Jude the Obscure (Ausjo) - jedno z rodziców tej róży to Windrush. Kwiaty duże, okrągłe, koloru kremowo-żółtego. Kolor zmienny, zależny od temperatury. Zapach mocny, owocowy. Pokrój wyprostowany, tworzący zgrabny krzaczek. Róża nosi nazwę jednej z postaci powieści Thomasa Hardy. Na rynek została wprowadzona w 1995 roku.
Kilka fotek z Ortisei - polecam tę miejscowość w włoskiej częsci Tyrolu. Jeste niezwykle urokliwa i z bardzo konsekwentna architektura alpejska - dominuje biel i drewno.
No włąsnie sie zastanawiam nad tym żeby tam gdzie jest 8 tam beda fastigiaty sa zaznaczone zielonymi kropkami i tam chcialam dać pod tymi grabami szpaler rozplenic a dalej tam na zachód szpaler miskantów ML a przed nimi zawilce.Nie wiem czy to dobry pomysł.
Suma sumarum zostaje molinia nie no żartuje ale nie wykluczam
Linia u góry -3,7m
Linia prostopadle do dołu - 3,5m
Szerokość od rogu do brzegu - ok. 3 m, a dokładniej 2,8m
A długości po łuku nie zmierzyłam i klops
Ale zmierze i dam znać. ☺
Rabata ma dokładnie taki kształt jak narysowalas, tyle, że u Ciebie jest to perfect a u mnie linia brzegowa jest krzywa-bede jednak dążyć do tego, by była tak idealną jak Twoja ☺
Muminek od kamieni nie odchodzi, tam ma płytką wodę gdzie może wrzucać kamienie do woli (dziadek wybierze), ma fontannę i wodę co leci z kamienia (super się zatyka palcem i pryska na około)..ma tu wszytko co potrzebne czyli wodę i kamienie.. proponuję coś takiego.. wiem, że trudno o takie kamienie, ale możesz postawić 3 małe i też będzie zabawa. Bezpieczna zabawa, a wygląda też ładnie. Masz głowę pełna pomysłów coś wymyślisz, a w sprawach technicznych zawsze pomożemy.
inspiracje z wylewką blachę nierdzewkę się kupuje na składzie materiałów budowlanych.
Możesz zrobić płytki strumyk z obiegiem wody, może być krótki..
Ona u mnie rozchodzi się na boki, ale dość porządnie, wiec ja z nią problemu nie mam. Łatwo odnóżki pourywać (dla znajomych na sadzonki) , a jak kępa się rozrośnie i wypiętrzy to ją wykopuję i dzielę. Mam chyba za ciężką glebę i nie idzie mi na boki, takiego łanu jak w Wojsławicach nie będę mieć, chyba ze posadzę małe sadzonki i bardzo gęsto.
To świeże foto.. widać, że u mnie w kępkach jest.
Z tej kępy robiłam pod brzozą rok temu.. wszytkich Ice Dance nie widać na foto
W razie czego mieszka na Podkarpaciu taki jeden wariat co sieje i po 8 lat czeka na kwitnienie i służy gotowymi siewkami, podobno gdzieś w pobliżu arboretum
Kasia stwierdziliśmy, że zrobimy kształt oczka docelowy, ale będzie teraz bardzo, bardz płyciutkie z uwagi na Igę. A jak podrośnie to znacznie pogłębimy. 9
Powodzenia i uważajcie na kręgosłup. Oczko pamietasz że miałam wyniesione (tyle co stelaż), póki Daria była malutka. Jeżeli chcesz na ziemi to może trzeba by było płotek jak dla pieska zrobic ?
Ja miałam na wys 40 cm