Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Anna i Ogród 10:51, 29 mar 2016

Do góry
Święta minęły. Czas nadrobić wątki bo zaległości trochę mam.
Na początek pochmurnego dnia (u mnie) pokazuję mojego kwitnącego Hippeasrtum (Amarylis). W tym roku bardzo biedny bo tylko jeden pęd puścił ale i tak jest śliczny.

Porównanie wielkości z moją ręką

I w całości. Wysokość pędu 100cm.
Jurajski Ogród 10:43, 29 mar 2016

Do góry
Jurajski Ogród 10:42, 29 mar 2016

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Pięknie, a to zdjęcie robi na mnie ogromne wrażenie.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:38, 29 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aniu, lecę Ci odpowiedzieć, ja w krążkach nie sieję pomidorków, ale możesz je po same listki wsadzić do ziemi, to dobrze pomidorkom robi, bo wypuszczają wtedy nowe korzonki przybyszowe.

Tak kiedyś mi powiedziała pani na bazarku jak kupowałam sadzonki..ale wolałam się upewnić Bo moje to jeszcze malotki, a bazarkowe to już były krzaki.

Irysy do przesadzenia... są w cieniu i najpierw rosną liście, a potem kwiaty..

Więcej fotek brak bo deszcz pogonił..
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 10:37, 29 mar 2016

Do góry
Rok 2013 - początek
Bałagan po budowie na działce był koszmarny. Deski, cegły, płyty to wszystko nie było już potrzebne. To co nam wydaje się niepotrzebne, może jednak przydać się innym. Po wystawieniu ogłoszenia na lokalnym portalu, przyjechał właściciel gospodarstwa, który twierdził, że może wykorzystać deski i płyty.

Rok 2013 - kwiecień:
Oprysk terenu został wykonany zgodnie z zaleceniami.

Przyjęliśmy następującą kolejność działań:
1. Wysprzątanie terenu
2. Oprysk
3. Wykonanie drenażu na działce (zbierającego wodę z rynien)
4. Wyrównanie terenu i posianie trawy (przede wszystkim by skończyło się wieczne błoto i kałuże),
5. Postawienie ogrodzenia wokół działki
6. Ogrodzenie frontowe
i równolegle tworzenie zacisznego ogrodu.

Maj 2013:

Zgodnie z trzecim punktem na działkę wjechała koparka i zaczęły się pracę na instalacją drenarską.

Drenaż to prawie 135m rurek drenarskich owiniętych geowłókniną i obsypanych żwirkiem. Wpadajać do dwóch studzienek zbiorczych jedna osadzona po prawej stronie działki, druga na tyłach działki w odległości ok. 0,6-1,0 metra od ogrodzenia.

Niestety było trzeba skuć kostkę wokół opaski, gdyż ani ekipa brukarska ani my nie pomyśleliśmy o wykonaniu przetok do drenażu. Musiało więc to zostać wykonane przy podłączaniu rynien do drenażu.

Na szczęście nie był to problem.

Z boku ogrodu była brzoza samosiejka:

Wykop pod drenaż wymagał jej usunięcia, spróbowaliśmy ją przesadzić. Koparka mocno obkopała bryłę korzeniową i przenieśliśmy ją w prawy naróżnik na tyłach działki.

To jedno z dwóch drzew, które mamy teraz na działce.
Pierwsze to jodła koreańska - choinka, po gwiazdce 2011.

Posadzona w lewym narożniku w połowie 2012 roku.

Prace zakończyły się pod koniec maja. Ze względu na różne obowiązki zawodowe w tym obronę doktoratu mojej żony wstrzymaliśmy się z posianiem trawy do sierpnia.
Jurajski Ogród 10:35, 29 mar 2016

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:35, 29 mar 2016

Do góry
chelll napisał(a)

Ja też, przyznaję nieśmiało, bo uznaliśmy z mężem, że po pierwsze, pracą Pana Boga nie można obrazić ( gorzej z sąsiadami), a po drugie, mieć słoneczny dzień na ogród we dwoje to dla nas prawdziwe święto, o czym na co dzień możemy tylko pomarzyć
Pozdrawiam!

pawel_snopek napisał(a)
Ja sobie pozwoliłem na małe grzebanie w ziemi

Uważam, że milsze bozi jest grzebanie w ogródku niż oglądanie kolejnego głupawego serialu w telewizji czy obgadywanie rodziny przy suto zastawionym stole. O dyskusjach politycznych już nawet nie wspominam. Jeżeli jeszcze się pogrzebało wspólnie i rodzinie to na pewno jest to miłe Bogu..

Poza tym każdy robi co chce, byle innym nie przeszkadzać. Wyciągnięcie kosiarki byłoby wielki nietaktem i brakiem szacunku dla ludzi wierzących..

Ja od piątku pierwszy raz wyszłam do ogrodu... i mam pierwszego tulipanika

Jurajski Ogród 10:28, 29 mar 2016

Do góry
Troszkę tegorocznej wiosny w Jurajskim

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:24, 29 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
A na Ukrainie śnieg....

Na szczęście Ukraina ogromna./. i śnieg jest z dala ode mnie
Gwieździsta zaczyna pękać..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:22, 29 mar 2016

Do góry
A to moje dwie pozostałe "kępy".. mam tylko na podniesionych rabatach, bo w żadnym innym miejscu u mnie nie dały rady.. miałam kilka podejść.
Te rozłażą się jak perz, słabo kwitną.. nic specjalnego. Z daleka wygląda, ale z bliska liście pozasychane, z plamami.

EDIT. Liriope smakuje opuchlakom !!!!
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:20, 29 mar 2016

Do góry
Na balkonie cieszą mnie bratki

rozchodnik też już się hartuje
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:18, 29 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Mała Mi czy możesz w wolniejszej chwili zrobić zdjęcie jak wygląda to liriope po zimie u Ciebie ? I jaką masz odmiane bo najlepiej zimująca jest liriope spicata

Jest wątek o liriope.. https://www.ogrodowisko.pl/watek/815-liriope-liriope-muscari?page=9 i tam też są mieszane uczucia odnośnie tej rośliny.

Wiem jedno, na mojej glinie nie rośnie i nie zimuje. Daje radę na podwyższonych rabatach. Szału nie ma, liście jak trawa, kwitnie jak chce. Rozłazi się jak perz.
Tylko jedna liriope trzyma u mnie kępę.. mam na pewno 3 odmiany.ale jakie to nie wiem. W cieniu nie kwitną Bo jedynie kwiaty można uznać za ładne.. bo liście nic specjalnego. Po zimie też do niczego, ni to ciąć ni to skubać. Na rabatach bylinowych to mi nei przeszkadza, ale na reprezentacyjne miejsce moim zdaniem się nie nadaje. przynajmniej u mnie. Z uwagi na wielkość ogrodu i moje zasoby czasowo-siłowe nie będę się pindrzyć nad każdą rośliną. Może trzeba by pomyśleć nad innym miejsce i takie tam.. u mnie nic specjalnego z liriope. Nawet fotek nie mam, a to znaczy, że nie warta fotografowania.

To jedyna która zasługuje na pobyt u mnie.. dostałam od Aldony
Taką dostałam 2012 rok

Dziś wygląda tak, jak widać trzyma kwarty pokrój i widać zaschnięte kwiatostany.. czyli kwitnie.

Ale tak wyglądają liście z bliska.. i nie nadają się na wymuskany i reprezentacyjny front..

Ogródek nad jeziorem 10:02, 29 mar 2016

Do góry
Ogródek nad jeziorem 10:01, 29 mar 2016

Do góry
Ogród w cieniu brzozy 09:54, 29 mar 2016

Do góry
Jak postępujesz z przetacznikowcem, u Ciebie więcej niż jeden

a u mnie trzeci rok jest tylko jeden i wcale się nie rozrasta, czy zbierałaś z niego nasiona i czy twoje są z nasionek?

Pozdrawiam poświątecznie
Świerk serbski - Picea omorika 09:52, 29 mar 2016

Do góry
Jeśli chcesz osiągnąć 3 metry to nie celuj w świerki, które będą się męczyły a ty razem z nimi.

Posadź po prostu tuje Smaragd i przytnij je.

Albo cis. Świerki to na wysokie żywopłoty.

Ja swoje tnę mądrze i pięknie wyglądają, ale są wysokie na 7-8 m. Jeśli ktoś okaleczył świerki w zbyt późnym wieku, po prostu "obchlastał" im wierzchołki to już wina tnącego, a nie wyglądu świerków.
Ogród z łezką II 09:50, 29 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Spokojnych i pogodnych świąt życzy Dorota

Dziękuję Dorotko Już po świętach, niestety. I znowu praca...
Skąpana w słońcu 09:48, 29 mar 2016

Do góry
Iwonko, wcale się ie dziwię, że priorytetem jest komunia córci.

Pokażę wam jak wygląda u mnie róża Burgundy Iceberg po zimie. Te zielone liście są zeszłoroczne. Bardzo mnie zaskoczyła

A tutaj rozwijający się pączek róży Bremer Stadtmusikanten. Ciągle walczę z mszycami, jest ich ogromnie dużo

Rododendronowy ogród II. 09:32, 29 mar 2016

Do góry

Witaj Bogdziudawno Mnie oficjalnie u Ciebie nie było-zawitałam i piękne krokuski widzę-poczytałam u Ciebie o Rh bo przymierzam się do kupna- ostatnio w biedronce widziałam ładne roślinki i nawet sporo pąków miały- u siebie w ogródeczku nie mam żadnego Rh - w tamtym roku zostawiłam miejsce na rabacie - choć miejsce mam słoneczne bo pod południe a dla Rh to nie bardzo - lepiej jest im w cieniu, ale może uda mi się odmianę dopasować i będzie im dobrze. Zastanawiałam się czy już można je sadzić jak kupię - czy lepiej poczekać. Bogusiu tysiąc myśli na minutę z tymi Rodkami
Pozdrawiam Serdecznie.
Ogród z koniczynką 09:30, 29 mar 2016

Do góry
Wyskoczyłam dziś z łóżka na równe nogi o 5.30, bo tak obudził mnie dzwonek budzika...Czas niedawno przestawiony, więc tym bardziej to wczesna pora...Jak widać moc gazetki reklamowej zadziałała na maxa...Ruszyłam więc na podbój N...o. Jedyny wielki plus , to pustka o tej porze na ulicy, aut jak na lekarstwo...Market otwierają o 6.00, na posterunku zjawiłam się na czas otwarcia...ha,ha jak w czasach PRL-u. Kilku, rozleniwionych świętami, klientów snuło się z koszykami, sprawiając wrażenie, że nie bardzo wiedzą, co im potrzebne do zakupu w dniu poświątecznym...Natomiast ja - niedospana, ale gnana nieodpartą chęcią zdobycia upragnionego artykułu, ruszyłam zdecydowanym krokiem do stoiska z art. ogrodniczymi...W tym momencie odezwał się mój rozgrzany do czerwoności egoizm...oby tylko mi wystarczyło, obym to dostała...Rzuciłam się desperacko na wypatrzony z daleka (zapamiętany dokładnie z gazetki) karton... Jest!!! Przytuliłam do rozdygotanej emocjami, piersi...więc z radością pomknęłam do kasy, zapłacone i wreszcie moje...Moje!!! Odchodząc objęłam z uczuciem karton z napisem POIDŁO DLA PTAKÓW....
Na kartonie wypisane wymiary: średnica 73cm, ale to nie jest średnica lecz wysokość poidełka, reszta się zgadza...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies