Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

KasiaW76 08:04, 13 kwi 2016

powaliła mnie Twoja wizytowka... jak w krainie czarów

Mam dwa pytania:
1. 2 tygodnie temu jak nie 3 obcinalam hortensje, a patyczki zanurzylam w ukorzeniaczu i wetknelam do ziemi. Zaczely z patyczkow wychodzic listki. Czy jest szansa, ze sie przyjmą czy to tylko kontakt z wilgotna ziemia?

2. Hortensje Magic Flame oraz Vanilia fraise w zeszlym roku kupione i zdolowane do ziemi rosly sobie mocno na boki wrecz pokladajac sie na ziemi. Czy mozna tego uniknac aby tak nie bylo w tym roku? Bardzo mocno je przycielam i w sumie myslalam, ze nie odbija wiecej ale cos ruszylo
anabuko1 08:10, 13 kwi 2016

U ciebie jest tak pięknie.
Hmm krytykują??
To prawda, ludzie maja w większości stare iglaki i tyle.
Nie znają się, zazdroszczą.
A teraz jest moda krytykować wszystko, wszystkich i wszyscy krytykują co się da
Także się nie przejmuj wcale.Rób swoje, bo zawsze masz pięknie !!!
KasiaW76 08:24, 13 kwi 2016

Jezli krytykuja to dlatego, ze zazdroszcza, a jak zazdroszcza to znaczy, ze sie interesuja czyli bardzo dobre i pozytywne zjawisko
Taka natura ludzi...
AnkaW 08:55, 13 kwi 2016

Jestem pod nieustającym wrażeniem A niektórych ludzi po prostu nie rozumiem
bozga 21:48, 13 kwi 2016

KasiaW76 napisał(a)
powaliła mnie Twoja wizytowka... jak w krainie czarów

Mam dwa pytania:
1. 2 tygodnie temu jak nie 3 obcinalam hortensje, a patyczki zanurzylam w ukorzeniaczu i wetknelam do ziemi. Zaczely z patyczkow wychodzic listki. Czy jest szansa, ze sie przyjmą czy to tylko kontakt z wilgotna ziemia?

2. Hortensje Magic Flame oraz Vanilia fraise w zeszlym roku kupione i zdolowane do ziemi rosly sobie mocno na boki wrecz pokladajac sie na ziemi. Czy mozna tego uniknac aby tak nie bylo w tym roku? Bardzo mocno je przycielam i w sumie myslalam, ze nie odbija wiecej ale cos ruszylo

Samo pojawienie się listków niestety nie świadczy o pojawieniu się korzonków, trzeba czekać, w momencie pojawienia się korzonków wyraźnie nabieraja wigoru -w przeciwnym razie listki zaczną więdnąć, na razie jest za wcześnie na ocenę
Co do drugiego pytania- są to odmiany rozłożyste i jedynie cierpliwie usuwanie pędów rosnących na boki lub w dół może sprawę poprawić. Można tez korygować kąt nachylenia pędów gdy są jeszcze wiotkie prowadząc przy cienkich patyczkach ( np do szaszłyków) zanim zdrewnieją.
Pluszakowa 21:54, 13 kwi 2016

bozga napisał(a)

Samo pojawienie się listków niestety nie świadczy o pojawieniu się korzonków, trzeba czekać, w momencie pojawienia się korzonków wyraźnie nabieraja wigoru -w przeciwnym razie listki zaczną więdnąć, na razie jest za wcześnie na ocenę
Co do drugiego pytania- są to odmiany rozłożyste i jedynie cierpliwie usuwanie pędów rosnących na boki lub w dół może sprawę poprawić. Można tez korygować kąt nachylenia pędów gdy są jeszcze wiotkie prowadząc przy cienkich patyczkach ( np do szaszłyków) zanim zdrewnieją.

Bardzo ciekawe będę obserwować czy moje patyczki nabierają wigoru. Jak narazie mają małe listki i trzeba czekać tylko ile.

I tu jest moje pytanie kiedy można stwierdzić czy korzonki są czy tylko listki wyszły. Po ilu około tygodniach lub miesiącach. U mnie rozsada z początku marca i wszystko nadal wygląda ok.
bozga 22:01, 13 kwi 2016

A to rzadziej pokazywana część ogródka bo roślinki były jeszcze młode i mało widowiskowe, robiłam tez korekty rabat. Mam nadzieję, że w tym roku będzie co pokazywać. Może trudno w to uwierzyć ale na tej fotce jest prawie 40 krzaczków hortensjowych

Znajduje się tu też maleńkie jeszcze cudeńko- dereń pagodowy,który zakwitnie u mnie pierwszy raz

bozga 22:06, 13 kwi 2016

Pluszakowa napisał(a)

Bardzo ciekawe będę obserwować czy moje patyczki nabierają wigoru. Jak narazie mają małe listki i trzeba czekać tylko ile.

I tu jest moje pytanie kiedy można stwierdzić czy korzonki są czy tylko listki wyszły. Po ilu około tygodniach lub miesiącach. U mnie rozsada z początku marca i wszystko nadal wygląda ok.

Zaczekaj jeszcze ze dwa tygodnie i po prostu wyciągnij delikatnie jeden patyczek a zresztą co Ci przeszkadza, że sobie rosną w doniczkach, u mnie spędzają w ten sposób nawet kilka miesięcy Im mocniej ukorzenione tym lepiej zniosą przesadzanie.
bozga 22:09, 13 kwi 2016

Jest chyba jakiś problem techniczny więc kończę fotką piwonii

Pluszakowa 22:31, 13 kwi 2016

bozga napisał(a)

Zaczekaj jeszcze ze dwa tygodnie i po prostu wyciągnij delikatnie jeden patyczek a zresztą co Ci przeszkadza, że sobie rosną w doniczkach, u mnie spędzają w ten sposób nawet kilka miesięcy Im mocniej ukorzenione tym lepiej zniosą przesadzanie.

Nic mi nie przeszkadza poza moją nieposkromioną ciekawością. Choć wolałabym ocenić ich stan bez interwencji.

Historia mojej rozsady:

Rodzina najpierw patrzy jak na wariata z jakimiś patykami lata i cuduje.

Potem i po co tyle z tym latałaś i nic nie będzie z tego tylko sprzątanie będzie.

Kolejny etap - pierwsze listki, zmiana. No ładnie to wygląda, może coś z tego będzie. Jak wszytsko się uda, to chyba szkółkę założysz.

A mnie to fascynuje, że z takiego patyczka może powstać cała roślina. Magia i czary.