Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 17:37, 21 kwi 2013

Do góry
Joanko, kiedy by Ci pasowało do Szmita?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 17:35, 21 kwi 2013

Do góry
Na pierwszy rzut oka, za wysoko, Zajrzyj w środek kępy, powinno być widać nisko młodziutkie przyrosty, jeśli je widać, przytnij jeszcze bardziej.
Frontowa rabata z szambem :( 17:31, 21 kwi 2013

Do góry
Mogą być turzyce zamiast prawdziwego trawnika, np. Carex testacea.

Brakuje bordowego koloru w postaci niskiego berberysu albo jeszcze lepiej ślicznej żurawki Gerogia Peach.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:29, 21 kwi 2013

Do góry
Po co wydawać na wynalazki i to drogie, skoro można posiać na początku saletrę wapniową.
Trawa na uzupełnienie powinna być taka sama jak już rosła.

Ale w sumie to jaka by nie była, najważniejsza jest późniejsza pielęgnacja, podlewanie, koszenie i odchwaszczanie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:26, 21 kwi 2013

Do góry
Trawy tej co napisałaś akurat nie polecam, nadziałam się niestety. Polecam Graminex.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:53, 21 kwi 2013

Do góry
No to typuj Sebciu 3 kolory, bo bojam się wkleić
Sarracenia - kapturnica 15:49, 21 kwi 2013

Do góry

Sarracenia - kapturnica 15:42, 21 kwi 2013

Do góry

Sarracenia - kapturnica 15:39, 21 kwi 2013

Do góry

Sarracenia - kapturnica 15:38, 21 kwi 2013

Do góry
Komar w płynie trawiennym

Sarracenia - kapturnica 15:37, 21 kwi 2013

Do góry

Sarracenia - kapturnica 15:36, 21 kwi 2013

Do góry
Sarracenia należy do grupy roślin owadożernych, któymi ostatnio interesuje się Grzesio.

Ostatnio zakupiłam mu bedąc w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie, wielką kapturnicę.

Jest niesamowicie kolorowa i atrakcyjna. Jak się okazuje nie jest wcale trudna w uprawie.

Łapie owady przy pomocy liści pułapkowych, które są atrakcyjnie ubarwione, co na pewno zwabia owady.

Pielęgnacja roślin owadożernych polega głównie na umieszczeniu ich w odpowiednich warunkach. Uprawiamy je w ciepłym miejscu, zapewniając dużą wilgotność powietrza 80-100%, często zraszając. Możemy użyć też nieużywanego akwarium lub terrarium, przykrytego do połowy szybką. Wymagane nasłonecznienie – jasno, ale nie w palącym słońcu. Podlewamy wodą miękką, przegotowaną, odstałą lub destylowaną. Pamiętajmy, że nigdy nie nawozimy tych roślin, gdyż jeśli to zrobimy – spalimy korzenie i roślina zwiędnie. Przesadzamy nie naruszając bryły korzeniowej, najlepiej wiosną, przed rozpoczęciem intensywnego wzrostu.

Zachęcam bardzo do uprawy tych ciekawych z wyglądu i sposobu odżywiania roślin. Będą niewątpliwie dużą ciekawostką w naszych mieszkaniach.

Grzesio podlewa ją wodą mineralną, przy pomocy kroplownika zakrapla wodę w zagłębienia i dokarmia wrzucając co jakiś czas owady złapane na ścianie domu

Ostatnio wyczytał, że dobrze jest ją wystawiać wieczorem do ogrodu, aby sama sobie nałowiła zdobyczy. W ciągu godziny złapała komara i osę

Grzesio zagląda co złapała

Proste pomysły z drewna 15:21, 21 kwi 2013

Do góry
To Senecio rowleyanus - starzec. Roślina sukulentowa.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:19, 21 kwi 2013

Do góry
Ja bym dosiała od razu i zrobiła to tak:

Po całości trawnika na pewno posyp substratu lub ziemi do trawników i przegrab, rozciągnij po całości. Trawnik od razu będzie lepiej wyglądał, bo przykryją się brązowe, łyse miejsca i wtedy tam gdzie zielonych piórek brakuje zrób dosiewkę. Podlewaj i czekaj na wschody.

Trawka się zazieleni nawet nie wiesz kiedy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:10, 21 kwi 2013

Do góry
U mnie lilak ma nabrzmiałe pąki, w takim stadium można zaryzykować, tylko podlej go dobrze.
W zasadzie przesadzamy w okresie spoczynku, ale jak trzeba to ja nawet kwitnące drzewa przesadzam
Ogród Ginger 15:09, 21 kwi 2013

Do góry
Gdzie te czerwone kuleczki, jak pytasz dawaj linka na daną stronę, bo szukanie mi dłużej zajmuje niż odpowiadanie
Kondziowy Ogród :) 13:00, 21 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dziś porobiłam sobie w ogródku nieco i od razu mi lepiej, posiedziałam na ławeczce Pomyłam okna w garażu, błysk jest. Zaraz będę wklejać zdjęcia Zapraszam,. ja też Kondzio bez kasy, więc we dwoje raźniej

Wreszcie łapię wolniejsze chwilę i zaglądam dalej niż do tych co do mnie zaglądali ( i też nie zawsze)... myślę, że takich jest nas więcej
I cieszmy się, że żyjemy, że chociaż na kolanach jak Hania, ale możemy pójść i pogrzebać w ziemi.....
Czytam, że nie palisz 3 tygodnie.... mój M jucz nie pali miesiąc... i miesiąc żyje.... a było nieciekawie... rzucił kawę, papierosy, cukier, piwo, grubo masła na kanapkę... i jest teraz bardziej szczęśliwy niż jak mógł to wszytko razem i do kupy Ja go wspieram i też praktycznie juz nie palę.... 1-3 dziennie maks A najchętniej j to bym już wcale nie paliła.. wspieraj mnie duchowo..... kop mnie w dupsko.... aż trociny polecą... A teraz idę poczytać co zrobiłeś z potoczkiem..
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:02, 21 kwi 2013

Do góry
W zasadzie to saletrą nawozi się rozsypując ją na trawniku jako granulki, a potem podlewająć obficie trawnik aby się rozpuściły.

Tak jak zrobiłeś, czyli rozpuszczając go wodzie, łatwo o przedawkowanie i spalenie trawnika.

Trawnika nie wolno tak często nawozić jak piszesz. Ja nawożę co 3 tygodnie, ale można raz w miesiącu.

Trawa się zagęści od częstego koszenia, tzn co 4 dni, jak już rośnie. Teraz możesz posypać trawnik substratem torfowym lub jakąś ziemię z worka (np. ziemia do trawników) i zagrabić płaskimi grabiami plastikowymi delikatnie, żeby nie powyrywać młodych źdźbeł.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o pielęgnacji trawnika czytaj artykuły na stronie głównej. Opisałam wszystko co wiem o trawnikach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Mini ogródeczek na stropie garażu 09:50, 21 kwi 2013

Do góry
Witaj, napisz czy ziemia jest tak po prostu wsypana na płytę? Musi być użyta technologia zielonych dachów i przede wszystkim na początku hydroizolacja i drożny odpływ odprowadzający wodę opadową.

Czekamy na fotki tego miejsca.

Zrobiłam sporo zielonych dachów, więc dlatego pytam o te warstwy.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 00:34, 21 kwi 2013
Do góry
Gardenarium dziekuję Ci bardzo jak byś mi jeszcze powiedziała co oznaczają słowa obornik prawdziwy?
Bo nie wiem czy mam z wiadrem szaleć w oborach, czy po prostu mogę kupić już przetwożony sypki?
Juz kiedyś mąz mnie woził na łaki w sprawie krowich plackow więc to nie problem ale czy taki sypki sklepowy nie moze być?

Wypytuje się tak gdyż na razie mam tylko jeden rododendron ale w planach mam jeszcze 4 sztuki i chciała bym im dogodzić tak by sie odwdzięczyły kwiatami i bym się nie musiała martwić że im źle.

Dziś w centrum ogrodniczym przywieźli do sprzedaży rododendrony i jak mi się wydawało że mój ma się źle, to jednak w porównaniu z tymi co przywieźli to mój wygląda jak okaz zdrowia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies