Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 12:56, 02 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Na pocieszenie kupilam sobie nawozy,rekawice bo juz jedne zdarlam w tym roku i wazon origami

Szary???
Gdzie kupiłaś????
U mnie nic takiego nie ma
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:51, 02 mar 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Do mnie na szczęście nie dotarła zima. Przynajmniej na razie.
Piękne sasanki pokazujesz.
Jolu jak robi się ponuro to trzeba dzień rozweselić
poczekamy na nie do kwietnia

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:47, 02 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
https://foto-app.appspot.com/app/foto/item/139506856133776/5244951007854592#_

Miłego wieczoru!

Tyż gonię i klikam
Sasanki i żonkile, alez to duet, śliczne.
Haniu, już od niedzieli ma byc lepiej, chyba cosik mi sie zdaje, że w niedzielę nie wytrzymasz i pojedziesz luknąć, choc taki mały rekonesas.
Posyłam słoneczko, bo mimo śniegu całkiem go sporo
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:46, 02 mar 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
i z innej beczki dla Marty

Super stopki-schrupać by się chciało te najmniejsze
Ogród tworzony z pasją 12:38, 02 mar 2016

Do góry
Uff wreszcie po pikowaniu. Łącznie wyszło 18 sadzonek rozplenicy Hameln i 18 Moundry. Bardzo się z nich ciesze ale gdzie ja to wsadze.. chyba sprzedaż wysyłkowa otworze
Ogród tworzony z pasją 12:35, 02 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
ja jeżówki nie mroziłam. Wysiałam bez specjalnej nadziei na sukces. Dobrze podlałam i postawiłam w słonecznym miejscu. Z 10 dji minęlo i jest. Werbena jak wyladuje w grodzie to się przeprosi .

W takim razie ja też nie będę mrozil. A nóż się uda

Moja werbena wyszła ładnie ale ta przemrozona. Na dzień dzisiejszy wygląda tak
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:31, 02 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
Witajcie

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.

Aby ładnie przywitać gości na samym wejściu, najpierw trzeba się skupić na wykończeniu elewacji tak, aby nie było widać kompromitujących niewykończonych tynków i dopiero spokojnie planowac rośliny. A jeśli nie chcesz nic robić to obsadzić wszystko trzmieliną żeby weszło na brzydką ścianę.

Kulki to luksusowy towar i przez nie będzie to i tak widać więc zamiast ładnie witać gości, każdy się będzie gapił na tę odrapaną ścianę.

Przede wszystkim ta rabata jest za mała na kulki, a gdzie opaska?
Moja bajka 12:27, 02 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kochani doradźcie jeszcze proszę z tą moją aronią. Wycięłam już te chude , wyrastające z ziemi gałęzie. Teraz zastanawiam się czy zostawić ją w formie krzewu, czy wybrać najbardziej prosty pęd i formować ją w kulkę na pniu, a resztę gałęzi wyciąć?

na zdjęciuach widać jak te dwie tuje za aronią są wyraźnie niższe i takie "dziurawe".

na tym zdjęciu widać taki najprostszy pęd, który można by zostawić sam i koronę ciąć w kształcie kuli. Ale nie znam się na owocowych krzewach, więc zdaję się na Waszą wiedzę i doświadczenie.

Aronii nie mam, ale widzę że dziewczyny doradzają, więc tylko dodam, że chyba większość roślin można ciąć i formować, dla bezpieczeństwa, po kawałku.
Co do tuj, jak je góra ciut wyrównasz, zaczną zagęszczać się dołem, tak zrobiłam u siebie i od razu lepiej, Teraz czekamy do marca i również tniemy, tym razem dość mocno, bo miejsce na róże musi być.
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:25, 02 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)
i jeszcze coś zostało
dzwonek Sarasto mój nowy nabytek od Doroty już się pokazał

nie ma kiedy pryskać promanalem a potrzeba jest

W trakcie obchodu w sobotę zapadła decyzja odnośnie twego jalowca
ma opuścić to miejsce i tu ma być jakaś tuja robiąca za kolumnę

a może są jakieś inne propozycje

Kruszyna Fine Line może...

ale wiosennie u Ciebie, ach!
Lawendowy zawrót głowy 12:22, 02 mar 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Super zając

Też będziemy wycinać choć jakoś Boże Narodzenie bardziej nas cieszy.
Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 12:18, 02 mar 2016

Do góry
To i ja wkleję tu mojego, sadzony w 2015, ruszył, co cieszy
ma obrosnąć sosny

a ten sadzony tu w 2013 i kwitł w 2014, w tym roku powinno byc już o wiele więcej
Moja działka na Dębowym Lesie 12:15, 02 mar 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Kupiłam cebulowe też

ano proszę,,,
To tylko z Lidla.Dzisiejsze

Zawsze to co kupowałam w Lidlu zgadzało się odmianowo.
To powinno tak dalej być

Aniu, w tamtym roku kupiłam tam pustynnika, kwitł na pomarańczowo, nie na żółto. Ale to mi akurat odpowiadało. W tym roku też kupiłam, bo nie wiem, czy karpy się obudzą. Jadna zgniła już przed jesienią. Zrób im drenaż dobry, bo wody nie lubią, jak widać i wygniwają.
Ismene też kiedyś posadziłam i też zgniła.
Pajęcza lilia też była w Lidlu? To nie zuważyłam...
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:11, 02 mar 2016

Do góry
Inne siewki są takie:

Jeszcze raz rozplenica

jeżówka wysiana 10.02.

ostróżka wielkokwiatowa wysiana 4.02.

słabo wyglądająca werbena wysiana 3.02.

a to szałwia czerwona wysiana 18.02

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:10, 02 mar 2016

Do góry
Poniżej przesyłam dalszy ciąg tego skrawka, tylko po prawej stronie

Jest tam w donicy drewnianej świerk Conica, ale mam już dla niego inne miejsce. A przed nim bukszpan.

Co z kolei tam wsadzić, by dobrze wyglądało ze stroną ze schodami ....?

Tu niestety nie mam żadnej wizji ;(

Pomożcie...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:08, 02 mar 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Trochę wiosny w domu

To jest super można skopiować ???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:08, 02 mar 2016

Do góry
Witajcie

Jak ktoś tu już wspomniał, wiosna zbliża się wielkimi krokami i posiadanie projektu na zmiany w ogrodzie jest jak najbardziej na miejscu.

Proszę Was o radę...
Mam niewielki skrawek ziemi przed wejściem do domu-
wymiary to 1,55m długosci oraz 1m szerokosci.
Jest to strona WSCHODNIA.

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:00, 02 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Przyjechały moje donice

Cudne donice!
I pewnie radość ogromna?
Do raju daleko - u Ewy 11:58, 02 mar 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wielkie dzięki, Karolu. Bardzo mi pomogłeś Zaraz wrzucę jakieś zdjęcia z ogrodu.
Moje hortensje:

Niestety nie znam nazw

To jedno z Twoich pierwszych zdjęć Czy ta hortka na pierwszym zdjęciu jest podlewana siarczanem glinu? czy masz taką glebę? Pytam o ten niebieski odcień. Ja też mam w jednym miejscu hortensję o takich kolorkach i w tym roku chcę ją jeszcze wzmocnić i podlać siarczanem glinu aby była bardziej niebieska.
A w ogóle to ostatnio oglądałam Maje w ogrodzie i było tam o hortensjach Otaksa.
Zastanawiam się czy moje hortki to nie Otaksy, bo to stare odmiany, nie przemarzają w zimie, i wydaje mi się że też kwitną na tegorocznych pędach, ale tego nie jestem pewna więc w tym roku będę obserwować, albo potwierdzę albo wykluczę.
Ewa ostatnie zdjęcie zajeb... Swietne zestawienie hortensji i funkii w jej nogach. Chyba to gdzieś u siebie zgapię
Ogród na piasku i z wielkim murem 11:55, 02 mar 2016

Do góry
Posiana 25 lutego rozplenica po 7 dniach wygląda tak:

Wiejski ogródek-plany 11:52, 02 mar 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies