Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:51, 12 kwi 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś wiesz, że podobno Dursban wraca?? Dzisiaj gadałam z panem w Pnosie na Krakowskiej i podobno w przyszłym tygodniu będą mieli dostawę...

To raczej dobrze a źle dla pędraków i innego dziadostwa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:51, 12 kwi 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Danusiu - mam pytanie techniczne, na jaką głębokość należy wkopać siatkę na krety pod trawnikiem?

Pod trawnik z rolki to dają tuż pod trawnik, a na siany to głebiej jakieś 10 cm.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:50, 12 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
moje trzmielinki też bordowe i brzydkie; mozna juz je ciąć?
Za to żurawki okryte włókniną pięknie przezimowały, nie są takie płaskie i smutne, piękne!

pozdrawiam!

Można ciąć, uważaj żeby nie urwać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:49, 12 kwi 2013

Do góry
arcobaleno napisał(a)
Piękne widoczki ) Bardzo lubię tę surowa szarość w ogrodowych dekoracjach.

Danusiu, powiedz, choiny kanadyjskie u Ciebie nie mają śladów przymrożenia? O ile to to..bo moje mają niektóre końcówki gałązek pożółkłę i się zastanawiam co to może być a zauważyłam to po ostatnich marcowych nocnych mocnych przumrozkach. Mam nadzieję, ze to tylko pozimowe ślady, które wystarczy obciąć.

U siebie nie mam choin, ale zobaczę w innych moich ogrodach i powiem, ale gdzieś za tydzień dopiero
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:44, 12 kwi 2013

Do góry
Zaglądam Sebku, ziemia wygląda na prawie suchą, u mnie jeszcze resztki śniegu.
Szkoda żurawek.
Kubusiowo 22:41, 12 kwi 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Jola krajobraz faktycznie boski A to włości moich sąsiadów

Kornwalia narmalnie
Trawy i turzyce żółte 22:36, 12 kwi 2013

Do góry
Wyciąć, wypuszczą nowe.
System automatycznego nawadniania 22:35, 12 kwi 2013

Do góry
Trawnik gdy zacznie się go w kwietniu, maju systematycznie podlewać - podlewamy częściej, potem jak dostaje wodę systematycznie - nasiąka i już nie wymaga tyle wody.

Godziny popołudniowe nie są dobrą porą, bo są duże straty na parowaniu wody, bo ziemia jest rozgrzana. Trawnik lepiej podlewać rzadziej, a więcej wody tak, aby przesiąkła na głębokość 20 cm, bo na takiej głębokości się korzeni.

To korzystne dla trawnika bo wtedy łatwiej wytrzymuje dłuższe okresy suszy.

Dawki i częstotliwość podlewania zależą od pory roku (pogody, temperatur), od gleby na jakiej trawnik rośnie. Na gliniastej dawki powinny być mniejsze i rzadziej, a na piaszczystej częstsze.

Dopasuj sobie dawki do swojego trawnika na podstawie obserwacji, Ustaw podlewanie na wczesne godziny ranne np 5-6 rano np, 3 dni w tygodniu i obserwuj, zrób odkrywkę po dwóch tygodniach na jaką głebokość woda dociera i reguluj na sterowniku czasy i dni.

Nie wiem o co chodzi z tym, że CI pasuje czasowo, przecież nawadnianie "samo się podlewa" bo sterownik je włącza, przynajmniej w naszych systemach.

Międzynarodowe Targi Tulipanów Królik 1 - 3 maja 2013 19:01, 12 kwi 2013

Do góry
Jest okazja aby grupa Ogrodowiska spotkała się na tej imprezie - to nie tylko dla grupy poznańskiej, autostrada jest
Międzynarodowe Targi Tulipanów Królik 1 - 3 maja 2013 19:00, 12 kwi 2013

Do góry
Otrzymaliśmy zaproszenie na Międzynarodowe Targi Tulipanów KRÓLIK w dniach 1-3 maja 2013 w Chrzypsku Wielkim.

1 maja odbędzie się m.in. chrzest tulipana "Aleksander Kwaśniewski".

Pokazy prac polowych przy uprawie tulipanów z zastosowaniem maszyn holenderskich, gala florystyczna, występ zespołu "WEEKEND".

Szczegółowy plan na tej Stronie

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 17:48, 12 kwi 2013

Do góry
Podmarzł pewnie z tej strony co wiały wiatry zimne.
Ogród pod lipą z świerkowym żywopłotem 17:19, 12 kwi 2013

Do góry
Witaj, bukszpaniki wielkie, będziesz je ciął w kulki? teraz jest na to pora, aby zacząć je formować. Uwielbiam kulki
Trzeba zacząć wszystko od początku 17:18, 12 kwi 2013

Do góry
Sprawdź czy nie są posadzone na podmokłym gruncie, jeśli tak, to podnieś je wyżej.

Kurczę, juz o tym było, czyli jednak mokro

Musisz je ratować, podnieś teren podsypując wał i sadząc w dobrej ziemi - odkwaszonej nie kwaśnej.

Powinno pomóc, nie spisuj od razu na straty.
Gloriosa Rothschildiana - problem z bulwą 16:23, 12 kwi 2013

Do góry
Mnie się zdaje, że nic z tego, ona (bulwa) gnije chyba
Problemy z tujami 16:19, 12 kwi 2013

Do góry
Mnie się zdaje że będzie z tym problem.

Mam jedno pytanie czy to była sprawa chwilowa, czy one są przysypane cały czas.

Powiem, że miałam kiedyś dziwny przypadek, mieliśmy przesadzić tuje i okazało się że rosły dużo głębiej niż się spodziewaliśmy. Okazało się, że były mocno przysypane i rosły kilka lat, potem z pnia wypuściły całkiem nowe korzenie i żyły nadal, ale to były tuje Columna.

Wszystko zalezy od tego jaka jest gleba, jeśli przepuszczalna to mają jakieś szanse, a jeśli stoją w mokrym podłożu to może wdać się jakaś zgnilizna opieńkowa i po tujach.
Problemy z tujami 16:15, 12 kwi 2013

Do góry
Otrzymałam takie zapytanie

Jestem tutaj od niedawna i troszkę tak na razie z ukrycia przyglądam się waszym wszystkim działaniom. Zbieram zdjęcia mojego skromnego ogrodu by i z wami się nim podzielić, no ale i na to przyjdzie czas.
Piszę do Pani, gdyż mam pewien problem i przyznam szczerze, jest Pani moją jedyną nadzieją. Jeśli tylko zechciałaby Pani udzielić mi porady, byłabym chyba najszczęśliwsza.
Chodzi o to, że podczas budowy ogrodzenia żywopłot znajdujący się przy nim troszkę ucierpiał. Konkretnie chodzi o thuje 'Smaragd'. W pewnych miejscach został przysypany nawet 0,5 metrowa warstwą ziemi. Czy tak wysoki poziom gruntu może mieć negatywne odbicie względem bryły korzeniowej ? Na moja logikę boję się, że korzenie mogą zostać zainfekowane i przez duży rozwój bakterii i grzybów, moje żywotniki mogą zacząć chorować. Jeśli Pani fachowym okiem również istnieje takie zagrożenie, to bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego mojego nieszczęsnego problemu. Będę bardzo wdzięczna, jeśli zechce mi Pani podać przykład wyjścia z tej sytuacji.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za okazaną pomoc i wsparcie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:34, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, podaję Tobie dobre wieści dla Wrocławia. Ja dzisiaj pomyłam okna w garażu i mam nowe fotki porobiłam sobie troszku Ale nic mnie nie boli, choć ciężkie donice dźwigałam

http://www.yr.no/sted/Polen/Nedre_Schlesia/Wroc%C5%82aw/langtidsvarsel.html

Danusiu, normalnie ci zazdroszczę, jakoś tę moją zazdrość przeżyjesz
cieszę się, ze jednak kondycja jest i wszystko dobrze i wiosnę czynisz wkoło
prognozy super, cieszę się, bo liczę że choć na chwilkę wylizę
buziaki i zaraz jestem u ciebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:01, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

.....
Przezimowała trzmielina , co nigdy nie zimowała

Ależ pięknie przezimowała Ci trzmielina!!!!! moje są takie bordowe jeszcze , smutne, dlatego nie przepadam za trzmieliną, ale ta Twoja Danusiu jest urocza!

Danusiu czy Ty ten śnieg to suszarka topiłaś bo u mnie leży i leży i zniknąć nie chce zdradź metodę na pozbycie sie tego białego dziadostwa
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:43, 12 kwi 2013

Do góry
Przemieszaj, przygotuj się na niezłe podlewanie bo piasek będzie odprowadzał wodę. Nawożenie też będzie konieczne co miesiąc przynajmniej od maja do sierpnia, we wrześniu jesienny nawóz.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:41, 12 kwi 2013

Do góry
Promanalem pryskamy do 10 stopni, jak jest cieplej nie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies