Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

martika 22:32, 11 kwi 2013

Dzięki Danusiu...to niech się budują, a swoją drogą to formowane z takiego krzaczora to nielada wyczyn, nie jest tak lekko
Slawko 08:54, 15 kwi 2013

Mam pytanie Czy cisy odm. 'Elegantissima' i Summergold' wytwarzają również owocostany?
Gardenarium 23:58, 17 kwi 2013

Cis nie ma owocostanów, ma owoce tzw. osnówki

U cisa 'Elegantissima' nie widziałam, a uprawiam je.

Instagram Ogrodowiska
Slawko 09:09, 18 kwi 2013

Gardenarium napisał(a)
Cis nie ma owocostanów, ma owoce tzw. osnówki

U cisa 'Elegantissima' nie widziałam, a uprawiam je.
Dzięki wielkie Danusiu
kjub 22:37, 21 kwi 2013

Witam. jak mocno przycić mogę te cisy? i kiedy najlepiej to uczynić
Gardenarium 23:20, 21 kwi 2013

teraz i tak, aby powstały foremne kulki. Te "piórka" co wyskakują obetnij.

Instagram Ogrodowiska
ASUULEK 13:43, 22 kwi 2013

Witam!
Mam pytanie odnośnie sadzonkowania cisa. Teściu miał pięknego 20 letniego cisa Wczoraj zajeżdżamy w odwiediny i okazuje się że w ubiegły wtorek go wyrwali (( Ja miałam takie plany co do niego. Myślałam że jak puści nowe przyrosty to poobcinam je i dam do ukorzeniacza i porobię sobie sadzonki a tu taki pech Leży biedaczysko wyrzucony ale jeszcze nie jest suchy i tak sie zastanawiam czy gdybym teraz poobcinała końcówki i zasadziła w ziemi z ukorzeniaczem czy mi sie poprzyjmują? Jeżli jest jakaś szansa to będę przeszczęśliwa.
Wie ktoś coś na ten temat?
Gardenarium 19:01, 22 kwi 2013

Wsadź go i ratuj bo takie sadzonki raczej skazane są na niepowodzenie.

Instagram Ogrodowiska
Selly 08:04, 25 kwi 2013

Niestety nie stać mnie na to by, kupić sobie już gotowego cisa na pniu. Chcę zatem kupić sobie młode sadzonki cisa i samemu formować je w kulkę na pniu. Wiem, wiem , potrwa to straaaasznie dlugo. Ale co mi tam, poczekam... Młoda jestem, to mam czas Albo najwyżej moje wnuki będa się cieszyć tymi kulkami.
Tylko, że nie wiem, która odmiana cisa najlepiej się nadaje na takie formowanie w kulkę na pniu ?
Gardenarium 18:46, 25 kwi 2013

Taxus baccata, to gatunek a nie odmiana akurat, ale lepszym rozwiązaniem jest poszukanie sobie takiego wyrośniętego "szarakuła", obgolenie go od dołu i wyprowadzenie kulki u góry.

Bo to co chcesz zrobić, to bym nie robiła na Twoim miejscu. Szukaj wysokiego cisa który ma przewodnik.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies