Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Magda_ 12:16, 03 mar 2015

ren133 napisał(a)

Dzięki Madziu,
Myślę, że zdecydujemy się na te donice - pozostały jeszcze szczegóły typu wymiary i jakiej grubości płytę zastosujemy... A z motywowaniem myślę, że dam radę

Pamiętaj, że trzeba je ocieplić, żeby roślinki zimą sobie poradziły
ren133 13:21, 03 mar 2015

Magda_ napisał(a)

Pamiętaj, że trzeba je ocieplić, żeby roślinki zimą sobie poradziły

A jak masz ocieplone?
Mysza 14:07, 03 mar 2015

U mnie tak wieje, że przedmuchało chyba wszystkie tuje
ren133 14:53, 03 mar 2015

Mysza napisał(a)
U mnie tak wieje, że przedmuchało chyba wszystkie tuje

Po pracy muszę zajrzeć dziś do moich - może się okaże, że nie muszę już rozglądać się za odkurzaczem
ren133 14:57, 03 mar 2015

Wklejam sobie inspirację - donice od Madzi

Anias 16:46, 03 mar 2015

w zachodniopomorskim tez wieje, ale za to chmury przewiało i słonko wychodzi
Danucha 19:34, 03 mar 2015

Witam Reniu
Tak intensywnie planuję, czytam, podglądam, że brakuje mi czasu na pisanie. Pewnie już o tym wiesz, ale pozwól, że Ci przypomnę:
1. Wyznaczamy miejsca wypoczynku- tam ma być trawka, albo placyk
2. Wyznaczamy kształt rabat
3. Dobieramy nasadzenia, przy czym:
- koniecznie bierzemy pod uwgę charakter miejsca wypoczynkowego wokół którego tworzymy rabatę (np. leżaczek, czytasz, a wokół róże na tle zielonych tuj, zacisznie, pachnie i jest miło)
- zachowujemy ograniczenia kolorystyczne w całym ogrodzie
- ograniczamy się do 4 gatunków roślin na rabacie i sadzimy w grupach nie na przemian
- no i te piętra. Z tym mam problem. Chciałabym 2-3 drzewa liściaste, ale za nic nie mogę się zdecydować gdzie i jakie drzewa. Mały ogród, od północnego zachodu. Myślę o czymś na pniu, korona wąska eliptyczna, nie za duża. Na pewno śliwa wiśniowa Nigra, ale jakie jeszcze? Chciałabym z zielonymi liśćmi. Może magnolie szczepione?, wiśnie ozdobne?...może masz jakiś pomysł? Oczywiście przykazań jest więcej, ale te ww. wydają mi się podstawowe i najważniejsze.
ren133 19:41, 03 mar 2015

Cały czas czekam na projekt nawadniania... A korzystając, z tego, że pogoda nie sprzyja na razie pracy w ogrodzie, wklejam rozmieszczenie i kształt rabat - rezultat moich przemyśleń w ostatnich dniach, licząc oczywiście na wasze opinie

Zdecydowałam się na rabaty faliste aby dostosować się do ułożonej kostki. Czy myślicie, że to dobry pomysł?

1kratka na planie to 2m
trawnik - jasnozielony kolor
rabaty - zielony kolor

Z góry dziękuję za wszelkie rady
popcorn 19:44, 03 mar 2015

hej!
ja w sprawie planu. Z doswiadczenia wiem ze trawnik dobrze wyglada jesli jest jedna, duza plaszczyzna. Z takimi kawalkami, do tego o nieregulacnej powierzchni, bedziesz miala problemy. I zwiazane z nawadnianiem (inne zraszacze sa na trawniki, inne na rabaty). I z koszeniem. Przemysl to jeszcze - zwlaszcza ten pasek wzdluz domu ciezko bedzie utrzymac, plus te wyspe w prawym dolnym rogu w stosunku do domu. Tu bym zrobila jedna wielka rabate.
pozdrawiam
ren133 19:54, 03 mar 2015

Danucha napisał(a)
Witam Reniu
Tak intensywnie planuję, czytam, podglądam, że brakuje mi czasu na pisanie. Pewnie już o tym wiesz, ale pozwól, że Ci przypomnę:
1. Wyznaczamy miejsca wypoczynku- tam ma być trawka, albo placyk
2. Wyznaczamy kształt rabat
3. Dobieramy nasadzenia, przy czym:
- koniecznie bierzemy pod uwgę charakter miejsca wypoczynkowego wokół którego tworzymy rabatę (np. leżaczek, czytasz, a wokół róże na tle zielonych tuj, zacisznie, pachnie i jest miło)
- zachowujemy ograniczenia kolorystyczne w całym ogrodzie
- ograniczamy się do 4 gatunków roślin na rabacie i sadzimy w grupach nie na przemian
- no i te piętra. Z tym mam problem. Chciałabym 2-3 drzewa liściaste, ale za nic nie mogę się zdecydować gdzie i jakie drzewa. Mały ogród, od północnego zachodu. Myślę o czymś na pniu, korona wąska eliptyczna, nie za duża. Na pewno śliwa wiśniowa Nigra, ale jakie jeszcze? Chciałabym z zielonymi liśćmi. Może magnolie szczepione?, wiśnie ozdobne?...może masz jakiś pomysł? Oczywiście przykazań jest więcej, ale te ww. wydają mi się podstawowe i najważniejsze.

Witaj Danusiu,
Jak widzisz ekspert ze mnie kiepski Wiem jedno... na pewno chciałabym Ci pomóc Ja doszłam do wniosku, że muszę zacząć od wytyczenia rabat i może to nie jest zły pomysł? A masz taki plan swojej działki? z naniesionym kształtem rabat? i wymiarami?