już w okresie Bożego Narodzenia, w Polsce dopiero wczesną wiosną, IV-V. Owoce pojawiają się po zakończeniu kwitnienia i stopniowo zmieniają barwę z zielonej na fioletowoniebieską. Miąższ dojrzałych owoców jest jadalny, ale należy unikać połykania nasion, ponieważ zawierają trujące alkaloidy,... autor opisu tekstowego: Gabriel Tomżyński
Ptasi Ogród 15:14, 14 mar 2016

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:12, 14 mar 2016

Do góry
Prace nad ogrodem kuchenny ruszyly,ziemi już rozplantowana...ale zimno się zrobiło i znowu przerwa w pracach

wspominki
Ptasi Ogród 15:09, 14 mar 2016

Do góry
Moje ulubione jeżówki
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:07, 14 mar 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Daj mi troszkę Twego słonkau nas buru i ponuro nadal

Slonko sobie gdzieś poszło...normalnie czuć oddech zimy.

Zmarzł mi żagwin

tak wyglądal w lutym ,a po1 marcowym śniegu zostaly tylko lodygi ,jak sznuki
Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:07, 14 mar 2016

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Ty to jak zawsze szalejesz bez opamiętania i za to cię podziwiam nadrobiłem zaległości u cb

Ja nawet nie próbuję u innych nadrabiać.. ledwo u siebie nadążam

Ptasi Ogród 15:05, 14 mar 2016

Do góry
Sierpień 2015
Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:04, 14 mar 2016

Do góry
Monika, Agata - u mnie za chmurkami ale jest.. dziś wreszcie można powiedzieć, że mamy wczesną wiosnę

Ciemierniki nawet ruszyły do słoneczka..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:02, 14 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
jeszcze pare lat i tez bede miala takie łany...

Za rok już będą

Ktoś się pytał o wielkość traw..

Porównanie do crocsa rozmiar 24 /37/..
Evergold (nie cięte tylko skubane, dlatego zaczynam je ciachać.. pożerają wszytko)

Gold Fountains (te cięłam, bo po zimie brzydną, ale szybko odrastają)

Everest

Ogród Ani :) 15:01, 14 mar 2016

Do góry
anbu napisał(a)
I umbry też już kupione, trudno było je przewieźć takie długie

A tu już przywiązane tymczasowo, aby się nie poprzewracały

Trzmielinki masz mniamnuśne - palce lizać, jednak o umbry się martwię ponieważ mają cholernie cienkie sztobry (pieńki) i będzie kłopot z palikowaniem/pionizowaniem jak korona zacznie wściekle przyrastać. Te bambusowe kijki mozna sobie w d..ę wsadzić, bo nic nie dają.

Na przyszłość - jak się kupuje drzewo to przede wszystkim patrzymy na grubość pieńka - ten jest najdroższy jako materiał szkółkarski i najdłużej rośnie w szerz, a na to trzeba kilku lat. Korona w momencie zakupu jest sprawą drugorzędna, bo ona szybko przyrasta, a zagęścić można ją szybko cięciem korygującym. Natomiast cienki pieniek chwieje się na boki sam z siebie, a jak dojdzie do tego ciężka duża, nieproporcjonalna korona to już robi się duży problem. Dlatego też warto zapłacić więcej (mniej więcej rok szkółkowania wynosi 10-15zł - tylko!) i po roku można zdjąć podpory. Natomiast taka cienizna będzie wymagała grubych, mocnych kołków co najmniej 5-6 lat.
Sama zobacz, że kijki bambusowe są grubsze od pieńka...
nie było w szkółce grubszych pieńków?

Kolejna sprawa - taki cienki pieniek oznacza i małą bryłę korzeniową, czyli jest ryzyko przewracania, chwiania się całego drzewka.

Te drzewka mają jeden plus - są na prawdę super wysokie, a to bardzo dobrze
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:59, 14 mar 2016

Do góry
U mnie, Basiu, zimy przeważnie bez śniegu. To poduszkowce mają liście wysuszone i byle jakie, żeby ich choroby nie łapały potem to ścinam wiosną, to co przetrwa. I znowu jest za jakiś moment ładnie i kwitną. Nie mam innego wyjścia.
Wiesz ile ja ślimaków spod tych poduch powywalałam? Różnej maści, i małe i duże. I nawet bez skorupkowe małe. I o tyle mniej żarłoków na rabatach. I ptaki mają lepszy dostęp.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:59, 14 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no u ciebie faktycznie liliowce już ładnie wygladaja, u mnie jeszcze marniutko - wręcz kiepsko - ale cos u mnie wszystko wychodzi z duzym opóźnieniem - może nie ma tego złego

Na razie prognozy zapowiadają tylko -2.. jest dobrze

I czochy zapinkalają do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:57, 14 mar 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
pięknie to przez szybę wygląda z drugiej strony pewnie jeszcze ładniej

Aniu nie będzie Ice Dance czasem dzielić?

Dzieliłam w zeszłym roku.. w tym nie dzielę.. i wygląda, że robota się szykuje..wiec chyba nici z tegorocznych prac ogrodowych. Będzie co robić za rok.. praca ważniejsza. Teraz też zajrzałam na chwilkę.. ale porobiłam focie wreszcie rozwinietych krokusów i muszę wstawić
Ja sadzę pod krzewami i gdzie się da.. okiem widać, ale focie trudno zrobić
Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:55, 14 mar 2016

Do góry
ewa_k napisał(a)

To nie demolka! tylko poprawianie tego co ...... sama próbując zrobić grządki i ogródek- bez wyobraźni i wiedzy. Od dwóch lat się już przymierzam. Najpierw sama chciałam zrobić potem szukałam kogoś kto to zrobi za normalną cenę, a potem zobaczyłam u Ciebie "pomocnika" i znalazłam wypożyczalnię. Teraz to już z górki. Tylko z mężem muszę ustalić który to weekend.
Mam nadzieję , że nie będzie mu pasowała jesień

Nam zawsze pasuje zima

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies