Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 16:07, 29 gru 2016

Do góry
W maju rabata dostała obrzeża. Floksy w plecach rh zaczęły się zielenić, a pnąca róża New Dawn zapełniać trejaż. W tym czasie już wiedziałam, że zmieni miejscówkę, bo tempo przyrostu młodych gałązek było niesamowite. Potrzebowała więcej miejsca... Na dodatek bardzo ładnie zaczął przyrastać bluszcz na murku...
Niestety, nie ożyły miskanty. Na tle żywopłotu bukszpanowego rosły 3 sztuki ML. Ciężko mi było odżałować stratę...
15.05.2016

Pierwszy zakwitł Catawbiense, drugi American Beauty.
10.06.2016

Nova Zembla zastrajkowała.
Wyglądała, jakby ją jakiś grzyb zaatakował, opryskałam preparatem przeciwgrzybiczym...
Zakwitła ... 18.06.2016 razem z różami ...

Po rododendronach nadszedł czas na New Dawn. Zachwycała swoimi porcelanowymi kwiatkami. Chociaż to śmieciuch, sama zrzuca kwiaty...
20.06.2016

Ogródek Iwony II 16:06, 29 gru 2016

Do góry
Czas na kolejną rabatę. Tym razem zapraszam na rododendronową. Rosną tu też inne roślinki, ale też 4 rododendrony:
1 sztuka "Catawbiense Grandiflorum"
2 sztuki "Nova Zembla"
1 sztuka "Pearce`s American Beauty":
Zacznę od maja 2015.
Pięknie wiła się linia rabaty przed domem. Tymczasem tyły za domem dostały pierwsze obrzeża i prostowały się. Tutaj M powiedział, że nigdy w życiu nie będzie tu nic przerabiał. Nie wiedział, co go jeszcze czeka, hi, hi. Powiem krótko: Nigdy nie mów nigdy
30.05.2015

Potem moje planowanie: sznureczek, który leżał i przeszkadzał w koszeniu znacząco mówił, czego chcę i do czego zmierzam... Nożem do kancików zaczęłam wycinać linie proste ...
09.10.2015

Po zimie, kiedy wygrabiłam i przycięłam floksy, oczyściłam rabatę, okazało się, że jest bardzo smutna, niewiele się tu dzieje. Ale w planach były kulki bukszpanowe ...
10.03.2016

Kulki pojawiły się bardzo szybko, do tego bratki, pomiędzy roślinkami zaczęły kiełkować tulipany. Trawa po jesiennej rekultywacji nie mogła dojść do siebie. Postanowiłam, że na moich piaskach jesienią jej więcej ruszać nie będę ...
21.03.2016

Jak to wszystko ogarnąć? 14:07, 29 gru 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Norweski Ogródek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek?page=148

Ja i mój ogródek...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4372-ja-i-moj-ogrodek-a-moze-ogrod?page=972#post_9

też tam byłam
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:11, 29 gru 2016

Do góry
Domi, ten murek w wydaniu Sylvii jest realny i wcale nie jest drogi w wykonaniu. Kwestia doboru materiału. Ja sama z cegły murowałam okrągłą donicę. Wiec M sobie zapewne poradzi, a pomysł jest rewelacyjny
Nasadzenia - sama zdecydujesz, czy trzmielina, czy carexy. Może być też stipa z szałwią na mijankę. To już kwestia tego, co zapragniesz. Pomysłu się trzymaj, masz potencjał i można zrobić etapami. Ważne, ze jest plan. A realizację można rozciągnąć w czasie
Kamienny ogród patykiem malowany 12:01, 29 gru 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylvia, dobrze ze jesteś. Cudny projekt zrobilas u Dominiki. Brawo

projekt wspaniay,uważam,że mogłabys się spoko zając tym zawodowo

czy abym sobie zrobiła prymitywny projekt taki np.w postaci naniesienia roslin jako barwne koła powinnam dokładnie mieć zmierzone wymiary działki czy moge sobie to tak na oko machnąć?

Makowo na Kociewiu 10:38, 29 gru 2016

Do góry
Kasieńko, gdzie ty zginęłaś?
Pozdrowienia zostawiam
Moje małe królestwo 10:36, 29 gru 2016

Do góry
Chyba nie tylko ciasteczka zginęły. Gospodyni watku też.
Tereniu, odnajduj się szybciutko. Wracaj. Juz po świętach.
Pozdrawiam cieplutko, bo na zewnątrz mrozi.
Przypominam, że czas przymierzyć się w wolnej chwili na podsumowanie roku.
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:00, 29 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewcia, pisałaś u Eli o różach. Zapytam się więc jeszcze raz: Czy róża comte de chambord i róża mme boll to są różne róże?
Bo kupiłam jako dwie różne.
Możesz mi je pokazać u Ciebie? Masz je?
Mam je pierwszy rok, sadzone wiosną.

W Niemczech wielu renomowanych znawców róż (np. Christine Meile) i historycy różani uważają, że Mme Knorr, Mme Boll i Comte de Chambord to jedna i ta sama róża. Zawirowania historyczne (wojny) i pomyłki w szkółkach prawdopodobnie doprowadziły to tego, że to ta sama róża pod trzema nazwami. Comte w starych książkach różanych/katalogach opisywana jest inaczej niż teraz, miała inny kolor i słabo się sprzedawała. Natomiast Boll zaraz po wprowadzeniu na rynek stała się hitem. Pod nazwą Comte sprzedawana jest obecnie Mme. Boll. Nie jestem tylko pewna, czy już zostały przeprowadzone badania genetyczne.

Znawczyni i sprzedawca róż historycznych opisała w ten sposób w swoim sklepie ta różę
http://www.historische-rosen-schaetze.de/49104/mme-bollcomte-de-chambordmme-knorr

Identisch mit Comte de Chambord/Mme Knorr - nach über 10 Jahren Suche habe ich keine gefunden, die sich unterscheiden.

Identyczna z Comte/Knorr - po 10 latach poszukiwań nie znalazła żadnej sadzonki tych róż, które by się od siebie różniły.

Tutaj tez podawane są obie nazwy
https://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Historische_Rosen/Portlandrosen/Rosa/artikel_250_Mme_Boll.html

Tutaj pokazuje moja Mme. Boll
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=586#post_8
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:18, 29 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tylko się Halinko nie przezięb.
to samo miałam pisać. Uważaj, bo teraz o to najłatwiej
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:14, 29 gru 2016

Do góry
Tylko się Halinko nie przezięb.
Typografia ogrodu 08:23, 29 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Asiu, z zapartym tchem przeczytałam relację. Te koryta i żarna dodały smaczku w ogrodzie. Przegapiłam kącik żwirowy przy zejściu. Bardzo ładny.
Jak oglądałam relację, zastanawiałam się, czy dałaś radę w ogóle wychodzić z ogrodu? Bo to kawał dobrej pracy i czasochłonny bardzo. le efekty widać. Będzie to jeden z najładniejszych nowoczesnych ogrodów. Początku rewelacyjne.
Gratuluję Tobie i Mężowi.
iwonko pięknie Ci dziękuję.nie wiem czy spełnię Twoje oczekiwania ale jeśli uda nam się tę przestrzeń ogarnąć ku naszej uciesze a będzie się jeszcze podobał innym to tym miłej.Le jeszcze dużo pracy
Konik pod tarasem to nasze miejsce na małżeńskie wieczorne winko ewentualnie kawę w ciągu dnia pracy.
Oczywiście że wychodzę z ogrodu.malo tego czasem nawet cały miesiąc nic nie robię gdy mam już dość.chyba czerwiec taki był.
Ale fakt jest też taki że długo w miejscu nie usiedze
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:37, 29 gru 2016

Do góry
Super, ze będzie opowieść o rozach
Będę przychodzić na lekturę.
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:16, 29 gru 2016

Do góry
Mms mu wyslij. Niech też się chłopina ucieszy
Kamienny ogród patykiem malowany 07:14, 29 gru 2016

Do góry
Sylvia, dobrze ze jesteś. Cudny projekt zrobilas u Dominiki. Brawo
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:13, 29 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zbieraj szybko szczeke i lec do e-Ma
szczeke zbieram, ale z eM-em problem, bo on w trasie, ale damy radę
normalnie jestem w szoku - jak zawsze po projektach Sylwi
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:10, 29 gru 2016

Do góry
Zbieraj szybko szczeke i lec do e-Ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies