Mój hortensjowy późnojesienny przedogródek.
Marzą mi się pięknie kwitnące ogrodówki. Niestety kupiłam odmiany, które u nas nie zimują, a teraz po tylu latach szkoda mi wykopać. Krzewy mają ładny kulisty pokrój i piękne ciemne iście więc na swój sposób są ozdobą. Na zdjęciach ich najlepszy rok pod względem kwitnienia.
Wczoraj do końca zerwałam darń rabaty połączane już są róże i iglaczki rosną zdjęcia będą jak przestanie padać
a te kwiatuchy kupiłam za 25 zł oczywiście same rozsady w doniczki sama wsadzałam nie wszystkie kwiaty rozpoznaję le są bakopy, petunie, fuksje, lobelie a reszta jest znakiem zapytania jak zakwitną i podrosną zidentyfikuję
Mój też tak wysycha od spodu. Dzięki temu ładnie zagęszcza się od góry a na dole tworzy się fajny parasol. Mogę już wejść pod mojego wiąza i stać swobodnie, a na początku nie było to możliwe. Na zdjęciu wiąz w moim ogrodzie.
Iwo, jakbyś chciała mieć rośliny gdzie indziej, to do doniczki, a jak chcesz poszerzyć plamę w obecnym miejscu, to zostaw te największe, a resztę usuń..
Kandelabrowego pierwiosnka, czyli pierwiosnka Bessa u nas nie uświadczysz. Ale nie tracę nadziei. Wysiałam za to czubatkę ubiorkolistną i już wschodzi. O Tobie myślę zajadając kiełki!
Ale za nic nie chcą usiedzieć na miejscu. Musimy kupić piaskownicę, bo widzę, że będzie uwielbiała się w niej bawić . Trawa jeszcze przed koszeniem.
Zdjęcia wklejają się aż miło, więc jeszcze dwa ostatnie
Zawilec gajowy
To najpiękniejszy widok z okna jaki mam w ciągu całego roku. Choć w sumie jak klon jesienią się czerwieni to muszę znak równości postawić .
mahonia działa na zmysły
ciemierniki jeszcze, jeszcze. Orliki za nimi też wkrótce zakwitną
Cudne są młode listki róży Eden Rose
Kalina koralowa Roseum będzie miała sporo kuleczek jak na takiego malucha. Kupiłam ją w zeszłym roku w maju i zamierzam prowadzić w formie drzewka. Póki co się udaje
Pigwowiec ma swoje 5 minut
Doniczkowo. Postawiłam na klasykę - pelargonie. Do tego ipomee, bo jestem zachęcona sadzonkami Bogusi z "W cieniu zacieniona". Tu jeszcze wymordowane po podróży z targu i sadzeniu, ale staną do pionu
świeże przyrosty świerczka Sander's Blue. Sadziłam go w grudniu
Różne tawułki ładnie urosły i połączyły się już w jedną plamę
niektóre funkie już spore, inne pokazały dopiero kiełki. Mam ich sporo i od lat je uwielbiam
piwonie już spore
budzą się świeżo posadzone paprocie
dziś na ogrodowisku trafiłam na takie zdjęcie:
w kółeczko zaznaczyłam to co mnie urzekło... no boskie!!!
co to jest????
chcę takie duże własnie
hej anbu
mam nadzieję że jakoś coś wyjdzie z tej mojej listy
pewnie się trochę powiększy, może i z tej coś jeszcze odpadnie... no kto to wie na czym finalnie stanie
mąż mi przejechał znów glebogryzarką kawałek działki przed tujkami by ziemia nie była zbyt zbita jak będę kopać... od poniedziałku biorę się za kopanie dołka pod obrzeża dla tujek i wytyczenie tej rabaty huśtawkowej... bo jak już wytyczę obrzeżami miejsce to będę mogła już kupować roślinki
Gosiu ja nasionka rozplenic dostałam od dobrej duszyczki z forum. Stipa już ze swoich- w tamtym roku dostałam roślinki od Toszki. Czekają na pikowanie. I przyznam ci się szczerze, że jakoś nie mogę się do tego zabrać. Jestem w tyle i opóźnienie mam mega. Warzywa to już powinnam do tunelu sadzić a one też dopiero na pikowanie czekają. Bukszpan mam nadzieję, że da radę.
Zapraszam Beatko na kawę, zapraszam. Ja ten tydzień miałam eMa w domu i chciałam to wykorzystać do nadgonienia prac. Też kończyliśmy pracę w ogrodzie po ciemku, a później jeszcze zwierzaki. Też się nie wyrabiam z forum, choć w zaznaczonych wątkach staram się być na bieżąco. Ale na pisanie nie zawsze jest czas i siły.
I jak- popikowałaś? Może i ja w końcu się za to zabiorę.
Iwonko ale w "projektowaniu ogrodów" twoja pomoc jest nieoceniona.