A opowiem... lubię o nim mówić czy też pisać (dziwnie to brzmi co nie? )
W skrócie może:
Tak z moich doświadczeń to kluczem jest dobrze przygotowane podłoże.. .jak ten etap "olejemy" to nie możemy spodziewać się dywanu... pierwszy trawnik po budowie zakładaliśmy na szybko na byle jakiej ziemi... i to na szybko pokazało swoje oblicze w postaci chwaściorów, byle jakiej jakości trawnika, mimo walki co rocznej z marnym efektem - ten etap moim zdaniem najważniejszy w drodze do uzyskania dobrej jakości trawnika
więc:
* dobrze przygotowana ziemia (przepuszczalna)
* mieszanka traw nie z "niższej półki" - u mnie akurat z rolki jest
* odpowiednie nawadnianie(zwłaszcza przy wschodzeniu trawy) - u mnie automatyczne
* sporo papu (nie na młodym trawniku) - u mnie nawóz co 4-6 tygodni (pierwszy w marcu, ostatni w sierpniu)
* wertykulacja wiosną
poza tym kanty robią dobrze wizualnie trawnikowi - wyglada na bardziej zadbany
Hmmmm.... nigdy się nie zastanawiałam co zamiast brzóz... i tak myślę, że w sumie każde się nada (jedno i wielopienne)- na Ogrodowisku np pięknie grały z magnolią... wszystko zależy od efektu jaki chcesz uzyskać... drzewo jedno, więcej? czy wrzosy mają być "gwiazdą" rabaty czy tłem do gaiku?
Fajnie też wg mnie będą wyglądać nie tylko z liściastymi... no bo w końcu wrzosy są kwaśnolubne więc iglaki jak najbardziej np. świerkiem inversa pendulą (nie widziałam takiego połączenia ale wydaje mi się, że mogło by się zgrać )
Ale nie jestem specjalistką, tak zaznaczam
Angeliko tej rabaty fizycznie jeszcze nie ma. Tzn. jest, ale ma zupełnie inny kształt. Nie wiem jaka duża wyjdzie- dopiero po zdarciu darni da się to ocenić. I tu pojawia się błąd fałszywego założenia- zakładam, jakby darni już było, ani tych roślin, które tam rosną. A przecież jest i darń i rośliny.
Twój pomysł bardzo mi się podoba. Przeszkody faktyczne są takie, że na pniu u siebie dostanę tuje i może świerki/sosny. Tyle. Na cisa nie ma najmniejszych szans. Stożka dostanę z bukszpanu, ewentualnie dostanę coś, co nim się stanie.
Niżej Toszka zasugerowała, że stożek wychodzi też fajny z choiny- już sobie nawet wyobrażam, bo uwielbiam choiny. I znowu pojawia się pytanie- choina i kulki buksowe? To już dwa gatunki. A pisałaś o tym samym gatunku. No i drugi problem- gdzie to wsadzić zakładając, że kupię w tym sezonie. No i trzeci- gdzie wysadzić rośliny z tej rabaty? Zależy mi na klonie, rodku i cisie.
Dobrze, że siedzę, bo mi wymiękły kolana. Też bym mogła tak zedrzeć spodnie, byle mieć taki efekt w ogrodzie. No bosko! Namiętnie przyglądam się mistrzowskim kancikom.
Tak skojarzyłam, że to front jak dojrzałam część kolumny
Ja jestem zdania, że front = wizytówka czyli musi być coś reprezentatywnego (również zimą czyt. zimozielone) widziałabym tam na pewno coś w grupie jednego rodzaju/gatunku (zwłaszcza, że to nie duża rabata - właśnie jaka ona duża?)np. 3 kule na pniu albo stożek i kilka kul przy ziemi (zwłaszcza, że po drugiej stronie ścieżki masz tą rabatę z kulkowiskiem... moim zdaniem ładnie by się zgrały...
a tego zdjęcia nie dojrzałam na pinterescie - trochę mojego ogrodu tam jest (co mnie ogromnie cieszy ) - czasem jak przeglądam inspirki to pinterest sam podrzuca mi foty mojego ogrodu...