Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 06:40, 24 lut 2016

Do góry
Miłego dnia

Ogród tworzony z pasją 06:34, 24 lut 2016

Do góry
Anabell napisał(a)

Karol to moje Cleome,

i ożanka.

siewki Purple Majesty mam takie same.

Siwetne zdjęcia. Mam prośbę, nie usuwam ich.

Ozanka mnie zachwyciła czy ona jest wieloletnia i czy zakwitnie mi w pierwszym roku?
Orlik pospolity (Aquilegia vulgaris ) 02:15, 24 lut 2016

Do góry
Ogród tworzony z pasją 00:56, 24 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja właśnie mam do wysiania cleome i ozanke. Miałaś cleome w zeszłym sezonie? Bo chciałbym zobaczyć jak wygląda w ogrodzie. Na googlach słabo widać.

Karol to moje Cleome,

i ożanka.

siewki Purple Majesty mam takie same.
Ogród z pergolą 00:39, 24 lut 2016

Do góry

Czy ktoś coś widzi?
Jest plan - trochę nowoczesny, trochę luźny. Można oczywiście uporządkować nasadzenia jeśli wolisz na kwadratowo, itd.

Wytłumaczę tylko, że:
1. najbliżej domu jest pas luźno posadzonych grabów fastigiata (lub innych drzew, które lubisz), coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/349803096037832864/ (nie muszą być formowane)
https://pl.pinterest.com/pin/195977021262989440/
Całość (po lewej i po prawej stronie podjazdu) podsadzona np. turzycami silver sceptre lub inną zimoziel. (mogłaby być hakone, ale ona w zimie kiepsko wygląda).
Można też nie podsadzać niczym, tylko żwirek wysypać pod drzewami.

2. Dalej, symetrycznie przy podjeździe poletka kosodrzewiny, np. pumilio, wśród których wiosną mogą rosnąc krokusy, jeśli lubisz.
Po lewej narysowałam ścieżkę z płyt, którą zasugerowała Iwonka. Ale może jej nie być, jeśli uważasz, że burzy harmonię

3. Dalej są po trzy klocki z cisa, mogą być różnych wielkości i wymiarów, albo wszystkie takie same, jak wolisz.

4. Pomiędzy klockami z cisa plącze się kolejna trawka, np. sesleria lub rozplenica (może być ta niższa odmiana little boy albo little bunny). Sesleria chyba lepsza, bo praktycznie cały rok jest ładna, albo prawie ładna

5. Po lewej przy domku (nie zaznaczyłam domku gosp., ups!) rząd gracków. Po drugiej stronie przy ogrodzeniu również. Ilość sztuk nie musi być taka sama.

6. Dalej powtórzone pumilio.

Jak widzisz, nie ma serbów, ani tujek, ani rodków

Sorki za marne proporcje! Narysowałam jak umiałam

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 00:30, 24 lut 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
zdjęcie z daleka, ale może coś widać

Nie mogę się doczytać nazw na rysunku, więc tak na szybko ze zdjęcia co mi się kojarzy.....to że na wiosnę będzie pustawo a to część reprezentacyjna.
Hortki nie będzie, traw nie będzie a żurawki wiosną są byle jakie.
Mierzyłaś tą rabatkę?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 00:22, 24 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

To już nie różyczka, która przechodzi i człowiek zdrowieje. To różoholizm, bo żeby zakup róż usprawiedliwiać wodą różaną i kandyzowanymi płatkami?
Ale róże piękne u Ciebie
Działka prawie w Borach Tucholskich 00:02, 24 lut 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Joanna proszę bardzo

Zbyszek - czarodziej
Cudne zdjęcia.
Doświadczalnia bylinowo-różana 23:51, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Mam nadzieję, że choć trochę będę się nią cieszyć już w tym roku . Trochę, bo będzie sadzona z gołym korzeniem pewnie gdzieś w marcu. Dla róż chyba lepiej jak są sadzone jesienią. Ja jestem kobieta słabej woli i nie mogłam się oprzeć, by czegoś z róż nie zamówić i jesienią, i wiosną.
Obrazki ogrodowe u Ciebie zawsze piękne . To nie jakieś kotlety są.
Ogród u stóp klasztoru cz. II 23:50, 23 lut 2016

Do góry
A co tam ,to bogatemu zabroni, zaserwujemy sobie róże,należy nam się, narobiliśmy się koło nich cała wiosnę,to sobie teraz zapodamy.

[img
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:36, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

tulipy, a w nich wschodzi werbena, tak mi się wydaje

nie zabij
gwiazdnica pospolita
http://www.adama-cumullusfarm.pl/publikacje/atlas-chwastow/mobile/index.html#p=55
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:33, 23 lut 2016

Do góry
Niestety cięcie kosztuje mnie sporo czasu i wysiłku. Tym bardziej, że robię to sama - często prawie z narażeniem życia () wspinając się na drabinę A podobno... mam lęk wysokości
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:26, 23 lut 2016

Do góry
To jeszcze dorzucę cyprysika groszkowego

oraz jałowca skyrocket

Jeszcze znalazłoby się conajmniej kilka innych iglaczków ale nie mogę znaleźć zdjęć.
Kamienny ogród patykiem malowany 23:22, 23 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Sylwia, czytam u Iwonki, że wysiewy już zaczęłaś, ostróżką się jeszcze nie martw, ona długo kiełkuje. Między dwa a trzy tygodnie.
A trawy jakie wysiałaś?

Aaaa...to dzięki za wiadomość...będę cierpliwie czekać....chociaż z tą cierpliwością to słabo u mnie....3x dziennie biegam zobaczyć czy już...

Z trawami to będzie niespodzianka, bo pewnego późno zimowo - wiosennego dnia poszłam na spacer i zebrałam taki wiecheć

(foto z komórki dlatego taka nędza)

Wtedy myślałam ,że zrobię sobie taką miotłę, a teraz uszczypnęłam i rzuciłam do ziemi....ale co?
Albo Miskant chiński 'Nippon'
albo Miskant 'Gracillimus'
wolałabym opcję nr. 2
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:20, 23 lut 2016

Do góry
A oto cięte zwykłe jałowce (chyba sabińskie) - były to ogromne "krzaczory"
takie tam

nieskończoność (jak praca w ogrodzie)

serce (dla mojej córy)

torcik - ostatnio wycięłam jedno piętro, więc jest teraz nie trzy a dwupiętrowy

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:08, 23 lut 2016

Do góry
Kilka słów o moim ogrodzie (a raczej ogródku). Cała działka ma 6 arów. Po odliczeniu powierzchni zajętej przez dom i podjazd zostaje niewiele.. Dodatkowo działka jest położona na lekkim zboczu i to dodatkowo od północnej strony. To zdecydowanie nie ułatwia tworzenie ogrodu.
Pierwsze nasadzenia wykonałam 12 lat temu powoli przejmując prace wykonywane do tej pory przez rodziców (mama – typowy ogródek kwiatowy a tato perfekcyjne grządki warzywne i krzewy owocowe). Nie było zatem łatwo wprowadzać nowe pomysły. Dodatkowo brak wiedzy, słaby dostęp do fachowej literatury oraz przede wszystkim brak dostępu do ciekawych roślin (nie przypominam sobie aby w tym czasie w pobliżu istniały jakieś centra ogrodnicze, a w szkółkach królowały głównie iglaki). Większość posadzonych wtedy iglaków przetrwało do dzisiaj. Niestety iglaki dość szybko nabierały masy (początkowo ku mojej ogromnej radości) i jedynym wyjściem w tak małym ogrodzie było albo je wyrzucić albo zacząć ciąć. Wybrałam to drugie, gdyż niestety jestem z tych, którzy do końca ratują każdą roślinkę Muszę przyznać, że trochę zwlekałam z rozpoczęciem cięcia, poza tym robiłam to zupełnie „na wyczucie” nie mając żadnego doświadczenia i wiedzy na ten temat. Warto dodać też, że nie wszystkie roślinki można cięciem tak łatwo ujarzmić a dodatkowo żeby przy tym ciekawie wyglądały
W ogrodzie był stary bukszpan, nigdy nie cięty. Wyglądał kiepsko. Miał również dwie ukorzenione gałęzie. I to były pierwsze krzewy, na których postanowiłam wypróbować nożyce
Mój 4 arowy azyl... 23:01, 23 lut 2016

Do góry
czerwone?

Mój 4 arowy azyl... 22:56, 23 lut 2016

Do góry
Różowe

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:55, 23 lut 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Lutowy ogród - widok z zeszłego tygodnia

Śliczne to zdjęcie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:52, 23 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Juzia pamietasz moje zeszlorocNe krokusy...23.kwiecien...

W tym roku juz wylaza...czyli posadzilam glowa do gory. DoswiadcEnie

Gratuluję!

Za to moje jeszcze nawet milimetr nie wylazły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies