Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w cieniu brzozy 21:08, 15 lut 2016

Do góry

Gosia, to martagon, o taki

Agatko ... wpadłam poczytać o różach... (bo aktualnie myślę intensywnie o pnących a u Ciebie pamiętam i zapach i kolory wspaniałe) i takie cudo zobaczyłam. To złotogłów prawda? Ja zamówiłam ich 3 szt... są bardzo drogie. Czekam na przesyłkę, ale w międzyczasie chciałabym cię podpytać o warunki w jakich ci rośnie. Jak długo je masz? Dobrze ci rosną? Ślimaki nie wcinają? Napisz wszystko co tylko możesz wiedząc z doświadczenia
Pozdrawiam wiosennie tym bardziej, że dzisiaj pogoda fatalna.
Buziaki
Ogród z pergolą 21:08, 15 lut 2016

Do góry
Ja Ci mówiłam że to tylko moje wariacje a nie projekt.

Tam wcześniej wkleiłam jeszcze jedno zdjęcie ale chyba go nie zauważyłaś przez te kolorki.

To ostatnia moja wizja Twojego ogrodu (bardziej przyziemna). Skoro nie chcesz altany naprzeciw schodów (chociaż podobał mi się ten pierwszy rysunek, który zrobiłam) to może całkiem ją daj w róg działki

Z przodu ściana z róży pnącej a wejście z boku.
Kolorowy ogród na piasku 21:07, 15 lut 2016

Do góry
mira napisał(a)
Majowe grzebanie oczywiście miłe, ale ja grzebię cały czas - coś muszę zmienić organizację, ale zauważyłam też że pogoda nam dodaje pracy - wystarczy wichura.

Pokazuj dalej czekam na drugą połowę maja czy pokażą się irysy i orliki

Ja staram się jak najwięcej przesadzać i dzielić wczesna wiosną, później to wielkie utrapienie. W czerwcu często już upały i mam problem z wilgocią w ziemi.

Pytasz o irysy i orliki. Tych akurat mam niewielkie ilości, irysy słabo u mnie rosną a orliki wyjadły mi nornice. Kupiłam nasiona orlików i mam zamiar mieć je w większej ilości, ze względu na czas kwitnienia.
Ale co mam to pokażę Najzwyklejsze żółtaski i pstrokatki
Mam nadzieję, że kiedyś się rozrosną.

-

W sporych ilościach, w różnych częściach ogrodu mam syberyjskie

Mam tylko takie orliki, nie wiem jaki to orlik

-

Prawie - jak ogród 20:58, 15 lut 2016

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Ja polecam jeszcze brzozę long tunk. Wstawiam zdjęcie takiej 10-letniej przycinanej u moich rodziców, stworzyła świetny "parasol" pod którym siedzimy sobie - polecam. Jak obejrzysz to usunę zdjęcie. Zdjęcie jest z wczesnej wiosny więc nie prezentuje się najbardziej reprezentacyjnie.

Małgosiu, piękna ta brzoza Warta przemyślenia, ale już w innym miejscu
Stanęło na tym, że będzie kształt kolumnowy.

Zdjęcia nie usuwaj - piękny zakątek pokazałaś
Zszywkowy ogród marzeń :) 20:52, 15 lut 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Basiu dzięki za info faktycznie śliczny ogród

Kamilo
świerk jest strasznie wysoki i byłby problem z podcięciem :/ ale planuje jeszcze ogolić 2 lub 3 ''poziomy''

Aniu
cieszę się że mój pomysł jest sensowny myślałam jeszcze żeby dosadzić do rodka jeszcze jednego i do tego 3 azalie, między nie hosty i 2 lub 3 nie za duże kulki bukszpanowe bo dorosną same a co do obwódki to chciałabym przesunąć rosnące już tawułki ' Golden Princess' a na ich miejscu zasadzić Trzmielinę i prowadzić ją w kopułkę w odstępach?

Sadź grupami a nie pomieszane... bo zrobisz bałagan.
Kulek bukszpanowych nie dawaj pomiędzy rododendrony czy azalie, bo je pożrą z czasem. Zresztą nie ma sensu do zimozielonych sadzić zimozielonych. Daj w plamie kulki bukszpanowe i np hosty niskie o jasnych liściach.. Pomiędzy rh daj krokusy na wiosnę, albo niskie paprocie.
I pomyśl o zasłonięciu betonowego płota. Bo najpiękniejsza rabata z takim tłem będzie zawsze brzydka.
Azalie możesz dać jako obwódkę, a za azaliami daj coś co będzie kwitło później, albo będzie ozdobne później.

Azalie jak dasz w jednej odmianie, to zawsze się dopasują do różaneczników. Można dobrać kolory. ja mam różaneczniki i azalie na jednej rabacie i jak kwitnie to wszytko to stoję tam z rozdziawioną japą bez końca.
Wielka plama z azalii pod iglakiem.. to foto z ogrodu Bogdzi "Rododendronowy ogród"... może tak sobie posadź...

A to u mnie... uważam, że się kolory wcale nie gryzą. Z wyjątkiem azali wielkokwiatowej, którą przesadzę, muszę tylko znaleźć dla niej miejsce.
Pan Maluśkiewicz 20:51, 15 lut 2016

Do góry

oto one Stipy
Pan Maluśkiewicz 20:47, 15 lut 2016

Do góry

karmnik i ptaszki mam w domu
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 20:46, 15 lut 2016

Do góry
wiosny ciąg dalszy, już żonkilki/narcyzy wychodzą maja z 15 cm wysokosci i tulipanki to małe czerwone kiełkujące z ziemi

hortensja już ma zielone listeczki

Ogród z pergolą 20:25, 15 lut 2016

Do góry
o teraz mam tego linka. ten lewy górny róg to chyba warzywniak, bo taka wielka rabata to chyba nie bardzo. juz ja sie zastanawiam czy na 5m głebokiej dam radę obsadzić
a skarpy będę obsadzać jak róże dojdą, połowa marca podobno..
ej na prawde niewiem co mam zrobic z tą altaną, ciesla zadatkowany a ja w czarnej d...
eM juz patrzy na mnie jak na wariatkę bo szybko, szybko altane robimy a teraz opózniam wszystko bo zmiana koncepcji..kosmos
Ania ta ścieżka bedzie z prostokątnych płyt one nie maja takich skośnych kształtów..
myszka mi się zepsuła i nie moge w paincie rysować
dacie znac jak widzicie rabate 2 i 3 w tym wariancie??
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:24, 15 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pozwolilam sobie zapisac jesli Lukaszu pozwolisz
Reszte wymiarow dales z oryginalu? Dla zachowania proporcji?

Skopiowałam sobie te wymiary:

Z proporcji wynika (na moje oko), że to jest profil 80mm.
Moja bajka 20:20, 15 lut 2016

Do góry
Kasiu nie wiem jakie tam są roślinki teraz, ale może coś takiego? Po lewej te zimozielone drzewka już masz masz też to co jest obok nich u mnie pomarańczowe i potem po prawej te krzewy z przodu, a reszta to już moja radosna pomoc dla Ciebie.......ja bym to tak widziała
tylko w trawie nie ma tego drzewka z kulkami .......program za ubogi
Pan Maluśkiewicz 20:05, 15 lut 2016

Do góry

Primulki

Miałam być dzielna ale schowałam na noc do ganku .
Pan Maluśkiewicz 20:02, 15 lut 2016

Do góry

Moje ciemierniki cudnie kwitną, zakupione w B. Dobrze im w mojej chłodni .

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:02, 15 lut 2016

Do góry
Wiecie co ... nie wiem co zrobić z moim buczkiem Rohan Obelisk
Bo jeśli wypali moja rabata a la Chelsea to on będzie mi wadził ... może "przesunęłabym" go kilka metrów w lewo? Tam gdzie jest cały czas pusta rabata przy tarasie ... między schodami tarasu a tą rabatą jest jakieś 1,5m trawnika. Rabata ma 1,30m szerokości i ok 6m długości. Nie chciałam teraz planować kolejnej rabaty ale jeśli miałabym przesadzić buka to raczej teraz
To jest to miejsce:
Zamieszkać w ogrodzie 20:01, 15 lut 2016

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:01, 15 lut 2016

Do góry
Dobra jesteś z tymi niepowiedzianymi pomysłami

Na szybko machnąłem model ławeczki z profilem 80x40 i jak dla mnie raczej pasuje do proporcji ławeczki ze strony. Ewentualnie można by zrobić z troszkę mniejszego profilu.

Jak zobaczysz fotki zabieram
Zamieszkać w ogrodzie 20:01, 15 lut 2016

Do góry
Takie będą widoki

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:53, 15 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Witaj Przeglądam wątek i znalazłam u Ciebie takie zdjęcia, ale opis mnie zainteresował. Dlaczego ML robią za maskownicę pędów werbeny? Werbena od dołu jest brzydka?
Dzisiaj pierwszy raz wysiałam werbenę, mam dla niej plany, ale może będę musiała je zmienić.

Witam

Werbena jakoś atrakcyjna od dołu nie jest ale też nie razi mocno. Ot, kępka ciemnozielonych liści. Najlepiej czymś je zasłonić, np. niższymi odmianami miskantów albo rozplenicami.

Moja bajka 19:49, 15 lut 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
...
a gdyby wykombinować coś takiego? Świerk Glauca Globosa i żurawki Rio?..

Kasia śmiało a że przez jakiś czas będzie jeszcze pustawo to dołóż mu jakieś towarzystwo iglakowe, nie muszą być takie szlachetne(i drogie) -nie będzie żal ich z czasem przesadzić

możesz tak jak tu pod Hoopsii wrzucić kontrastowy jałowiec Lime Glow (5szt) i chyba dwa jałowce Blue Chip

Ogród w budowie - nieustającej 19:48, 15 lut 2016

Do góry
Tak jak mam trzy odmiany przebiśniegów, tak mam trzy odmiany oczara. A dziwne, bo przy dwóch była taka sama kartka, czyli że intermedia Pallida. Mogę porównać wszystkie na raz, bo z powodu wszechogarniającej wiosny, zakwitł już i trzeci krzew.
Widać różnice:
Najpóźniej kwitnący i najbardziej żołty, z czerwonym kolorem u nasady płatków.

A ten jest bladożółty i kwiaty mają rzadsze frędzelki:

A tu są kwiaty najwcześniej zakwitającego i mocno żółtego.

Widok ogólny, choć słabo widoczne te dwa z tyłu, by nie powiedzieć, że wcale.

Gdyby nie było u mnie tak mokro, to już bym coś poczyściła na rabatach, ale z drugiej strony normalne w połowie lutego to nie jest.

wyłażą narcyzy i iryski na liliowcowej.

I na koniec znowu przebiśniegi, bo teraz najpiękniejsze po oczarach, albo przed, jak kto woli.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies