Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

_Martini_ 17:19, 05 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

Dobrze, że siedzę, bo mi wymiękły kolana. Też bym mogła tak zedrzeć spodnie, byle mieć taki efekt w ogrodzie. No bosko! Namiętnie przyglądam się mistrzowskim kancikom.
A_gawa 18:00, 05 lip 2017

Opowiesz o trawniku? Jest przepiękny. Jak go założyć i pielęgnować, żeby tak wyglądał?
iza719 11:00, 06 lip 2017

Ja dopiero zaczynam przygodę z ogrodem więc nie mam się czym chwalić a Twój ogród to spełnienie moich marzeń poszukuję jakiejś alternatywy na wrzosowisko zamiast brzozy, mam alergika w domu, więc brzoza odpada, czy mogę prosić o pomoc w nakierowaniu jakie inne drzewo liściaste da radę pomiędzy wrzosami?
AniMa 11:19, 06 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

... no i jestem CZARODZIEJKĄ...

Wiedziałam

ps. Swój swego poznaTylko ja mniej czarodziejka a bardziej wiedźmowata
AngelikaX 12:56, 06 lip 2017

Ania i ja częściej słyszę jędza, wiedźma

ps. zacne grono czarownic nam się powiększa
AngelikaX 13:11, 06 lip 2017

iza719 napisał(a)
Ja dopiero zaczynam przygodę z ogrodem więc nie mam się czym chwalić a Twój ogród to spełnienie moich marzeń poszukuję jakiejś alternatywy na wrzosowisko zamiast brzozy, mam alergika w domu, więc brzoza odpada, czy mogę prosić o pomoc w nakierowaniu jakie inne drzewo liściaste da radę pomiędzy wrzosami?

Hmmmm.... nigdy się nie zastanawiałam co zamiast brzóz... i tak myślę, że w sumie każde się nada (jedno i wielopienne)- na Ogrodowisku np pięknie grały z magnolią... wszystko zależy od efektu jaki chcesz uzyskać... drzewo jedno, więcej? czy wrzosy mają być "gwiazdą" rabaty czy tłem do gaiku?
Fajnie też wg mnie będą wyglądać nie tylko z liściastymi... no bo w końcu wrzosy są kwaśnolubne więc iglaki jak najbardziej np. świerkiem inversa pendulą (nie widziałam takiego połączenia ale wydaje mi się, że mogło by się zgrać )
Ale nie jestem specjalistką, tak zaznaczam

ps. Dziękuję za miłe słowo
AngelikaX 13:23, 06 lip 2017

A_gawa napisał(a)
Opowiesz o trawniku? Jest przepiękny. Jak go założyć i pielęgnować, żeby tak wyglądał?

A opowiem... lubię o nim mówić czy też pisać (dziwnie to brzmi co nie? )

W skrócie może:

Tak z moich doświadczeń to kluczem jest dobrze przygotowane podłoże.. .jak ten etap "olejemy" to nie możemy spodziewać się dywanu... pierwszy trawnik po budowie zakładaliśmy na szybko na byle jakiej ziemi... i to na szybko pokazało swoje oblicze w postaci chwaściorów, byle jakiej jakości trawnika, mimo walki co rocznej z marnym efektem - ten etap moim zdaniem najważniejszy w drodze do uzyskania dobrej jakości trawnika

więc:
* dobrze przygotowana ziemia (przepuszczalna)
* mieszanka traw nie z "niższej półki" - u mnie akurat z rolki jest
* odpowiednie nawadnianie(zwłaszcza przy wschodzeniu trawy) - u mnie automatyczne
* sporo papu (nie na młodym trawniku) - u mnie nawóz co 4-6 tygodni (pierwszy w marcu, ostatni w sierpniu)
* wertykulacja wiosną

poza tym kanty robią dobrze wizualnie trawnikowi - wyglada na bardziej zadbany

AngelikaX 13:26, 06 lip 2017

_Martini_ napisał(a)

Dobrze, że siedzę, bo mi wymiękły kolana. Też bym mogła tak zedrzeć spodnie, byle mieć taki efekt w ogrodzie. No bosko! Namiętnie przyglądam się mistrzowskim kancikom.

Dziękuję

Zadowala mnie ten widok także

Spodni nie żałuję
a poważnie to rękawic troche poszło... i tak mi się nawinęło, że trzy pary butów też - zjechane na maksa
AngelikaX 13:28, 06 lip 2017

Zana napisał(a)
Zrobiłam sobie właśnie miły relaksik w pracy przed wyjściem i jeszcze raz połaziłam po Twoim ogródku. Byłam w weekend, ale cichcem. Można się gapić i gapić na te Twoje kadry, ale największe wow!!!! dla mnie to oczywiście hortensje z kręgiem tudzież krąg z hortensjami. To jest mega.

Tyle miłych wpisów... dziękuję

krąg to nowy nr. 1 w moim ogrodzie... ale to tak po cichu powiem, bo trawnik usłyszy i focha strzeli
AngelikaX 13:33, 06 lip 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Zdolniacha jesteś , piękne zdjęcia, piękny ogród.
Ty byś nawet perfekcyjna panią domu w kompleksy wprawiła
Ale to nic złego, tylko możesz być dumna z efektu
Jest czad!!! Ładnie masz, wszystko wycackane daje po gałach

A limki tegoroczne zaczynaja Ci juz kwitnąć?

Lubię tak... uczę dzieci zawsze, że jak coś robić to dobrze albo wcale... (syn zawsze marudzi, że karzę mu się przykładać) eM wtrąci, że mam rację i on też się tego trzyma ( choć w obowiązkach domowych z reguły wybiera drugą opcję )
Limki tak już się otwierają... za jakiś tydzień, dwa już powinny był w pełnym rozkwicie