Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

11:29, 04 kwi 2016
anka_ napisał(a)
Mam nadzieję, że ona taka będzie na stałe a nie jest to reakcja na donicę, bo mi też bardzo się podoba. Za trochę jak ruszy pójdzie do gruntu i zobaczymy jak będzie sobie radzić. I chyba muszę spróbować ją wysiać.

Iwonko u mnie wiosna ma mega opóźnienie, więc kwitnie to o czym ty już dawno zapomniałaś.

przebiśniegi

krokusy

Przylaszczki- nawet różowa się zdecydowała

Czosnki (masakra- narazie całe 3 szt wyszły), narcyzy, hiacynty lilie- dopiero pokazały kły.

faktycznie mega opóżniona ta wiosna u Ciebie ale za to jaka efektowna
Agania 12:36, 04 kwi 2016

anka_ napisał(a)

I mam dziwnych lokatorów w stawie, całe dziesiątki. Może wiecie co to za jedni?

Wyglądają jak świerszcze, ale te przecież nie żyją w wodzie. I tylne łapy nie takie.

Na potwierdzenie moich słów:
http://www.wazki.pl/wazki_ophiogomphus_cecilia.html
iwonaal 15:17, 04 kwi 2016

Toszka napisał(a)
najważniejsze to plan - i działanie wg niego fragment po fragmencie, rabata po rabacie. Wtedy widać efekty Najgorsza z mozliwych opcji (i dołujaca) jest robienie po trochu wszędzie.
Aniu, plan masz i to się liczy
. Święta prawda,sama z sobą walczę jak lwica, żeby po kolei .
anka_ 18:59, 04 kwi 2016

Toszka napisał(a)
najważniejsze to plan - i działanie wg niego fragment po fragmencie, rabata po rabacie. Wtedy widać efekty Najgorsza z mozliwych opcji (i dołujaca) jest robienie po trochu wszędzie.
Aniu, plan masz i to się liczy

Iwonko ale ja tak po trochu wg planu. Tzn w planach jest azaliowa, staw i wał koło niego i trawnik w sadzie. Na reszcie terenu narazie pilnuję, żeby nie rozsiewało się zielsko. I tak w sobotę szykowałam pod krzewy owocowe, aż zon krzyknął że idziemy wał sypać. Skorzystałam, bo przy tej robocie bardziej potrzebne męskie ręce.
Pilnie muszę wymyślić co posadzić na tym wale. Rady potrzebuję. Musi być docelowo nie za wielkie (max 4-5m) bo nad nim idzie linia wysokiego napięcia.
Chciałam coś w tym stylu uzyskać:
https://pl.pinterest.com/pin/455496949791218193/
Masz jakieś propozycję Iwonko?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 19:09, 04 kwi 2016

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

faktycznie mega opóżniona ta wiosna u Ciebie ale za to jaka efektowna

Wiosna przyszła późno to może i zima nie będzie się śpieszyć?....

Agania napisał(a)

Na potwierdzenie moich słów:
http://www.wazki.pl/wazki_ophiogomphus_cecilia.html

Już po twoim wcześniejszym poście przejrzałam fotki larw. Dzięki jeszcze raz za identyfikację. Cieszę się ogromnie, bo to oznacza że równowaga w stawie się normuje.

iwonaal napisał(a)
. Święta prawda,sama z sobą walczę jak lwica, żeby po kolei .

Iwonko ja już ogromnie dużo czasu i roślin straciłam przez pośpiech. Teraz robię po kolei tyle, że w trochę szerszym wymiarze.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 19:40, 04 kwi 2016

Co jak co, ale powiem że te larwy szpetne są
anka_ 20:04, 04 kwi 2016

Dzisiejsza przerwa z filiżanką przyniosła mi kilka spostrzeżeń: Po pierwsze przeciętny człowiek nie zdaje sobie sprawy ile kawy może pochłonąć komputerowa klawiatura; Po drugie równie wielkim zdumieniem napawa liczba wszelkiej maści śrubek w środku w/w sprzętu (ciekawe ile jest naprawdę potrzebnych, bo napewno nie wszystkie); Po trzecie zdecydowanie łatwiej porozkręcać to cholerstwo niż złożyć później do kupy. Ale na szczęście to nie operacja na otwartym sercu i pacjent przeżył. No i leżący obok aparat zwinęłam chwilę wcześniej.

Wiosna, wiosna..... ach to ty....

anka_ 20:05, 04 kwi 2016

anbu napisał(a)
Co jak co, ale powiem że te larwy szpetne są
Aniu a ja dodam, że w realu jeszcze gorzej wyglądają niż na zdjęciu.
Kasya 20:33, 04 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Cały dzień zapierdziel a na koniec moje dziecię stanęło i zerkając skwitowało- "musisz mamo zmienić taktykę, bo wszystko zaczęte a nic nie skończone..."

U niektórych susza i podlewanie, a u mnie grzęźnie się w błocie po kostki. Buciory oblepione gliną ważą tonę, jedyny sprzęt jaki można użyć to szpadel i wiaderko. A tu tony gliniastej ziemi do przewalenia....

I mam dziwnych lokatorów w stawie, całe dziesiątki. Może wiecie co to za jedni?

Wyglądają jak świerszcze, ale te przecież nie żyją w wodzie. I tylne łapy nie takie.

ale potwor ! brrr
nie wazne ze to tylko wazka bedzie teraz jest potwor
anka_ 20:41, 04 kwi 2016

Wiesz Kasiu jak wiem, że to ważki będą to zdecydowanie mi lepiej. Wcześniej jak pomyślała że trzeba łapska włożyć żeby zasadzić roślinki to słabo się robiło.... Ale z sadzeniem i tak zaczekam aż się przeobrażą. Ciekawe ile z nich padnie łupem kaczek?

Pocieszyłam się troszkę fotkami u ciebie. Bo wyczyściłam ok 10m w sadzie i prawie taczka zielska wyszła.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies