Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki

Różaneczniki - choroby i szkodniki

Selly 08:26, 15 kwi 2013

Przyczyna ? Złe ph gleby. Poczytaj dokładnie, w co należy różanecznik sadzić. Różaneczniki rzadko chorują, rzadko mają szkodniki, ale na jakość gleby są niezmiernie wrażliwe !
Najlepsza mieszanka do sadzenia w skrócie : 1/3 obornika zleżałego + 1/3 KWAŚNEGO torfu + 1/3 dobrej ziemi z ogrodu. Ph powinno być w okolicach 5 - 5,5 , ale bez OBORNIKA dodanego pod krzak nie uda się go długo utrzymać i będzie systematycznie wzrastało, aż w końcu zabije roślinkę .
gleameil 09:13, 15 kwi 2013

Selly napisał(a)
Przyczyna ? Złe ph gleby. Poczytaj dokładnie, w co należy różanecznik sadzić. Różaneczniki rzadko chorują, rzadko mają szkodniki, ale na jakość gleby są niezmiernie wrażliwe !
Najlepsza mieszanka do sadzenia w skrócie : 1/3 obornika zleżałego + 1/3 KWAŚNEGO torfu + 1/3 dobrej ziemi z ogrodu. Ph powinno być w okolicach 5 - 5,5 , ale bez OBORNIKA dodanego pod krzak nie uda się go długo utrzymać i będzie systematycznie wzrastało, aż w końcu zabije roślinkę .

Czy kompost 2-3 letni będzie dobry? Oczywiście dodatkowo kwaśny torf plus ziemia plus trochę igliwia spod sosny plus drobno przekompostowana kora. Dobrze kombinuję czy nie bardzo?
Gardenarium 22:45, 15 kwi 2013

gleameil napisał(a)
Oberwać wszystkie brązowe liście...? To ok, zostaną na dole łyse gałązki.
Gdzie mogę kupić takie specyfiki jak siarczan amonu? Będzie to w zwykłym Obi czy Praktikerze czy raczej w szkółkach pytać?

A jeszcze proszę mi napisać co było przyczyną, że rh wyglądają tak jak wyglądają? Planuję na dniach wsadzać kolejne rh i nie chcę, żeby one za rok też tak wyglądały.

Różaneczniki nawet zdrowe, gubią najstarsze liście i od dołu rośliny są gołe.

Siarczan amonu to w zwykłych GSach kiedyś były, na targu pewnie nawet kupisz to popularny nawóz na łąkach rolnicy stosowali, a w OBI to już na pewno.

Przyczyną było nieodpowiednia pielęgnacja i podłoże.

I ważna zasada Nie sadzimy nigdy różaneczników jako wysepki w trawniku. Nawóz z trawnika często spływa i powoduje właśnie przenawożenie, zabijasz powoli swoje RH Sprawdź także czy nie są za głęboko posadzone. Poświęć trochę czasu i poczytaj posty Magji, nauczysz się wiele.

Ja bym po prostu najpierw wymieniła podłoże, bo tak naprawdę nie wiadomo co i jak. O przyczynie takiego stanu może powiedzieć analiza gleby.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:47, 15 kwi 2013

gleameil napisał(a)

Czy kompost 2-3 letni będzie dobry? Oczywiście dodatkowo kwaśny torf plus ziemia plus trochę igliwia spod sosny plus drobno przekompostowana kora. Dobrze kombinuję czy nie bardzo?

Nie bardzo, kompost jest zbyt zasadowy, obornik dawaj a nie kompost. Kora ale przekompostowana, mielona, czyli ciemna jest ok, plus torf kwaśny.

Instagram Ogrodowiska
gleameil 07:15, 16 kwi 2013

Dobrze, tak zrobię jak piszesz. Dziękuję bardzo za poświęcony czas i pozdrawiam serdecznie.
08:34, 16 kwi 2013
Witam

Jestem początkująca ale od jakiegoś czasu namiętnie Was czytam.
Czym wiecej czytam tym mam wiekszy mętlik i wydaje mi się że mojemu jedynakowi coś dolega.
Po zimie ma te listeczki leciutko oklapniete i lekko wywiniete do spodu, wyglada jak załamany.
W nocy są jeszcze lekkie przymrozki ale nie wiem czy to dlatego tak wygląda.
kilka listków ma zbrazowienia ale morze są przemarznięte ?
Oczywiście zakupiłam płyn helligaby zmierzyć kwasowość gleby, teraz czekam na jego przyjście.

Prosze o napisanie czy coś mu dolega .

Selly 11:19, 16 kwi 2013

toska napisał(a)
Witam

Jestem początkująca ale od jakiegoś czasu namiętnie Was czytam.
Czym wiecej czytam tym mam wiekszy mętlik i wydaje mi się że mojemu jedynakowi coś dolega.
Po zimie ma te listeczki leciutko oklapniete i lekko wywiniete do spodu, wyglada jak załamany.
W nocy są jeszcze lekkie przymrozki ale nie wiem czy to dlatego tak wygląda.
kilka listków ma zbrazowienia ale morze są przemarznięte ?
Oczywiście zakupiłam płyn helligaby zmierzyć kwasowość gleby, teraz czekam na jego przyjście.

Prosze o napisanie czy coś mu dolega .

Na moje oko wygląda poprawnie, co najwyżej cierpi na suszę fizjologiczną. To dość normalne po zimie. Podlej go dobrze najlepiej deszczówką.
Sprawdzałaś mu , jakie ph ma gleba w której siedzi ? To bardzo ważne , tak na przyszłość ....
13:47, 16 kwi 2013
Selly chodzi o to ze podloże jest mokre, moze nie mokre ale na pewno wilgotne a on ciągle taki lekko załamany/zwisły.
PH mu zmierzę jak tylko przyślą płyn Helliga, czyli pod koniec tego tygodnia.

Wybieram się też do centrum ogrodniczego po torf wysoki, obornik, siarkę i substrala, czy powinnam jeszcze coś dokópić ?
Selly 14:22, 16 kwi 2013

Torf i przekompostowany obornik to właściwie możesz dawać w ciemno. Siarkę w sumie też , bo ona zanim się rozłoży i zacznie działać , to minie rok. Ale nawozów sztucznych ( w tym substrala) nie dawałabym bez znajmości ph, bo jeśli jest za wysokie, to roślina z nich nie skorzysta , a gleba się nadmiernie zasoli i może nawet zabić roślinę. Zatem zanim zaczniesz nawozić , zbadaj ph gleby ! Lepej dać za mało nawozu niż za dużo.
Selly 14:24, 16 kwi 2013

A może on za głęboko jest posadzony i się dusi ? Korzenie różaneczników potrzebują tlenu !