Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród potrzebny... „na już” ;) 08:01, 21 lis 2018

Do góry
Hej Kasia
Lecimy dalej...

Reszta prac postępowała prawie równocześnie.
Nawodnienie ogrodu, czyli linia kroplująca i zraszacze na trawniku.
Mała architektura ogrodowa - wgłębnik z donicą.
Ścieżki z płyt w trawniku.
Kolejne drzeeewa - brzozy Doorenbos
Obrzeża rabat z szarych cegieł.
Chwasty, chwasty, chwasty - tym razem dała o sobie znać komosa.

Pszczelarnia 21:59, 20 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Byłam widziałam. W lesie tak rosną.

Wyobraźmy sobie w miejsce tych drzew brzozy ... . To Old Vicarage - one tam są tak posadzone ale nie mam zdjęcia. Może nie tak jak w lesie a bardziej obliczone na efekt i zaskoczenie zwiedzającego, że na szarym końcu może być coś ciekawego.

Fajnie będzie Ewo
W tym roku byliśmy jakoś przed wakacjami u Kapiasa, tam jest taki brzeziniak z dorenbosów gęściutki. Fotki były wrzucane tego brzeziniaka w relacjach ze spotkania.
Pszczelarnia 21:45, 20 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu w lesie rosną jeszcze gęściej w tym roku sprawdzałam
Zrobią jedną wspólną koronę, a pni kilka będzieOstatnio pokazywałam jak podgoliłam i jak to wygląda teraz

Byłam widziałam. W lesie tak rosną.

Wyobraźmy sobie w miejsce tych drzew brzozy ... . To Old Vicarage - one tam są tak posadzone ale nie mam zdjęcia. Może nie tak jak w lesie a bardziej obliczone na efekt i zaskoczenie zwiedzającego, że na szarym końcu może być coś ciekawego.

Pszczelarnia 21:33, 20 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zimą będzie uroczo. Już teraz derenie pięknie się prezentują. W towarzystwie brzóz efekt się spotęguje.

Gruszko - Haniu, to będzie zakątek zimowy ale brzozy nie spotkają się z dereniami.

Spróbuję to pokazać na zdjęciach, które mam (jak zawsze nie oddają topografii ale wyobraźmy sobie).

Widok na rabatę dereniową, która jest za ulami i stanowi granicę ogrodu. Za dereniami jest już strumień - patrzymy lekko w lewo.

Tutaj ją widać. Rabata zakręca w prawo i przechodzi w hortensje Annabelle, złotliny, trawy, bergenie i w plecach cisy. Dalej jest oczar i poletko 'White Dome' ma być a następnie właśnie cisy i brzozy tylko.

Oraz to, co na niej rośnie

Rabata zagajnik brzozowy będzie na prawo / prostopadle. Tam już rosną brzozy "polne" i cisy, i bliżej kompostowników jabłonki rajskie między brzozami.

To ta część

Tutaj widok spod tej dużej pergoli. Brzozy rosną tam. A za siatka moją rosną sąsiedzkie świerki, które dadzą ładne tło dla brzóz.

W jednym miejscu tej rabaty na końcu przy przejściu chcę zrobić taki zagajnik. Tyle, że docelowo chciałabym, żeby to były brzozy odmianowe o tej białej korze, będą wszak rosły między / w cisach.

To taka teoria. Sknocić się za bardzo nie da, bo brzozy tam już rosną, nie jest to więc rewolucja.

A w innym rogu sadu chciałabym posadzić wiśnię tybetańską z trawami (kosmatka już rośnie) i oczywiście bergenią i ciemiernikami.

Pszczelarnia 17:51, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Inna możliwość to brzozy posadzone "na gęsto" jak w Old Vicarage. Rozważam też odmianę 'Silver Ghost'.

Chodzi mi o efekt właśnie takiego polnego skupiska jakby samosiejek ale z gatunków ozdobnych korą i niższych.

Mam plan posadzić jeszcze w tym roku.

Czyli coś jak mój brzeziniak. Mam w nim zwykłe brzózki od Romy i 10 doorebosek, a nad rowem mam wsadzone po dwie w jeden dołek, super to wygląda.

Co do sadzenia w tym roku moje doświadczenie z sadzeniem brzóz jest takie, że z jesiennego sadzenia nie ostała się żadna, bo albo zjadły sarny, albo się nie przyjmowały za to z wiosny rosną wszyściutkie co do jednej.
Pszczelarnia 17:19, 19 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Podobają mi się tak posadzone brzozy, jeszcze teraz będziesz sadzić?

Tak, za 2 tygodnie jak uda mi się je kupić w międzyczasie. Za mną chodzi coś długo i długo, i nagle mam "eurekę", że wiem.

Pszczelarnia 17:18, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Inna możliwość to brzozy posadzone "na gęsto" jak w Old Vicarage. Rozważam też odmianę 'Silver Ghost'.

Chodzi mi o efekt właśnie takiego polnego skupiska jakby samosiejek ale z gatunków ozdobnych korą i niższych.

Ewa wielopniowe sadzilem, ale musisz wziąć pod uwagę, ze one strasznie szeroko rosną Wiec albo trzeba je będzie podkrzesac albo pokochać je jakimi są.
Tak wyglądają posadzone bodajże co 2,5-3m

j
Pszczelarnia 17:11, 19 lis 2018

Do góry
Podobają mi się tak posadzone brzozy, jeszcze teraz będziesz sadzić?
Ukojenie 16:43, 19 lis 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Też byłam zdziwiona skąd nagle tyyyle ogrodu na brzozy, a to już miałaś, tylko nigdy nie pokazywałaś...a co z piesą?

Kiedys tam pokazywalam brzozy i tak mialam posadzic i zrobic im ochronki, ale wyszlo tak, ze juz nie trzeba ...a pies biega w psim niebie...
Pszczelarnia 16:01, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.

Ukojenie 15:48, 19 lis 2018

Do góry
Też byłam zdziwiona skąd nagle tyyyle ogrodu na brzozy, a to już miałaś, tylko nigdy nie pokazywałaś...a co z piesą?
Ukojenie 12:55, 19 lis 2018

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Fajnie będzie z tymi brzozami. Jakoś wcześniej nie załapałam że masz taki jeszcze kawał wolnego terenu.

jak urosną
bo tak jakby nie miałam... myślałam, że jeszcze kilka lat będzie niedostępny... (tzn. brzozy i tak miałam zasadzić, ale rabaty nie planowałam robić)
teraz ja muszę go zagospodarować bo inaczej stracę okazję - pierwszy krok już zrobiony
Pszczelarnia 10:49, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy z brzozy betula utilis 'Doorenbos' mogę uzyskać bukiet brzóz - jak posadzę 3 w jednym dołku?

Nadaje się ta odmiana - nie jest zbyt nachalna z błyszczącymi liśćmi? Kto może doradzić?

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.
Brzoza - Betula 19:03, 18 lis 2018

Do góry
Witam! Kocham brzozy, ostatnio zakupiłam kilka niewysokich odmian min. brzozę Gracilis. Bardzo zależało mi na drzewku nie szczepionym poniewaz najbardziej podoba mi się ich naturalny pokroj, obdzwonilam bardzo dużo szkołek, niestety wszędzie szczepione na pniu na wys okolo 150cm i wyzej. Kupilam. Drzewka wyglądają jak patyk z czuprynką a ja bardzo chcę aby one szły w górę i nie tworzyly parasola. Czy jest mozliwe poprowadzenie ich aby rosly jeszcze co najmniej 2m. Mam tez Laciniaty. One z kolei szczepione są na dole mają 160cm wys i wyglądają bardzo dobrze ale czy one będą jeszcze rosly? Nie znam się kompletnie na tych szczepieniach. A moze jest mozliwe pozyskanie z nich nasion i wysianie ich, czy moze zakup nasion lub sadzonek ale nie szczepionych? Proszę o podpowiedzi ja choruje na nie!
Rododendronowy ogród II. 13:12, 18 lis 2018

Do góry
Super te 3 brzozy z dołek

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:04, 18 lis 2018

Do góry
Lodzia napisał(a)
Tak jak już Hania wspomniała, te brzozy to cudne tło... zazdroszczę
Oszronione kotki rozplenic super, a przypruszona sosenka mówi...idzie zima.

Witaj Lodziu, Ty chyba pierwszy raz u mnie?
Dzięki za miłe słowa, brzozy rzeczywiście dają ładne tło, cieszę się z tego bardzo .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:59, 18 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne tło dają brzozy na drugim planie, a szron na roślinach dodaje niesamowitego uroku. Bluszcz i cegła- bardzo udany duecik.

Teraz mogę spokojnie cieszyć się tymi brzozami bo nie widzę sajgonu w parterze .
Dzięki Haniu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:05, 18 lis 2018

Do góry
Tak jak już Hania wspomniała, te brzozy to cudne tło... zazdroszczę
Oszronione kotki rozplenic super, a przypruszona sosenka mówi...idzie zima.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:46, 17 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Milus tez w tym roku przycinalam brzozy bardzo wyrosly. W przyszlym roku trzeba by bylo juz podnosnik z koszem zamowic, a nie ma jak wjechac.
Mialam takich 2 sprawnych chlopakow i po przycinali. Mjelilam w rozdrabniarce przez 3 dni. Wrzucilam do kompostu. Czesc zostawilam na podsypke.
Lisci tez duzo tez dalam do kompostu zmieszalsm z trawa.

Milus czy to dalie takie piekne poznaje po liscisch, bo piszesz o rudbekiach moze zle zrozumialam.
Jaka nazwa tej dalii/rudbekii bardzo ladna.

Na wiosne wg wskazan hakome posadze i bede podlewala, chociaz moje sa podlewane nie wiem dlaczego tak powoli rosna. Zienie im miejsce i bede podlewac.

A co to za drzewo to dab? Taki ogromniasty. Nie podcinsliscie od dolu i takie sa efekty. Roboty od groma z tymi przycinkami.

Pozdrawiam

Ela, brzozy sadziłam na początku, 98r., 30 szt,. wszystkie padły i ...nie wiem czemu, a dziś, dzięki bogu.
Dalia na fotce razem z rudbekią, dalia z Niemiec, oj cała historia z nią, a rudbekia to Cherry Brandy, lub jakoś takoś... dalia Bishop of Uandaff.
Drzewo chyba nadal nie wiem jakie, chyba wiąz...ogromne, nie moje.
Buź
ale piękne i absolutnie nie chcę się go pozbyć
Ukojenie 21:13, 17 lis 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Oooo i już brzozy posadzone, fajnie tak nie regularnie, masz tam jeszcze faktycznie kawałek ziemi do zagospodarowania u mnie też dzisiaj przymroziło... buziaki

Dziekuje
Ostatni kawalek, juz nic wiecej nie wyczaruje
Macham
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies