Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 23:19, 05 lip 2017

cichutko podpowiem tylko- z choiny przepiękne stożki wychodzą
Makusia 09:02, 06 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

Tak skojarzyłam, że to front jak dojrzałam część kolumny

Ja jestem zdania, że front = wizytówka czyli musi być coś reprezentatywnego (również zimą czyt. zimozielone) widziałabym tam na pewno coś w grupie jednego rodzaju/gatunku (zwłaszcza, że to nie duża rabata - właśnie jaka ona duża?)np. 3 kule na pniu albo stożek i kilka kul przy ziemi (zwłaszcza, że po drugiej stronie ścieżki masz tą rabatę z kulkowiskiem... moim zdaniem ładnie by się zgrały...

Angeliko tej rabaty fizycznie jeszcze nie ma. Tzn. jest, ale ma zupełnie inny kształt. Nie wiem jaka duża wyjdzie- dopiero po zdarciu darni da się to ocenić. I tu pojawia się błąd fałszywego założenia- zakładam, jakby darni już było, ani tych roślin, które tam rosną. A przecież jest i darń i rośliny.

Twój pomysł bardzo mi się podoba. Przeszkody faktyczne są takie, że na pniu u siebie dostanę tuje i może świerki/sosny. Tyle. Na cisa nie ma najmniejszych szans. Stożka dostanę z bukszpanu, ewentualnie dostanę coś, co nim się stanie.

Niżej Toszka zasugerowała, że stożek wychodzi też fajny z choiny- już sobie nawet wyobrażam, bo uwielbiam choiny. I znowu pojawia się pytanie- choina i kulki buksowe? To już dwa gatunki. A pisałaś o tym samym gatunku. No i drugi problem- gdzie to wsadzić zakładając, że kupię w tym sezonie. No i trzeci- gdzie wysadzić rośliny z tej rabaty? Zależy mi na klonie, rodku i cisie.
Makusia 09:09, 06 lip 2017

Asiu, zapewne wracasz właśnie- więc szerokiej drogi

Polinka, mały to on nie jest- musiałabym przyciąć bez wątpienia. Specyfik czeka w paczkomacie, aż go odbiorę, więc jestem taktycznie przygotowana. Ten miskant obecnie już nie wygląda zbyt dobrze po samym tylko przesadzeniu. Pewnie by się zebrał, ale skoro już jest mocno nadwyrężony, to może właśnie iść za ciosem?

Asiu w remoncie Rozumiem Cię doskonale. Dobrze, że myślisz racjonalnie, bo ja to zazwyczaj chcę wszystko jednocześnie, a potem same problemy z tego wychodzą

Kasiu kupiłam je właśnie dlatego, że były takie wielgachne, a cena wydawała mi się bardzo korzystna (40 zł./sztuka). Też je lubię i mam nadzieję lubić co roku bardziej

Kasiu mnie też warzywniki w skrzyniach zauroczyły. Nawet mojemu eMowi się podobają, choć mówi na nie "trumienki"

Toszko dziękuję za zabranie głosu. Stanowczo zbyt rzadko się u mnie pojawiasz! Poddaję pod publiczną krytykę!

Tak technicznie, to na stożka z choiny powinnam kupić choinę wielkości takiej, jak te trzy, które wsadziłam na okularowej, czy mniejszą? I zakładając, że kupiłabym ją teraz (konieczne zadołowanie do wiosny- w donicy nie będzie szans na przetrwanie), to kiedy ciąć ją po raz pierwszy? I kiedy myślisz ciąć te na okularowej, i jak je widzisz? Na luźno, czy w żywopłot? (ale seria pytań )
Makusia 09:28, 06 lip 2017

PYTANIE:
nosze się z zamiarem zamówienia tego klińca do warzywnika między skrzynie. Są dwa warianty albo 0-31,5 mm albo 0-63 mm. Ktoś podpowie który powinnam wybrać? I druga kwestia- ile tego powinnam zamówić? 1 tonę? 4 tony?
Gosiek33 09:31, 06 lip 2017

Się nie znam, ale wybrałabym drobniejszy, ułoży się w płaskie podłoże pod lżejszym naciskiem waszych stóp, gruby wymaga chyba cięższego ,ugniotu'
natka098 10:06, 06 lip 2017

Wg mnie te mniejsze bo wygodniejsze do chodzenia. A ile, nie wiem na pewno nie 1t raczej. Zapytaj ile wchodzi na m3 i sobie obliczysz
AnnaCh 10:58, 06 lip 2017

Tona kamienia z tego co pamiętam u mnie to taka mała kupka była
Margerytka40 11:47, 06 lip 2017

Marta co do tej podokiennej to może zostaw tam tego klona i rh . One oba kwasoluby to może jakieś kulki do nich daj sosnowe . Klona bym nie ruszała już bo jest ryzyko że Ci padnie,one wrażliwe raczej. Tyle,że spora ta rabata by musiała być na to wszystko. Ciekawe co to za rh. Czy duży rośnie,jakiś mniejszy by tam pasował.
AniMa 11:54, 06 lip 2017

12-stu komandosów.....
Toszka 13:23, 06 lip 2017

Stożka z choiny na podokiennej bym zrobiła - lubi kwaśno i wilgotno jak rh i klon. Poproś Ursę o fotę stożka z choiny (sąsiadka ma). Cięta choina niemal do złudzenia przypomina cisa.
Odnośnie ciętych form - moim skromnym zdaniem rewelacyjnie wyglądają połączone cięte formy z buksa i cisa. Choiny nie mam, ale mam pogląd jak wygląda cięta. Spoiwem form jest owa bryła. A faktura liści, odcień zieleni, inaczej odbijające się światło robi bardzo ciekawy efekt. Zimą rewelacja.

Choinę już by trzeba było zacząć ciąć. Gałązka po gałązce. Starannie. Pracowicie. Musi się zagęścić. Tak ze trzy sezony. Potem już cięcie płaszczyzny nożycami.
W przyszłości stożek będzie świetny jako choinka na święta Same plusy widzę

Choinom na żywopłot daj paliki. Tak jak u Anbu. Możesz też przyciąć gałązki, czyli lekko uformować w jedną płaszczyznę (sposób cięcia jak stożka, czyli każda gałązka).