1. Hosty- pasują, ale nie dawaj ich rządkiem, tylko grupkami co wgryzaja się w masę zawilców- jakby przycupneły grypkami gdzieniegdzie.
Te z białym bardzo obficie kwitną?- jesli tak, to lepiej poszukaj innych, a te oddaj na wymianę czy sprzedaj. Te zielone tez pasują. Możesz dac zielone i jeszcze jakieś ciekawe- ja lubię Praying Hands, fajne sa tez takie z cieniuteńkim brzegiem białym, ale bardzo cienkim- wtedy jest delikatnie. Albo wielkie Sum and Sunstance- dadza jasna zieleń i masywne bryły.
3. jaka trawa- ja bym tu wcisneła ten carex sabynensis, lub nawet stipę pony Tails jeśli lubisz i masz zgodę na to że Ci co którąs zimę wymarźnie i będziesz czekać na siewki nowe lub wysiewać znowu. Ewentualnie można dać seslerię jesienną- będzie bardziej jeżowato i mniej spokojnie w kolorach bo tu zielenie będa w kontrascie ( zieleń seslerii i zieleń rozplenicy). Zresztą przy stipie tez kontrasty będą spore. Ze spokojniejszych zesawtień jeszcze sesleria heufleriana
4.- to myśl co Ci w duszy gra.
Szybciutki wskoczyłam zobaczyć co słychać …zaraz wyjeżdżam, a o 11:55 muszę być w Warszawie na lotnisku.
Wczoraj popołudniu roślinki odebrał kurier i powinny już na mnie czekać jak wyląduję. Jak znam życie (a na pewno znam siebie) to jeszcze dziś będę przekopywała rabatki.
Przysłowie na dziś….i licznik wiosenny. Miłego dnia dla wszystkich.
Pa, pa do zobaczenia po powrocie.
Marzec, co z deszczem chadza, mokry czerwiec sprowadza
a gdy w marcu słonko jaśnieje, to się ogrodnik śmieje.
Super ta rabata u mnie też inspiracja ta sama, ale plany trochę inne Mam mieć rozplenice w rzędzie a przed nimi jakaś niższa trawa z bylinami i myślałam w sumie o tej seslerii jesiennej. Bo potzrebuje tam raczej czegoś zimozielonego bo rozplenice późno startują to na wiosnę tam będzie smutno i łysawo. Może masz jakiś pomysł?
Tutaj zostaną umyte wiosną (marzec) i czyste ustawione ponownie na tarasie przy domu.
Mam nadzieję, że odpowiedź była wyczerpująca i wspomagana galerią zdjęciową
wczoraj nic nie zrobiłam w ogrodzie jak przyjechałam po pracy zaczęło padać i lało całą noc
do końca tygodnia ma być nieciekawie z pogodą ciekawe czy uda mi się tą rabatę wykończyć tak jak trzeba
czy wasza ice dance też tak wyglada? bo mnie martwi
To nie są wieczne meble jak teak czy inne drewno egzotyczne. Ich jakość i materiał jeśli jest wysoki, to przetrwają dłużej., Taniocha wystarczy na kilka lat, bo spłowieje i pokruszy się. Ekskluzywne zaś są drogie, więc trzeba je szanować i pielęgnować zgodnie z zaleceniami producenta.
Dlatego odpowiedź brzmi - tak trzeba je chować na zimę.
Gdzie?
- w domku ogrodnika
- w garażu
- w wiacie samochodowej
- chowasz do ogrodowego kąta za drzewami, wtedy trzeba uszyć specjalną plandekę (zamawia się) i nakłada na taki komplet
- do domu
- na tarasie
Jeśli pytasz, gdzie to trzymać, a nie masz gdzie - nie kupuj mebli z technorattanu a zainwestuj w meble tekowe, jak ja. Stoją niezmiennie już 20 lat (leżaki) a ławki koło 15 bez olejowania, jedynie myte myjką ciśnieniową.
Poniżej ekskluzywny komplet z poduchami do siedzenia i obrotowym stołem