Jeśli wytyczysz rabaty to musisz zainwestować w korę, a kora będzie sporo kosztowała.
Poza tym trzeba pielić rabaty, albo chwilowo pod korę dać tą matę, co jej strasznie nie lubimy, ale w miarę sadzenia, matę wyrzucać. Odgarniać korę, sadzić...za dużo kombinacji.
Najlepiej posiać trawę po całości, działka będzie porządnie wyglądała, kosić trawnik, a potem jak uzbierasz na rośliny to wykrawać rabaty, przekopywać trawnik i sadzić rośliny i dopiero korować.
Popatrz na galerię zdjęciową do tego artykułu. Co prawda to jest modernizacja ogrodu, ale czynności takie same.
Wytyczanie linii trawnika (fot. A.Ruszczak)
Odcinanie brzegu trawnika przy pomocy noża do cięcia kantów (dwie pierwsze pozycje w naszym sklepie http://sklep.ogrodowisko.pl/ )
Przekopywanie trawnika, jednocześnie gleba wzbogaca się w materię organiczną bo trawnik rozłoży się i powstanie ziemia darniowa
Będę, będę, będę choćbym miała iść na nogach co roku się wybieram na wystawę storczyków i co roku, a to dziecko chore, a to coś innego. W tym roku nic mnie nie powstrzyma!!!! już nie mogę się doczekać aż otworzą po zimie ogród botaniczny
W dniach 27-29.04.2012 będzie się odbywać ta wystawa. Byliśmy z Sylą w zeszłym roku i było nawet nawet, można wziąć dużo wizytówek okolicznych szkółek, ale i zakupy wiosenne też zrobić. Jest to także dobra okazja do spotkania - niezła grupa jest z tej okolicy. Nowinek i zbytnich cudów tam nie ma, bardziej to przypomina targ, ale myślę, że warto się wybrać, choćby dla tych widoków
Sprzedawano wtedy także bardzo dużo roślin balkonowych i krzewów
Równocześnie odbywa się wystawa storczyków i targi budownicta - oraz zdrowego żywienia - dotąd pamiętam smak tych krówek, hmmm
Kradną - u mnie budującą się rodzinę okradli na budowie - kable i inne rzeczy - straty na kilka tysięcy.... I jeszcze raz się wrócili, ale na szczęście już czuwali i złodzieje uciekli - teraz czuwa solid
Danusia raz pisała, że ma jakoś rośliny na hidcotowej zabezpieczone przed kradzieżą - jakieś siatki, gwoździe, ale nie pamiętam dokładnie jak...
Widzę ten często jak są ukradzione zwykłe begonie z klombów miejskich, raz chyba tuje komuś ukradziono - różnie jest...
Moje pojedyncze też zgubiły prawie wszystkie liście.
Ten podwójny nic nie gubi, rośnie i kwitnie jak szalony.
A co tam - zetnę go - może nie tak radykalnie - i zobaczę. Tylko może nie już, bo miejsca na parapetach brak - a jeszcze trzeba będzie pikować siewki ! Będzie na pewno ciekawie
U siebie rośliny przesadzałem kilka razy z miejsca na miejsce - niezależnie od pory roku - większość przeżyła - oprócz róży, ale ona miała do połowy ucięty korzeń
A tak w ogóle nie masz maty przeciw chwastom, tylko szkółkarską - jeśli dobrze rozpoznaję. Jeśli ona ma połysk, to znaczy, że w ogóle nie przepuszcza powietrza ani wody - także rośliny mogą Ci padnąć bez przesadzania....
I jeśli bym coś zmieniał to teraz mi przychodzi do głowy myśl, że to jest takie lekkie wzniesienie - u mnie właściwie cały trawnik i rabaty ma takie nachylenie w jednej części. Nie da się tam zrobić zwykłej rabaty - tylko na wzniesieniu? A rośliny, które już tam rosną albo na skarpę - te płożące, a krzewy tutaj by się przydały - dodać do nich inne i niech będzie rabata zwykła - z korą najlepiej.
Najlepiej zasiej całość na razie. Jak będziesz sadzić to możesz zdjąć trawnik - to żaden problem. Zawsze możesz też przekopać trawnik, jeśli będziesz sadzić za kilka miesięcy - od razu gleba się poprawi, bo czytam, że masz glinę.
Ty jesteś znawczyni - jeśli go zetnę nisko to on ładnie odbija. Bo pogubił mi prawie wszystkie liście i trzy badyle zostały. Jeśli bym go ściął to byłyby i sadzonki i krzak odbudowany
Magda jesli zrobisz taki przedogródek jak na gardenbuilders to się upiję przepiękne takie liczne kule. Chyba przed furtką tak posadze. Ukradną ?????
Ukradną - lepiej nie sadzić nic cennego ...
Matko kochana jak ukradną ??? to kradną rośliny tak )
U nas nic nie kradli ale pewnego dnia sterta europlatet zniknela i nikt nic nie słyszał ja się cieszyłam bo mi drogę szpeciły ale właściciel był nieszczęsliwy. Ja mam fajnych nowych sąsiadów, są czujni to może nie ukradną. Ale super byłoby gdyby przed furtką takie stado kulek rosło ?
Jakbym miał pozwolenie na wbicie gwoździa w kominek to na pewno też by wisiał jakiś - ale pewnie pochodziłby z tendomu, bo tam to są dopiero trwałe
mój nie wisi na kominku! skruszyłby się od gorąca. Wisi obok w zamian za obraz. Super sprawa. Mój ma ok. 50 cm w środku. Robi wrażenie. Może zrobie jutro zdjęcie
Koniecznie
U mnie w kominku się rzadko pali, bo z centralnego idzie dość ciepła