Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 19:18, 09 kwi 2016

Piotr_ napisał(a)
Ja dziś zrobiłem ciach z lotosem ciekawe co będzie bo wyszło 4 kastry i jeszcze z 2 muszę dokupić bo nie zmieściłem

Będzie dobrze Piotrek
Mariusz 19:23, 09 kwi 2016

A_gawa napisał(a)
Witaj Mariuszu! Chciałam Cię dopytać o żywopłot z Brabantów - czy sukcesem z tą tują jest woda i strzyżenie? Mam z nią problemy, a żywopłot na poniższych zdjęciach jest piękny.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2651-najlepsza-thuja-na-zywoplot?page=3

Przycinam zazwyczaj dwa razy w roku, w kwietniu i końcem lipca. Nie podlewam, bo ziemia trzyma u mnie wilgoć, jest ciężka. Pod żywopłot dostaje się też woda z podlewania host rosnących przy nim.
Mariusz 19:28, 09 kwi 2016

bdan napisał(a)
Witam serdecznie

Mariusz masz ponoć u siebie Żeleźniak Russela. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, co powinnam z nim zrobić wiosną? Ściąć jakoś, czy tylko brzydkie liście usunąć?

Mam go od zeszłego roku dopiero, czy wymaga jeszcze jakieś dodatkowej pielęgnacji, nawożenia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję z indormacje

Witaj
Ja ścinam wszystkie brzydkie. Tej wiosny prawie wszystkie były do wyrzucenia. Już pięknie wypuścił młode. Niczym nie nawożę, gleby u mnie są bardzo żyzne.
Ogólnie w ogrodzie stosuje tylko kompost i obornik oraz nawóz pod różaneczniki, tak na marginesie
Bogdzia 19:42, 09 kwi 2016

Mariusz napisał(a)

Mam takie samo zdanie, lepiej rosną rozsadzone. Tajlandczycy polecają kastry okrągłe i uparcie twierdzą, że w prostokątnych uprawa nie udaje się. Czas spróbować .
Łatwiej jest jednak w oczku na pólkach umieścić kastry prostokątne, które są dużo niższe od okrągłych i wchodzi do nich mniej ziemi, co zmniejsza ciężar. 30 l ziemi wystarczy do uprawy.
Piwonie drzewiaste startują u mnie bardzo nieregularnie, jedne jeszcze pąkach śpiących, a inne już kwiatowe zawiązują.

U mnie dokładnie tak samo , juz myslałam ze dwie zima zmarzły ale zyją i mam nadzieje ze conajmniej jedna zakwitnie a moze dwie ale jeszcze pewnosci nie mam.Pozdrówka.
Piotr_ 15:02, 11 kwi 2016

U mnie lotos ruszyły 3 z 5 kastrów ruszyły już.
bdan 06:22, 12 kwi 2016

Mariusz napisał(a)

Witaj
Ja ścinam wszystkie brzydkie. Tej wiosny prawie wszystkie były do wyrzucenia. Już pięknie wypuścił młode. Niczym nie nawożę, gleby u mnie są bardzo żyzne.
Ogólnie w ogrodzie stosuje tylko kompost i obornik oraz nawóz pod różaneczniki, tak na marginesie

Dziękuję Ci bardzo. Żyznej gleby zazdroszczę
Milka 20:17, 12 kwi 2016

Wpadam podziękowac, po 3 latach na jednej paki, chyba 3...ale i 1 kwiat ucieszy: 2 pozostale na razie tylko liscie, ale zyja i rosna. Ciekawa jestem, jaki kolor, alez to ekscytujace!
A powiedz Mariusz, dlaczego źeleźnik mi nie kwitnie, czekam i czekam, liscie piekne, warunki tez nic. I jeszcze jedno pytanie, mam tez zonkile, wszystko ok, tylko nie kwitną?
Pozdrawiam
Mariusz 21:41, 12 kwi 2016

Nie ma za co, a dla mnie radość, że tam daleko w ogrodzie kwitną, sam ciekaw jestem koloru tych piwonii.
Na temat żeleźniaka również się często zastanawiam, może po prostu potrzebuje czasu. On na ubogie gleby, a u mnie na żyznych i ciężkich kwitnie jak szalony, w najbliższej okolicy również.
Za rok, dwa, czeka mnie rozdzielanie.

Mariusz 21:41, 12 kwi 2016

Mariusz 22:04, 18 kwi 2016

Ubiorek, magnolie, groszek wiosenny i wiśnia.