Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:59, 22 kwi 2013

Do góry
Noże wertykulatora około 1-2 cm.

Aeracja nie zaszkodzi. Piaskowanie także skoro ziemia glinista.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:53, 22 kwi 2013

Do góry
Korę bym sypała i się nie przejmowała tym nalotem.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:52, 22 kwi 2013

Do góry
mischa napisał(a)
Po przycięciu kantów i zdjęciu kawałka trawy znalazłam pod nim taką tłuściutką larwę, na razie jedną i mam nadzieję ostatnią. Przyglądałam się zdjęciom larw chrabąszcza i nie przypominają one "mojej" larwy- nie ma ona nóżek ani łebka. Co to jest i czy mam się zacząć martwić? A może jest ona nieszkodliwa?

Kiepska ostrość- zdjęcie z telefonu

To najprawdopodobniej jest rolnica i bym się nie cieszyła z tego powodu bo one są szkodnikami glebowymi

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1369
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:39, 22 kwi 2013

Do góry
Hahaha, dobry pomysł, Tess oczekuję wizyty
Mata przeciw chwastom 18:23, 22 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pod Twoją altaną może zostać i tam gdzie nie ma roślin w żwirze też, Ja zwyczajowo nigdzie nie kładę maty, u mnie nie ma nawet pok kamyczkami. Nie wciskają się w ziemię, a chwasty wcześniej zostały wytępione. Nawet jak jeden wykiełkuje i wyrośnie to go po prostu wyrywam.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli od biedy mata jest OK, ale tylko tam gdzie nia ma roślin.

A swoją drogą, to dość przerażający obrazek, to co się dzieje pod tymi matami.
System automatycznego nawadniania 15:19, 22 kwi 2013

Do góry
Mnie one nie pasują, ponieważ robię systemy profesjonalne, gdzie ogród się ma podlewać, a nie my mamy gi podlewać, dlatego nie akceptuję takich puszek

Aż mnie przeraża co trzeba robić żeby ogród się podlał. Moim zdaniem poczekaj i uzbieraj pieniądze na system bezobsługowy praktycznie, gdzie nie myślisz o podlewaniu. Ja bym zwariowała od tego, co z czym połączyć.

7 zraszaczy to za mało, to typowy błąd, a ich zasięgi są takie, że będą lały po wszystkim. To jest właśnie nieprofesjonalny projekt i wszystko jasne.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:12, 22 kwi 2013

Do góry
Jesteśmy, czekamy, co tam w Holandii piszczy w trawie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:08, 22 kwi 2013

Do góry
Mam fotki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:08, 22 kwi 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
CZARNY-BIAŁY-ŻÓŁTY, a jakże plus ZIELONY.

A niby skąd taka pomysła ciekawa ?
Mój tajemniczy ogród(eczek) 14:59, 22 kwi 2013

Do góry
Musisz zapomnieć, że na takim małym kawałku tyle drzew się nie zmieści, co najwyżej jedna jabłoń i owocowe krzewy, Nie ma mowy o dwóch czereśniach bo dwie sztuki zajmą całą działkę.

Czy to ogródek działkowy? bo w zwykłych ogrodach raczej nie sadzi się sadu, znaczy tylko sadu

Jeśli chodzi o cebulowe to po przekwitnięciu znikną i będziesz miała zasychające brzydkie listki, więc nad cebulowymi posadź rośliny o ładnych liściach, np. hosty, pachysandrę, żurawki.

Wg mnie dobór roślin nieodpowiedni, nie ma nic zimozielonego i ogród zimą będzie pusty i smutny i w sumie generalnie za dużo ich jest.
Problemy z tujami 14:54, 22 kwi 2013

Do góry
Tuje nie odchorują, możesz potem spokojnie przykopać korzenie, albo nawet nieco przyciąć.
Wątek o matach mamy tutaj, koniecznie ją wyciągnij

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:41, 22 kwi 2013

Do góry
Równo z kostką nasypać. Niżej nie może być.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:39, 22 kwi 2013

Do góry
kiciaodzenka napisał(a)
Na jesień planujemy zasiać trawę. Wokół domu jest wykonana nawierzchnia z kostki, czyli ścieżka, podjazd itp.

Na jaką wysokość ma być usypana ziemia przy brzegach kostki ? Chodzi mi o to żeby później dobrze się kosiło kosiarką.
Rozumiem, że przy koszeniu krawężników , dwa kółka kosiarki są na kostce a dwa pozostałe na trawniku.
Więc czy ziemi nasypać poniżej kostki, powyżej, czy na równo z kostką i wtedy zasiać trawę ?

Pozdrawiam Kicia
Grys kamienny na rabacie, klombie 14:35, 22 kwi 2013

Do góry
Najpierw przygotuj ziemię na rabacie, usuń część gliny, przekop z ogromną ilością kompostu, ewentualnie zrób drenaż żeby woda odpływała i roślinki się nie potopiły, dopiero wtedy myśl o zasadzeniach, inaczej wszystko padnie w glinie i w kamykach.

Na ziemię gliniastą nie syp na wierzch dobrej ziem i, a raczej wzbogać ją przekopując, bo będzie namakała i będzie błoto, a w błocie rośliny nie rosną.

Ja mam w swoim ogrodzie sporo nawierzchni z grysu granitowego. Wad nie mają, a same zalety.

Nic nie mam pod kamykami, zajrzyj do mojej wizytówki w podpisie albo do wątku. Popatrz także na zdjęcia o ekobordach, tam jest też o grysie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/837-ekobordy-oddzielanie-kory-od-zwiru
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:19, 22 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jutro jadę do ogrodu z lustrem, chyba będą nowe fotki

Aż się nie mogę doczekać nowych fotek z tego ogrodu, jest moim ulubionym dziełem Danusi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:07, 22 kwi 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:06, 22 kwi 2013

Do góry
Lecę do ogrodu z lustrem, fotki wieczorkiem późnym

Krokusiki uliczne dla Was i inne wiosenn kwiatki i buziaczki.

Brązowienie iglaków 07:56, 22 kwi 2013

Do góry
Może to być zamieranie pędów żywotnika, czy tam czasem nie rosły jakieś krzewy w pobliżu? Albo winobluszcz na nim?

To wygląda jakby powodem tych objawów był niedobór lub brak światła.

Czy widzisz ślady szare pleśni?

Pozamierane pędy wytnij i spal, wyczyść krzew z kłębów zamarłych w środku, niech spadną na dół i wybierz je. Opryskaj Bioczosem, Bravo, Sarfunem albo Topsinem.
Powtórz za dwa tygodnie, obserwuj krzew.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:46, 22 kwi 2013

Do góry
Roman mów po imieniu, taka zasada jest

A z trawnika oczywiście że da się wszystko zrobić, ja mam gorszy po zimie jakby co. Potem nadrabiam zabiegami

Najlepszy efekt osiąga się, jak już po tej wertykulacji, aeracji (aeracja nie jest aż konieczna u Ciebie , chyba że gleba \jest zbita i stoi woda) rozrzuca się czarną ziemią z worków lub substrat torfowy - wtedy trawnik od razu wygląda lepiej, jak nowy prawie.

Nawóz, lanie wody i tylko ciepło jest potrzebne. Zazieleni się na bank i zadziwi.

Coś masz w aparacie w ustawieniach, że takie zdjęcia niebieskie są Balans bieli?
http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=49
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 07:42, 22 kwi 2013

Do góry
Teraz tnij, nowe pędy jak nie zmarznie krzew mają szanse dotrwać tyle lat żeby zdrewnieć. Wyprowadzisz krzew na nowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies