Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogródek w którym klon osłupiał:) 17:27, 04 mar 2015

Do góry
Martuska507 napisał(a)
Projekt super! Czekam na postępy! Zainspirowałaś mnie tą brzozą

Witaj Marta, dzięki za ciepłe słowa.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:56, 04 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

dokładnie projekt gotowy więc odwrotu nie będzie jak blacha zostanie pocięta

Ja jutro zamawiam i też będzie koniec jednego dylematu
Moja codzienność - ogród Oli 16:53, 04 mar 2015

Do góry
Na razie projekt i cięcie materiału
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:50, 04 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)

To się uspokoiłyśmy nawzajem

dokładnie projekt gotowy więc odwrotu nie będzie jak blacha zostanie pocięta
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:21, 04 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, ja właśnie po naszej wczorajszej konwersacji zaczęłam się wczytywać coraz bardziej i bardziej i chwilowo znowu zrezygnowałam z systemu nawadniania. Tutaj sporo rzeczy jest:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/83-system-automatycznego-nawadniania

Tylko ten filmik gdzieś zniknął, a szkoda. Doszłam do wniosku, że na budowane rabaty to się nie nadaje dopóki człowiek nie określi rzeczywiście ich granic. No i te koszty... aż mi się słabo zrobiło. W tym roku wymyśliłam sobie coś zastępczego, będę po prostu chodziła i podpinała. Ale zastanawiam się jak będzie wyglądał twój projekt nawadniania jeśli nie masz projektu ogrodu... Nie sądzisz, że nie ta kolejność? Możesz zadać pytanie w wątku o nawadnianiu, ale tak na chłopski rozum to działanie w tą stronę nie ma sensu.
Co do twojego rysunku. Kiedy pisałaś o jałowcach przed ścianą garażu to twierdziłaś, że bluszcz który ktoś Ci tam proponował nie może rosnąć, bo jest tam wąskie przejście wzdłuż ściany. Na rysunku nic takiego nie ma, jest tylko przejście z garażu do domu. O jakim przejściu pisałaś? Jakieś po opasce czy jak?
A powiedz jeszcze, masz jakieś swoje ulubione ogrody? Takie na Ogrodowisku albo gdziekolwiek? Takie, na których chciałabyś się wzorować? Bo to bardzo ważna informacja. Każdy dąży do czego innego.

Witaj
Projekt nawadniania jest robiony na podstawie tego rysunku z "żółtą" trawą Dlatego zależy mi teraz ostatecznie by zdecydować o umiejscowieniu rabat - trochę jestem tutaj ograniczona kostką, która już jest więc jakichś ogromnych rozbieżności nie będzie najwyżej 20cm w tą czy drugą stronę. Jeśli zamiast wąskiego trawnika zdecyduję się na rabatę to myślę, że Pan nie będzie miał problemu z naniesieniem poprawki. Oczywiście rozumie się, że rabaty to linia kroplująca a trawnik zraszacze

A jeśli chodzi o rabatę przy garażu (w sumie od niej chciałabym zacząć)to tam z tyłu za jałowcami jest, tak jak mówisz, opaska z kostki na ok60cm i tam jest przejście.
Jeśli chodzi o ulubione ogrody to piękny jest ogród Domi i szefowej (ale za wysokie progi), podoba mi sie ogród Sylii i Any_art,elementy Ogrodu pod dębami i oczywiście wiele innych, bardzo spodobało mi się u Przemo jeszcze...
Pomysł na ogród 15:19, 04 mar 2015
Do góry
a czym ściółkujesz takie rabaty? od razu korą?
Wiem już ile chcą za wybudowanie tej wędzarni (nie mało ) nawet daliśmy im do wyceny projekt, czekam aż oddadzą i zawieziemy jeszcze do firmy która Wam budowała.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 15:02, 04 mar 2015

Do góry
Projekt super! Czekam na postępy! Zainspirowałaś mnie tą brzozą
Ogródek w którym klon osłupiał:) 14:29, 04 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Projekt super! Brzozę Long Trunk mam.

Dzięki, od razu proszę o zdjęcie twojej brzozy, jakbyś mogła dać u siebie w wątku to będę bardzo bardzo bardzo bardzo wdzięczna
Ogródek w którym klon osłupiał:) 14:23, 04 mar 2015

Do góry
Projekt super! Brzozę Long Trunk mam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:32, 04 mar 2015

Do góry
Renia, ja właśnie po naszej wczorajszej konwersacji zaczęłam się wczytywać coraz bardziej i bardziej i chwilowo znowu zrezygnowałam z systemu nawadniania. Tutaj sporo rzeczy jest:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/83-system-automatycznego-nawadniania

Tylko ten filmik gdzieś zniknął, a szkoda. Doszłam do wniosku, że na budowane rabaty to się nie nadaje dopóki człowiek nie określi rzeczywiście ich granic. No i te koszty... aż mi się słabo zrobiło. W tym roku wymyśliłam sobie coś zastępczego, będę po prostu chodziła i podpinała. Ale zastanawiam się jak będzie wyglądał twój projekt nawadniania jeśli nie masz projektu ogrodu... Nie sądzisz, że nie ta kolejność? Możesz zadać pytanie w wątku o nawadnianiu, ale tak na chłopski rozum to działanie w tą stronę nie ma sensu.
Co do twojego rysunku. Kiedy pisałaś o jałowcach przed ścianą garażu to twierdziłaś, że bluszcz który ktoś Ci tam proponował nie może rosnąć, bo jest tam wąskie przejście wzdłuż ściany. Na rysunku nic takiego nie ma, jest tylko przejście z garażu do domu. O jakim przejściu pisałaś? Jakieś po opasce czy jak?
A powiedz jeszcze, masz jakieś swoje ulubione ogrody? Takie na Ogrodowisku albo gdziekolwiek? Takie, na których chciałabyś się wzorować? Bo to bardzo ważna informacja. Każdy dąży do czego innego.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:00, 04 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Po pierwsze, na tym wąskim pasie będzie piękna rabata. Po drugie, odpadnie problem z utrzymaniem w dobrej kondycji tak wąskiego pasa trawnika, może to przekona M. Doczytałam że czekasz na projekt podlewania. Jeśli mogę podpowiedzieć, to projekt podlewnia trzeba dostosować do projektu ogrodu. Najpierw rabaty, później zaprojektowanie podlewania. Na rabatach powinny być linie kroplujące, żeby nie lać z góry po roślinach, a trawnik podlewany jest z góry. Do tego odpowiednia ilość sekcji, żeby dostosować intensywność podlewania do zapotrzebowania na wodę danej grupy roślin. To tak mniej więcej, mąż robił sam podlewnie i przy większych zmianach dot. kształtu i rozmieszczenia rabat trzeba je przerabiać. Dlatego dobrze to przemyśl. Ps. Pisząc "strona prawa/ lewa", odnoszę się do tego co widzę na planie. Rabata, o której mówisz zapowiada się cudnie.

Dziękuję Ci Danusiu,
Właśnie dobrze zdaję sobie sprawę z tego, że projekt ogrodu musi być dopracowany zanim zabierzemy się do robienia nawadniania. Dlatego wstawiłam ten plan z prośbą o opinie, aby póki jest jeszcze czas móc coś zmienić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:40, 04 mar 2015

Do góry
Po pierwsze, na tym wąskim pasie będzie piękna rabata. Po drugie, odpadnie problem z utrzymaniem w dobrej kondycji tak wąskiego pasa trawnika, może to przekona M. Doczytałam że czekasz na projekt podlewania. Jeśli mogę podpowiedzieć, to projekt podlewnia trzeba dostosować do projektu ogrodu. Najpierw rabaty, później zaprojektowanie podlewania. Na rabatach powinny być linie kroplujące, żeby nie lać z góry po roślinach, a trawnik podlewany jest z góry. Do tego odpowiednia ilość sekcji, żeby dostosować intensywność podlewania do zapotrzebowania na wodę danej grupy roślin. To tak mniej więcej, mąż robił sam podlewnie i przy większych zmianach dot. kształtu i rozmieszczenia rabat trzeba je przerabiać. Dlatego dobrze to przemyśl. Ps. Pisząc "strona prawa/ lewa", odnoszę się do tego co widzę na planie. Rabata, o której mówisz zapowiada się cudnie.
Zamieszkać w ogrodzie 22:31, 03 mar 2015

Do góry
ja ci nie doradze bo ja sama cimnota projekt zamówiłam.
ale to nie znaczy że nie poleżę na twym tarasie prawda?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:25, 03 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady

Widok z tarasu w którą stronę? Ten trawnik po prawej wyznacza jakieś dwie funkcje, zgodnie z zaznaczeniem?, czy przypadkowy kształt?. Po prawej, wzdłuż podjazdu przemyśl, może zrezygnuj z trawnika?. Bardzo mi się podoba zestawienie 3-5 takich samych liściastych drzew o smukłych, eliptycznych koronach, podsadzonych krzewami np. szpaler jednakowych hortensji i wykończone żurawką, hostami albo obwódka bukszpanową. Ale ja mam za małą dzialke na szpalery drzew.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:24, 03 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Ostatecznie projekt "bezpieczny" przewiduje trzy brzozy Betula pendula 'Long Trunk' szczepionej dość wysoko tak na 180 cm.

Każda z nich jest podsadzona kulami z bukszpanu, wokół nich hortensje i trawy.

Piszcie proszę czy może być czy też błądzę...

dla mnie ok
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:21, 03 mar 2015

Do góry
Kolejny projekcik, który powstał po zaakceptowanym przez Was pomyśle na przemalowanie płotu na szaro.
Na tle szarego płotu pięknie wyglądałyby brzozy, więc od kilku dni siedziałam na necie szukając małych brzóz do mojego mikroogródka
oto niektórzy kandydaci:
http://www.drzewa.com.pl/5345-brzoza-nadrzeczna-fox-valley-betula-nigra-fox-valley.html
http://www.drzewa.com.pl/212-brzoza-nadrzeczna-little-king-betula-nigra-little-king.html
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Long%20Trunk%27&lang=1
http://e-clematis.com/pl/p/Betula-pendula-Spider-Alley-PBR-brzoza-brodawkowata/1381
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Purpurea%27&lang=1
http://www.szkolka-przytok.pl/pl/p/Brzoza-omszona-Rubra/6686
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Gracilis%27&lang=1

Bardzo podobały mi się brzozy z brunatnymi liśćmi.

Ostatecznie projekt "bezpieczny" przewiduje trzy brzozy Betula pendula 'Long Trunk' szczepionej dość wysoko tak na 180 cm.

Każda z nich jest podsadzona kulami z bukszpanu, wokół nich hortensje i trawy.

Piszcie proszę czy może być czy też błądzę...

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:47, 03 mar 2015

Do góry
Wklejam ku przypomnieniu docelowy projekt Danusi mojej narożnej rabaty z Nigrą, hortensjami, miskantami i świerkami serbskimi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:41, 03 mar 2015

Do góry
Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady
Czasem słońce czasem deszcz 15:12, 03 mar 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj jeśli Danusia robiła Ci projekt to w ciemno możesz wiedzieć że będzie teraz czy póżniej cudownie Pcwoli tak jak Ci wystarczy kasy i siły zrobisz kawałkami ale za to skutecznie i od razu fajnie ,Będę zaglądać i podziwiać Pozdrawiam

Witaj Zawitka. Właśnie tego nam wszystkim życzę: kasy i siły Pozdrawiam.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:33, 02 mar 2015

Do góry
ale tu ruch!
aż nadążyć ciężko, głównie za Tobą, taka szybka jesteś! już bratki kupione-wiosna na całego
czekam na projekt panów, ciekawe, czy będziesz zadowolona z ich projektu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies