Oberwij liście te brązowe, wykop rh przepłucz ich korzenie, pH jest za wysokie wykop na nowo doły, posadź w kwaśny torf lub kwaśną próchnicę, ale najpierw zmierz pH podłoża które kupisz, żeby nie było oszukane.
Posadź. Podlewaj deszczówką. bo twarda woda powoduje odkwaszanie gleby.
Inny sposób to zakwaszanie siarką Magia o tym pisała, trzeba poczytać cały wątek.
Ten gatunek cissusa nazywa się cissus cukrowy (Cissus rotundifolia).
Należy do sukulentów, a cukrowym nazywa się go dlatego, że na powierzchni liści i łodyg powstają drobne kryształki fruktozy. Lubi półcień i przepuszczalną glebę, nie może być zalewany, bo to sukulent, czyli w liściach gromadzi zapasy wody.
Od 2-3 dni nie mam już śniegu na podwórku, dlatego wracam do tematu z moimi rh. Zmierzyłem PH gleby - niestety jest nie takie jak być powinno, kwasomierz wskazał 6,5.
Poniżej zdjęcia moich dwóch rododendronów. Oba zawiązały po kilkanaście pąków (na 90% kwiatowych).
Cunnigham White's
Nova Zembla
Tak jak widać na fotkach zeszłoroczne liście są zdrowe, nawet na Cunnigham White's widać, jak podłoża wyszły nowe listki jasnozielone. Wydaje mi się, że one cierpią na niedobór azotu. Przynajmniej tak mi wyszło jak porównałem sobie moje z innymi zdjęciami chorych rododendronów.
Jednak na forum mamy mnóstwo specjalistów w tej dziedzinie. Proszę was o pomoc, co mogę zrobić, żeby poprawić wygląda moich rododendronów.