Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Pluszakowa 20:38, 06 kwi 2016

bozga napisał(a)

Poluzuję Dowód, że pień grubieje
Sadzonki pobieram jak kwitną krokusy, nie znam patentu na 100 % sukces, najmniej odpadów mam przy ukorzeniaczu i od razu do ziemi, ale w wodzie też wychodzi to całkiem dobrze, najważniejsze, żeby nie było za ciepło, można też od razu prosto do gruntu ale ja wtedy nagminnie zapominam o regularnym podlewaniu. Mam dużo fotek na ten temat, myślę, że zimą posegreguję i na przewiośniu pokażę jeszczcze raz. Co do patyka to oczywiście jak najdłuższy i w miarę prosty Na razie nie ma co sobie głowy tym tematem zawracać

A przed południem wyjrzało słoneczko Do pracy dzisiaj idę po południu więc miałam chwilkę dla ogródka Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Czas się ujawnić, ze od kilku dni podczytuję twój wątek. Ten wpis to miód na moje serce, bo tak właśnie próbuje rozmnożyć hortensje mojej mamy ciekawa jestem wyników.

Ogród masz piękny, mnie jednak urzekła twoja osobowość silnej, nietuzinkowej kobiety. Śle uśmiechy i zmykam czytać dalej.
Jana 22:57, 06 kwi 2016

Bożenko akcja przesadzania bardzo udana ja też się zdziwiłam, że mają takie małe korzenie, czy dodatkowo je podcinałaś?
bozga 15:18, 08 kwi 2016

AgataP napisał(a)
Bożenko, przychodzą do mnie niedługo hortensje, miejsce pod nie już prawie przygotowane i mam dylemat. Co ile je sadzić ?
Dużo osób wybiera odległość w granicach 0,8 metra, ale wie wiem czy to nie za "ciasno"
Po zmierzeniu wychodzi u mnie mniej więcej co 1,0-1,2 m czy tak zostawić czy posadzić gęściej a potem dokupić brakujące sztuki. Tak jak pisałaś, postanowiłam sama pod nie przygotować podłożę, bo wyjdzie taniej. Mam już 10 worków kompostu, a dziś dokupię 3 worki podłoża pod iglaki i 2 worki torfu.
zmieszam wszystko z kopaną ziemią z dołka i będę sadzić.
I zgapię Twój pomysł, by sadzić im w nóżkach krokusy. Myślałam jeszcze o kamasji, ale nie wczytywałam się jeszcze za bardzo w tym temacie.
Pozdrawiam serdecznie, jak chcesz zajrzyj do mnie, kawał miejsca już pod nie zrobiłam, w tym tygodniu kończę.

Wszystko zależy od odmiany i jej rozłożystości, decyzja musi być dobrana do konkretnej odmiany, dla niektórych 80 cm jest dobre a przy formach rozłożystych jak najbardziej 120 cm.
bozga 15:20, 08 kwi 2016

Jana napisał(a)
Bożenko akcja przesadzania bardzo udana ja też się zdziwiłam, że mają takie małe korzenie, czy dodatkowo je podcinałaś?

Przycięłam i to bardzo zwłaszcza te grube, starałam się zostawić jak najwięcej drobnych, obficie podlewane, pączki puszczają że hej
bozga 15:26, 08 kwi 2016

A u mnie wiosna, rano lekki przymrozek

A teraz cieplutko , ale nastrój mam podły, chodzę bez sensu po ogródku nie mogę się na niczym skupić więc zrobiłam kilka fotek

bozga 15:32, 08 kwi 2016

Pierwsze tulipany już kwitną

Chyba jednak pojadę wymienić opony, może mi się poprawi
MirellaB 15:44, 08 kwi 2016

Pięknie
Gosiek33 15:58, 08 kwi 2016

bozga napisał(a)

wiosna w pełni

co to za cudo?
bozga 16:20, 08 kwi 2016

Gosiek33 napisał(a)

wiosna w pełni

co to za cudo?

O ile dobrze pamiętam to zawilec grecki, po przekwitnięciu całkowicie znika z rabaty i pojawia się wczesną wiosną.
Mira104 16:42, 08 kwi 2016

Jak zawsze pięknie u Ciebie Bożenko mam wrażenie że każde drzewko, krzaczek, kwiatek rośnie w odpowiednim miejscu. Zachwyca mnie twoja wyobraźnia przestrzenna. Ty masz takie wysokie żonkile u mnie ledwo wyszły z ziemi to już kwitną, tak nisko, może brak im nawozu, albo to taka odmiana nie wiem.