Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kindzia 11:43, 15 kwi 2016

Powiadasz, że Ci Christa dobrze rośnie w glinie? Cieszy mnie, bo mam na niego ochotę już dawno, a miejsce mi się po hostach wyeksportowanych do Kasi zrobiło. W lecie tam słoneczko jest, ale zimą wilgotno i ciemno. To się zastanawiałam czy mi nie wygniją, jak niektóre ostróżki.

Buksiki bardzo dorodne kupiłaś. Od razu efekt jest Ja też będę za tydzień sadzić 300 krzaczków, tyle, że moje będą sporo mniejsze, po 1,50 zł. Ale mam już z tego źródła i ładnie rosną, to poczekam sobie. Ale 2,50 zł x 300 szt....dużo by było
Gocha 12:20, 15 kwi 2016

Kindzia napisał(a)
Powiadasz, że Ci Christa dobrze rośnie w glinie? Cieszy mnie, bo mam na niego ochotę już dawno, a miejsce mi się po hostach wyeksportowanych do Kasi zrobiło. W lecie tam słoneczko jest, ale zimą wilgotno i ciemno. To się zastanawiałam czy mi nie wygniją, jak niektóre ostróżki.

Buksiki bardzo dorodne kupiłaś. Od razu efekt jest Ja też będę za tydzień sadzić 300 krzaczków, tyle, że moje będą sporo mniejsze, po 1,50 zł. Ale mam już z tego źródła i ładnie rosną, to poczekam sobie. Ale 2,50 zł x 300 szt....dużo by było

Kasiu ja te bukszpany mogłam posadzić nieco rzadziej i chwilę poczekać aż się rozrosną ale może i tak bym zrobiła gdybym miała miejsce gdzie jeszcze je posadzić a to miejsce niestety jeszcze wtedy nie było zrobione. Teraz już miałabym gdzie je tam umieścić bo częściowo już robię kolejna narożną rabatę. Wczoraj poprzesadzaliśmy większość tamtejszych krzaków i muszę pomyśleć jaki kształt jej nadać i co tam planuję dalej posadzić. A u Ciebie gdybyś kupowała takie większe bukszpany to trzeba byłoby pewnie nie 300 szt. a mniej. Ale to i tak duży wydatek nawet po 1,50. Jak będziesz już miała te bukszpany to je koniecznie pokaż. Ja mam jeszcze bardzo ambitny plan dotyczący bukszpanów- mam zamiar sama je wyprodukować- bedę miała bardzo dużo ładnych gałązek do powsadzania do ziemi tylko muszę im przygotować dobrą , zacienioną miejscówkę i pozostanie tylko trzymać kciuki za nie.
Gocha 12:24, 15 kwi 2016

katel napisał(a)
Gosiu pamiętaj o miejscu dla Derenia, może gdzieś na tą rabatę?

Kasiu jak dobrze że czuwasz. Myślę że tam znajdzie swoją miejscówkę. Muszę też szukać miejscówki dla magnolii które mam ochotę sukcesywnie nabywać. A czy możesz mi powiedzieć czy pod derenia to kwaśna czy zasadowa ziemia ?
katel 13:14, 15 kwi 2016

Pod derenia lekko kwaśna. Tak mi jeszcze przyszło na myśl o tej rabacie - ja kiepska jestem w doradzaniu ale jak na te zdjęcia patrzę to bokami bym zieleń dała a w środek ławeczkę - taka by otulona była
Gocha 13:41, 15 kwi 2016

katel napisał(a)
Pod derenia lekko kwaśna. Tak mi jeszcze przyszło na myśl o tej rabacie - ja kiepska jestem w doradzaniu ale jak na te zdjęcia patrzę to bokami bym zieleń dała a w środek ławeczkę - taka by otulona była

Kasiu to znaczy że musiałabym sie całkowicie odgrodzić od sąsiadów , tak żeby zasłonić to co oni tam mają ? Może zrobię fotkę co ja teraz tam pozmieniałam albo może jakoś narysuję . Tam gdzie mam te 2 choiny kanadyjskie a w środku między nimi pusto - to tam był sadzony szpaler choin ale uschły 2 środkowe. I z tych co zostały to jedna słabo rośnie wzwyż i muszę jej dać jakiś palik. A a wyższa to widzę że coś jej listki żółkną. A ponieważ wstępnie planowałam że jak znajdę choiny takie wyższe to dokupię 2 i pomiędzy posadzę ale jak one takie kapryśne to teraz nie wiem. A czy gdybym nie dokupowała ich a te zewnętrzne zostawiła to co posadzić pomiędzy że była ładna ścianka ? Miałam tam posadzone pęcherznice o bordowych liściach ale rosły brzydko- nie chciały się w ogóle zagęścić tylko takie badyle prosto w górę rosły. Spróbuję popracować nad rozrysowaniem tego w weekend i zaznaczenie tych przesadzanych roślin i może ktoś mi coś podpowie bo pierwszy raz w ogóle nie wiem jak to ugryźć.
katel 18:35, 15 kwi 2016

Gocha napisał(a)

Kasiu to znaczy że musiałabym sie całkowicie odgrodzić od sąsiadów , tak żeby zasłonić to co oni tam mają ? Może zrobię fotkę co ja teraz tam pozmieniałam albo może jakoś narysuję . Tam gdzie mam te 2 choiny kanadyjskie a w środku między nimi pusto - to tam był sadzony szpaler choin ale uschły 2 środkowe. I z tych co zostały to jedna słabo rośnie wzwyż i muszę jej dać jakiś palik. A a wyższa to widzę że coś jej listki żółkną. A ponieważ wstępnie planowałam że jak znajdę choiny takie wyższe to dokupię 2 i pomiędzy posadzę ale jak one takie kapryśne to teraz nie wiem. A czy gdybym nie dokupowała ich a te zewnętrzne zostawiła to co posadzić pomiędzy że była ładna ścianka ? Miałam tam posadzone pęcherznice o bordowych liściach ale rosły brzydko- nie chciały się w ogóle zagęścić tylko takie badyle prosto w górę rosły. Spróbuję popracować nad rozrysowaniem tego w weekend i zaznaczenie tych przesadzanych roślin i może ktoś mi coś podpowie bo pierwszy raz w ogóle nie wiem jak to ugryźć.

Taka mi się wizja tego miejsca nasunęła ale faktycznie to byś się od sąsiadów odgrodziła ale nie chodzi mi o to żeby zasłonić bo nieatrakcyjnie, tylko stworzyć taki zakątek z ławeczką ale nie wiem czy to miejsce się nadaje.
Doorenbosy kupowałam w tym centrum przed Niemcami przy stacji pod koniec dwupasmówki.
malgorzata_s... 18:50, 15 kwi 2016

No nieźle mała ta rabata do poprawki Wymyślisz boś zdolna i będzie pięknie
Ewa777 19:15, 15 kwi 2016

Gosiu, to duuuuża rabatka u Ciebie postanie Same zmiany u Ciebie. Szalejesz kobieto
Milka 19:35, 15 kwi 2016

Gocha napisał(a)

Kasiu jak dobrze że czuwasz. Myślę że tam znajdzie swoją miejscówkę. Muszę też szukać miejscówki dla magnolii które mam ochotę sukcesywnie nabywać. A czy możesz mi powiedzieć czy pod derenia to kwaśna czy zasadowa ziemia ?

Magnolie choc jedna Gosiu, biale robia jednak najwieksze wrazenie
Milka 11:29, 16 kwi 2016

Gocha
[img size=640x424
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/107/1079482/original.JPG[/img]

Takiego jeszcze nie widziałam, pìekny