Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 21:51, 29 lut 2016

Do góry
Rośnij sobie stipko duża, aby łatwo było cię pikować:

Dorotka napisał(a)] "Dzisiaj pikowałam część mojej stipy do wielodoniczek. I co?? Mam ochotę powiedzieć coś bardzo niekulturalnego na literkę "k" a potem idzie "wa".
Pikowanie tego choler... tych maleństw ... to zadanie dla mnicha buddyjskiego. Siedzisz i dłubiesz te włoski maleńkie, siedzisz i dłubiesz, siedzisz i dłubiesz... I gdy juz tak godzinę siedzisz i dłubiesz to czujesz się jak mały chińczyk w wielkiej fabryce pracujący za pół dolara...

I wiem juz co oznacza słowo "cierpliwość" - cierpliwość to najnudniejsza rzecz na tym świecie, to słowo pod wpływem którego mój poziom agresji nienaturalnie wzrasta.
Cierpliwość to cnota której u mnie nie doświadczysz.

I wiem, wiem jak to cudownie będzie gdy mi to wszystko rosnąć zacznie ale dzisiaj, dzisiaj pikowanie to słowo w tym domu ZAKAZANE!

Szacun dla wszystkich pikujących - ja wymiękam.

I powtarzam jak mantrę "kocham ogrodnictwo, kocham pikowanie, kocham stipę, kocham....!!!!!!!!!!" I może za jakiś czas sama w to uwierzę. Amen.
"

Czytam i płaczę i dalej już nic nie widzę przez łzy. To najlepszy tekst, jaki przeczytałam. Skopiowałam i wklejam do siebie, jako ostrzeżenie przed stipowaniem , hi, hi.
Ela powinna to wkleić jako instrukcja pikowania stipy. Jesteś cudowna dziewczyno

Łzy ocieram z policzków, brzuch mnie boli
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:39, 29 lut 2016

Do góry
Marzyłam no i mam

A jeszcze marzyłam, że już wiosna nadeszła i ze krokusiki i iryski jak to wczoraj było, i dzisiaj będą kwitły już w najlepsze:

Tymczasem skandaliczny skandal! - zasypało nas i to jak (zdjęcie sprzed chwili):

A w sobotę dziwiłam się, jak Sebek mówił, ze u niego z 15 cm śniegu jeszcze w ogrodzie. No i masz babo placek.

Cały mój miedzian (opryskałam wczoraj drzewa i krzewa owocowe) spłynął już dwa razy...
W oflisowym ogrodzie 21:24, 29 lut 2016

Do góry
Tu też wiosna A ja śpiewam "pada śnieg" i co? no i faktycznie pada
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:24, 29 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Gonisz króliczka?

Madżenko, na to wygląda! Ale cały urok konkurencji polega na ganianiu.

Dogonić już szans nie mam, ale ja nie zwyczajna w połowie drogi z pola schodzić. Bawimy się dalej!

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:20, 29 lut 2016

Do góry
gratki

Ogródek z futrzakami i kamieniami 21:15, 29 lut 2016

Do góry
Dziewczyny LO zakulkowałam długie pędy , są ładne zieloniutkie , reszty narazie nie ruszam, z cieciem to jeszcze trochę , choc róze przed domem maja juz mocno nabrzmiałe noski ale tam mam najcieplej .
Udało mi sie troche podziałąć w ogrodzie - najwazniejsze, to skończyłam przygotowywac rabatę za domem

w tygodniu tak stałam i dumałam i doznałam olśnienia , że jesli nie mogę do konca poszerzyc rabaty pod płotem , to bedzie cześć , dalej bedzie sie przewężała do przejścia i mimo, ze pierwotnie plan był inny , wyszło super, niby 40 cm to mało ale jednak bardzo dużo
Wczoraj wyglądała tak

przy domu tez troche rabata sie zaaokrągliła , ale tutaj chyba tylko rozsunę rośliny, no chyba że cos małego wcisnę i chce 2 kule danicy zamienić na kule z bukszpanu , bedą łaćzyły sie z tymi z przodu domu

Zostało jeszcze poprawic boki wdłuz skarpy, bo sie przemiesciła ziemia ale ciemno sie zrobiło i mimo, ze checi duze to ten czas a raczej jego brak, ehh.
Czekam z utęsknieniem na wiosnę i dłuższe dni.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:09, 29 lut 2016

Do góry
Aniaaa dziękuję za tak miły wpis. Nie będę miała typowej rabaty różanej, starałam się róże wkomponować w istniejące rośliny, coś dosadzałam, coś eksmitowałam, a co wyjdzie zobaczymy latem. Dziwne jest to, że w moim rejonie jest bardzo mało motyli, mimo, że mam rośliny, które zapraszają te owady. W pobliżu mam las, a za nim dzikie łąki. Za to na brak komarów mało kiedy narzekam, chociaż w ubiegłym roku było przyzwoicie. Ślę pozdrowienia i byle do prawdziwej wiosny.
Ogród - Mój mały świat 21:07, 29 lut 2016

Do góry
I znowu zmiany.

Nowo zakupione róże wielokwiatowe na tle metalowego garażu.

I obecnie, tzn rok ubiegły.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:07, 29 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

ciemierniczki najpiekniejsze
u mnie tez mozesz wrzucic, bede sobie ogladac do kwietnia

aby było więcej radości to dam wszystkie

dzięki za katalog - szczeżźe sie z niego ucieszyłam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:05, 29 lut 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Niech nam sie rubensi dziewczynki

a co to?
W oflisowym ogrodzie 21:04, 29 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Też mam takiego krokusika
Ogród - Mój mały świat 21:01, 29 lut 2016

Do góry
Oto namiastka moich zmagań.

Wzdłuż płotu obsadziliśmy tujami. Tak było w roku 2013.

A tak rok później.

Obecnie z uwagi na jesienne poszerzenie granic działki zmieni się zagospodarowanie wzdłuż ogrodzenia.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:59, 29 lut 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)

Odlot, mezowi pokazuje, na co czekamy
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:54, 29 lut 2016

Do góry
i zakupki weekendowe

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:51, 29 lut 2016

Do góry

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:44, 29 lut 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Pozwolę sobie wkleić jak zobaczysz usunę zawilec

To ja sobie pozwolę zacytować
Bardzo ładne
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 20:32, 29 lut 2016

Do góry
Krysia drastycznie i koniecznie ! , w pierwszym wytnij na gładko wszystkie pędy boczne w kółku ewentualnie zostaw trzy słabsze(opadające), dalej boczną miotłę zaznaczoną kreską i przerzedź na dole bo niepotrzebna gęstwina (wycinaj nie skracaj)
w drugim w podobnym stylu z wyczuciem

hortensje wytnij przy ziemi najgrubsze (najstarsze) z pozostawionymi musisz trochę pokombinować- przyciąć usunąć nadmiar bocznych itp
Ogród z pergolą 20:29, 29 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
nie Aniu, nie widzą mi się drzewa na środku..jakoś te obeliski mi sie spodobały.ale obwódka bukszpanowa to świetny pomysł
a według Ciebie po bokach drzewa to kiepsko będzie?

Czemu kiepski?
Mogą być po bokach.

Myślałam że szukasz jeszcze pomysłu na powtórzenie tych drzew z frontu więc zaproponowałam te środkowe rabaty ale skoro mają być po bokach to ok.
W oflisowym ogrodzie 20:29, 29 lut 2016

Do góry
Aby nie było tak smutno pokażę Wam wczorajsze fotki

kostrzewa się zieleni

Beskidzkie marzenie 20:26, 29 lut 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Chciałabym obsadzić- zakryć tem płot. Niestety jest na około 1 m spad w stronę płotu. Pomyslałam sobie zeby obsadzić od strony siatki miskantem np grackiem, a przed nim od strony ogrodu dać róże bonica? W samym rogu myślałam o brzozach dorenbose. Proszę o pomysły, nie mam doświadczeń z projektowaniem, ale trawy musza być, jestem w nich zakochana
Aha ta śliwa zostanie wykarczowano, jak tylko warunki pozwolą.

Zakątek brzozowy - jeśli masz miejsce, to fajny pomysł
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386993985/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386995547/
Przy warzywniaku faktycznie możesz posadzić miskanty, ale dopiero latem będą się ładnie prezentować.
Możesz też posadzić berberysy kolumnowe. Mnie zauroczyła ta kompozycja:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388498691/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387257101/
Berberys kolumnowy erecta, a przed nim szałwie. Na resztę nie musisz mieć już miejsca

Przed warzywniakiem u mnie planuję posadzić ekran z cisa, jak u Oli:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/78/781840/original.jpg
Tutaj znajdziesz więcej fajnych zdjęć z jej ogrodu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=489
A może ekran z grabów? Cięte na odpowiednią wysokość. Można tanio wiosną w leśnych szkółkach kupić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies