Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 10:54, 08 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
nadrobiłam weekendowe i przedweekendowe wpisy, podziwiam, że już działacie, u mnie tak naprawdę to nie było chyba jeszcze ani jednego dnia na tyle ciepłego, żeby chciało się iść działać w ogrodzie.

Stipa szybciutko Ci wzeszła, ale coś się strasznie położyła, jak sobie przypomnę swoją ubiegłoroczną to wszystkie stały na baczność jak żołnierze.

Ale co sie polozylo? Stipa?ale skad stoi jak nie wiem co
Byc moze widxisz na ziemi nasionka z wlosami bo ja ich nie prxysypywalam ziemia.druga fotka dla Ciebie.

Musimy dzialac szybko bo z czasem tez nie ma luksusow
Petunia/surfinia z nasion 10:54, 08 lut 2016

Do góry
asta6265 napisał(a)

Reniu jakie wysiewasz? Kaskadowe, czy bardziej stojące?

Kochani proponuję wklejać zdjęcia opakować, stworzymy przez to bazę tych odmian bardziej pożądanych i udanych i tych, które nam się nie udały, bądz nie podobały i nie byłyśmy z nich zadowolone, którymi nie warto sobie zawracać głowy.

to zeszłoroczne siewy

Mój mały ogródeczek :) 10:53, 08 lut 2016

Do góry
Zerwałam kwiatostany z jeżówki jeden zakopałam obok niej a resztę spróbuję wysiać w domu do doniczki, zobaczymy czy coś z tego będzie
Petunia/surfinia z nasion 10:45, 08 lut 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Zamówiłam PETUNIA ZWISAJĄCA __KASKADA __KREMOWA
A Ty zamawiasz przez internet nasionka???

To chyba mamy te same kaskadowe tylko inne kolory. Legut. ...? Fajnie się zapowiadają, a jak będzie wyglądać w praktyce - to czas pokaże.
Tak ja wszystkie nasiona zamawiam przez internet co roku u tego samego sprzedawcy. Ma nasiona sprawdzone i praktycznie od wszystkich producentów. Zawsze jestem zadowolona i nie miałam problemu żeby coś było nie tak.
W tym roku porwałam się na otoczkowane nasiona petunii. I powiem Ci, że naprawdę warto zainwestować trochę więcej kasy, ale mam gwarancję, super wschodów praktycznie 100% i przede wszystkim zgodności odmianowej.
Dużo lepiej posiejesz bo praktycznie tyle ile chcesz i gdzie chcesz. Wadą tych otoczkowanych jest to, że praktycznie dla klienta detalicznego u nas są nie dostępne. Ja kupiłam dla siebie od kolegi który wysiewa petunie na większą skalę. Jak byś chciała spróbować otoczek to daj znać. Zostało mi trochę to podeślę Ci kilka nasionek na próbę.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:41, 08 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Gosia, masz może mikołajka alpejskiego ?, mam nasiona i chcę żeby coś z nich urosło . Masz jakieś doświadczenia , bo chyba jest trochę ceregieli z siewem .

Sweet zamówiona

Alpejskiego jeszcze nie mam.
Ale nie sądzę, aby z jego kiełkowaniem był większy problem. Przeczytałam tu i ówdzie, że najprostszym sposobem rozmnażania jest rozmnażanie z nasion, więc chyba by tak nie pisali, gdyby się to nie udawało.
A masz co do tego jakieś inne wieści?
Płaskolistny kiełkował bez problemu.

A co do Sweet dołożyłaś? By limit osiągnąć...?
Typografia ogrodu 10:39, 08 lut 2016

Do góry
Stipa siana 6 dni temu

I jedna werbenka,widzicie ja?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:30, 08 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A to takie tu i tam..

I w żurawkach...

Ładne.

Ania, doradź technicznie.

Jak zrobić? Mam dębowy klocek, wkładam go do metalowgo szpica (jak do mpcowania pergoli), przykręcam i wkopuję w ziemię. Ale co zrobić, żeby ten metal nie wystawał nad ziemię. Jak zakopie z poziomem, to będzie gniło.

Chodzi o zrobienie takich "przęseł": klocki dębowe w metalowym mocowaniu a na nich rozciągnięte druty do prowadzenia drzewek w warzywniku. Masz jakiś pomysł. Jak wkopię - szybko zgniją?

PS A piwonie kupowałaś gdzie?

W kamiennym kręgu od początku 10:23, 08 lut 2016

Do góry
GorAna napisał(a)

Jolu, zdjęcie jest przerobione z pikseli na krzyżyki i wydrukowany mam wzór krzyżyków o wielkości 1,81mm. Pojawiające się gdzieś na kanwie krzżyki, tam właśnie muszą być, żeby oddać wzór zdjęcia.....jak mam nadzianą właśnie taką niteczkę, która ma tam pokazać kolor kwiatka, trawy, czy krzewu
Wyszyte już krzyżyki przekreślam cienkopisem, bym nie zrobiła pomyłki

tak to wygląda

Dla mnie to szyfr jakiś Buziaki
Kolorowy ogród na piasku 10:11, 08 lut 2016

Do góry
viva napisał(a)

To może jeszcze takie ukwiecone krzaczory

Maks po uszy.
W kamiennym kręgu od początku 10:01, 08 lut 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Jak ty liczysz te krzyżyki? Przecie to takie maleństwa chyba są. Obserwuję że zaczynasz w różnych miejscach, tak jakby "w szczerym polu".
Tym razem jakiś bardziej kolorowy obraz się szykuje?

Jolu, zdjęcie jest przerobione z pikseli na krzyżyki i wydrukowany mam wzór krzyżyków o wielkości 1,81mm. Pojawiające się gdzieś na kanwie krzżyki, tam właśnie muszą być, żeby oddać wzór zdjęcia.....jak mam nadzianą właśnie taką niteczkę, która ma tam pokazać kolor kwiatka, trawy, czy krzewu
Wyszyte już krzyżyki przekreślam cienkopisem, bym nie zrobiła pomyłki

tak to wygląda
Tu ma być ogród :) 09:54, 08 lut 2016

Do góry
a czemu tak linia rabat, to wyjaśni zdjęcie z początku mojego wątku, gdzie idealnie widać jak wyglądają ścieżki z kostki

Droga do spełnienia 09:53, 08 lut 2016

Do góry
tulipany wyszły
palibin ma malutkie pączki
bez już duże pąki
i przebiśniegi wyszły
to chyba wiosna co?
klimanrock pęka pokazując bazie

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:52, 08 lut 2016

Do góry
Droga do spełnienia 09:48, 08 lut 2016

Do góry
Przez weekend masakryczne wichury
wiało tak ze myślałam że mnie porwie powyginało prawie do ziemi małe drzewka pergola odchyliła się sporo myślałam że gruchnie na ziemię (co pewnie by się przydało )

przeszłam i zobaczyłam że wiosna idzie
mam nadzieję że mrozy już nie przyjdą
Pierwszy własny ogród :) tylko co teraz ? 09:45, 08 lut 2016

Do góry
Witam ponownie. Mam kilka problemów.
Czy na tak kamienistym podłożu wzejdzie fajna trawa sportowa?
Pytam bo jak już wyżej pisałem jak ziemia którą nawiozłem opadła to wyłoniły się kamienie na całej powierzchni których miało niby nie być bo ziemia miała być z przesiewacza.
Czy pozostało tylko zebranie tych kamieni? Ewentualnie czym?
Za miesiąc chcę zacząć robić ogrodzenie i chciałbym wcześniej doprowadzić podłoże do stanu używalności.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Acha!
Możecie mi poradzić jakiś dobry trawnik do częstego użytkowania? Mój czteroletni syn będzie tam dużo biegał .
Chciałem się jeszcze zapytać czy gotowa wylewka betonowa będzie dobra na murowanie słupków? Nie mam możliwości dowiezienia piasku a taka gotowa wylewka do której dolewa się tylko wody była by bardzo pomocna.
Pozdrawiam i dziękuję z góry.
Petunia/surfinia z nasion 09:45, 08 lut 2016

Do góry
Zamówiłam PETUNIA ZWISAJĄCA __KASKADA __KREMOWA
A Ty zamawiasz przez internet nasionka???
Petunia/surfinia z nasion 09:38, 08 lut 2016

Do góry
Następnie po kilku dniach dołączyła do nich otoczkowana petunia Dreams Red:

Ładnie zaczyna wschodzić i bardzo mnie to cieszy.

Dwa dni temu dosiałam kolejną otoczkowaną Daddy Blu i czekam na wschody

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:35, 08 lut 2016

Do góry
Dziś, skoro świt, gdzieś we wschodnim kraju,
zmienili kalendarz. Na rok Małpy!
A że ja spod małpiego znaku,
muszę sprawdzić co ten rok mi da.
Czy sprzyja w pracy, miłości i zdrowiu,
by być zawsze w pogotowiu.
Bo jak mówili mędrce ze Wschodu,
w życiu oprócz goryczy,
jest też trochę miodu.
i żeby nie przegapić tych słodkości,
mus wiedzieć, co u mnie zagości.
Czy pracy nadmiar, czy chorób zalew,
a może jakieś podróże wspaniałe,
może wizyty przyjaciół z daleka,
Po prostu, chcę wiedzieć,
co mnie przez rok czeka!
I choć w horoskopy specjalnie nie wierzę,
Każdej miłej Małpie otworzę swe dźwierze!

Udanego sezonu ogrodowego w Roku Małpy!

Petunia/surfinia z nasion 09:34, 08 lut 2016

Do góry
Pozwoliłam sobie założyć nowy wątek, gdyż zawsze bardzo podobały mnie się petunie/ surfinie i co roku goszczą na moich parapetach, ale lubię wyzwania i postanowiłam sama zabrać się za ich hodowlę. Wysiewa ktoś z was? Jeżeli tak to zapraszam do dyskusji, a jeżeli nie też zapraszam Będzie raźniej - no to jak kto się przyłączy???

U mnie na pierwszy plan poszły petunie kaskadowe:

Posiane 21 stycznia skiełkowały po 5 dniach i aktualnie wyglądają tak:

Tu ma być ogród :) 09:26, 08 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Witam. Jak dla mnie to szara murowana będzie świetna

skłaniam się właśnie w tym kierunku, ale fajnie by było, gdyby udało się zrobić ściankę trochę inną niż wszystkie.

Odkąd u Reni pojawił się pomysł na zaokrągloną ściankę też zaczęłam się zastanawiać, czy u mnie też nie pójść w tym kierunku - rabaty wokół ścianki będą wyprofilowane po łukach, żeby grało to z chodnikami brukowymi.
Znalazłam coś takiego:

Wtedy całość murowana, dwa miejsca z których będzie sączyć się woda wyglądające tak jak na tej inspirce - czyli jakaś lustrzana powierzchnia, albo blacha.

Oczywiście wyprofilowanie tego łuku korespondujące z łukiem rabat, czyli u mnie bardziej łagodnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies