Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Zamieszkać w ogrodzie 16:03, 27 lut 2015

Do góry
no dobrze już dobrze ... w moim wątku nic się nie dzieje ale w głowie myśli i planów gonitwa.
Na początek ogólny rzut działki ( przykro mi ze to taka mapa z projektu ale tylko to mam w skali..)

Póki co mam sąsiadów tylko od wschodu (góra mapy) i północy - lewa strona tam gdzie wejście.
Zaczynam więc kawałkami jak tylko fundusze pozwolą od obsadzenia wschodniej ściany ogrodzenia ( którego nota bebe jeszcze nie ma - ale sąsiad miły i jak będziemy robić to od jego strony - on nic nie sadzi tylko trawę)
Kilka fotek - d razu przepraszam za bałagan ogólny na działce ale ja wbrew wszystkiemu sadze kiedy nadal jeżdżą koparki i mój mąż kończy garaż a ja go odciągam bo dół wykopany ale drzewa podnieść nie daje rady
wschód od lewej na mapie

:
psisko się wepchało do fotki
tu od skrzynki aż do prawego końca fotki będą tuje szmaragd posadzone do formowanego żywopłotu przednimi taki "brzuch" z klonem palmowym - czerwonym , i do jego towarzystwa Żurawki, tawuły golden pronces, 2 cypryski groszkowe przy klonie, byliny , w tym planuję posadzić poziomki ...
Dalej mniej więcej w połowie szerokości domu jest okno z kuchni nieotwieralne o wymiatacz 4 m szerokie i 2.5 wysokie, na przeciw niego jest już zaczątek ( rabata jest szersza ale stoję oparta plecami o okno więc tylko takie zdjęcie ):

linia dereni białych sibrica przed nimi w półkolu będą azalie i klon czerwony jako drzewo na środku rabaty ( korona ma być widoczna przez identyczne okno u góry w sypialni). Do towarzystwa w tych wyciętych dziurach są już tam cebule i będą Ciemiętniki i kostrzewa sina.
( szmatę zdejmę jak tylko Panowie zrobią opaskę wokół domu bo mi tam depczą - ten biały dom to sasiad)
I dalej kostrzewą sina przejdę do pasa traw który dojdzie aż do posadzonej tam wiśni japońskiej (prezent na parapetówkę) - w rogu kącik spożywczy z agrestem borówka truskawkami i poziomkami ( niedaleko piaskownicy - zabieg celowy moje dzieci niechętnie jedzą owoce ..)

Tutaj ciagle się nie mogę zdecydować jaki trawy - miskanty olbrzymie na takiej długości ( ok 6 metrów) trochę mnie przerażają - a chce coś ok 1.5 m więc każda sugestia mile widziana - przed nimi na pewno rozplenica i jeszcze coś niskiego ale co nie wiem - na pewno będę chciała płynnie przejść ta kostrzewą i kusi mnie tam dla kontrastu wepchnąć piwonie...( może nawet drzewiastą???) co o tym myślicie.
no i dochodzimy do narożnika

W rysowaniu nie jestem dobra więc opis musi wystarczyć. Oczywiście jak tylko da się coś posadzić zrobię fotki \"po"
Ogród mały, ale pojemny;) 18:43, 26 lut 2015

Do góry
Monia ,Beato witam u mnie

Krysiu na zdjęciach oprócz bukszpanów jest gracilimus rozplenica ta żółta krzewinka to tawuła i berberys admirałek

Renatko kopiuj sobie co tam chcesz

Monia dawno cię nie było no właśnie rozchodniki podlewałem w tym tygodniu topsinem bo mi jakaś zgnilizna na nie wlazła

Nonka tam są ekobordy pozdro.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:10, 26 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Joasiu ja też posiałam Rubrum pokazał się jeden kiełek Z tego co napisałaś na wiecej pewnie nie mogę liczyć skoro i u Ciebie nie powschodziłaZa to rozplenica zaczyna się dzielić przy 60 przestałam liczyć Jak myślisz po ile pikować do doniczki?

Ja bym pikowała po jednej
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:02, 26 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Fajnie Haniu że i Ciebie pierwsze wschody sie pojawiły.
Rozplenicę 'Rubrum' siałam w biegłym roku i nic nie powschodziło, dałam już sobie z nią spokój.
Kotek pewnie wpadł i nie mógł się wydostać biedaczek. Może uda się go uratować.
Joasiu ja też posiałam Rubrum pokazał się jeden kiełek Z tego co napisałaś na wiecej pewnie nie mogę liczyć skoro i u Ciebie nie powschodziłaZa to rozplenica zaczyna się dzielić przy 60 przestałam liczyć Jak myślisz po ile pikować do doniczki?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:25, 25 lut 2015

Do góry
Asiu - moje róże zupełnie nie okryte, zobaczę później czy przetrwają.

Zaczyna mi kiełkować rozplenica Purple Majesty, będziesz miała u mnie rozsadę.
A zebrane moje nasionka Rubrum nie kiełkują. a były odpowiednio dojrzałe.
w ubiegłym roku też nie powschodziły, zobaczymy były siane w sobotę. Stipa już też wychodzi. To zaledwie kilka dni.

Dziś rano w nowym domu elektryk zobaczył kotka w piwniczce głębokiej 2 m, jest tylko właz, nie wiadomo czy wpadł tam, czy miał schronienie.
wychudzony jak Nasza Szkapa, nie widziałam na oczy tak chudego kota.
Wzięłam do domu, jutro jadę do weta.
Na Łowieckiej 23:25, 25 lut 2015

Do góry
Cały czas się zastanawiam i też mi jakoś bardziej podchodzi ta rozplenica ona tak fajnie opada i robi fajną atmosferę a mam jakiś gatunek już po jednej stronie huśtawki i teraz chcę zagospodarować drugą stronę i taa by się kontynuacja zrobiła.
A ta hameln jak zimuje, nie przemarza Ci?
Mirkowy ogród (początki) 22:35, 25 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Pokaż swoje maluszki Najbardziej cieszy mnie że tak pieknie wykiełowała Rozplenica od Irenki z Miłkowa dzięki Irenuś

Uwielbiam twoje sianie
Mirkowy ogród (początki) 21:58, 25 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Pokaż swoje maluszki Najbardziej cieszy mnie że tak pieknie wykiełowała Rozplenica od Irenki z Miłkowa dzięki Irenuś

no no, jakie giganty już
muszę popatrzeć koło swojej rozplenicy, czy sama się nie rozsiała?!
a moją stipą pochwalę się w niedzielę, to akurat też będzie u mnie 2 tyg od posiania
Mirkowy ogród (początki) 21:48, 25 lut 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
ale Ci wszystko pięknie rośnie
Żywopłotki cisowe. 19:32, 25 lut 2015

Do góry
Haniu
Czy ta rozplenica wyglądała tak?
http://vpx.pl/i/2013/09/30/61-VT-Sp02.jpg
Jeśli tak to miałaś rozplenice 'Purple Majesty'.
A tu zdjęcie mojej rozplenicy 'Vertgo'
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 15:12, 25 lut 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
hej, u oli z moja codziennosc ogród oli jest dyskusja na tapecie co przed serby dać.... rozplenica ładnie wygląda ale chyba póxno startuje....

No byłam i już mam nowy pomysł..Jodły, trzcinnik karl foerster i kostrzewa tak jak np. tu
https://www.pinterest.com/pin/183521753541930190/

Dziękuję Siakowa na nakierowanie...
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:27, 25 lut 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
PLAN NA WIOSNĘ
zakupy:
1. HORTENSJA BUKIETOWA VANILLA FRAISE – 9 szt. (zamówione )
2. MISKANT MORNINH LIGHT – 9 szt.
3. AMAZON MIST - 12 szt.
4. ŚWIERK SERBSKI 3m – /formowany, gęsty, strzyżony/ – 7 szt.
5. RÓŻA A SHROPSHIRE LAD x 3 szt.
6. WIŚNIA OSOBLIWA – 4 szt.
7. ROZPLENICA RUBRUM - 6 szt.
8. BUKSZPANOWE KULE - hmmmm w zależności od możliwości dwie w tym sezonie na pewno postaram się nabyć

Witaj Beatko,
Rozplenice rubrum będziesz sądzić do donic?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:17, 25 lut 2015

Do góry
hej, u oli z moja codziennosc ogród oli jest dyskusja na tapecie co przed serby dać.... rozplenica ładnie wygląda ale chyba póxno startuje....
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:37, 25 lut 2015

Do góry
A takie rozwiązanie...jodły i tylko rozplenica japońska/ Sama w sobie jest reprezentacyjna... Cichutko BŁAGAM o pomoc
Zielono Frani 13:18, 24 lut 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Hej masz super pole do popisu, tuje tworzą już fajne tło.
Ja bym w rogu zlikwidowała tą małą rabatkę i wsadziła tam jakieś wyższe drzewo np. kolon, na wprost hortensje Limelight podsadzone żurawkami, a pod klonem np. rozplenica japońska ( mi się osobiście bardzo ta trawa podoba) też podsadzona żurawkami.
Mogła byś też po lewej stronie wsadzić pas hortensji nie koniecznie Limelight.
Pozdrawiam

Albo np. tak.

Zamiast tego klonu w rogu mógł by też być jakiś iglak na pniu żeby zimą nie było tak smutno.

Agatan,
wielkie dzięki za tak szybki odzew i rady. Kochana jesteś! <3
Co do tych małych rabatek po bokach to robiłam je w ubiegłym roku i mam do nich sentyment. Póki co nie chcę ich likwidować, a tę rabatę nową-długą zrobić między nimi.
Zielono Frani 10:55, 24 lut 2015

Do góry
Hej masz super pole do popisu, tuje tworzą już fajne tło.
Ja bym w rogu zlikwidowała tą małą rabatkę i wsadziła tam jakieś wyższe drzewo np. kolon, na wprost hortensje Limelight podsadzone żurawkami, a pod klonem np. rozplenica japońska ( mi się osobiście bardzo ta trawa podoba) też podsadzona żurawkami.
Mogła byś też po lewej stronie wsadzić pas hortensji nie koniecznie Limelight.
Pozdrawiam

Albo np. tak.

Zamiast tego klonu w rogu mógł by też być jakiś iglak na pniu żeby zimą nie było tak smutno.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:44, 23 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Zobacz pod nazwa Rozplenica Perłowa może to taka ona ma pałki

Podejrzewam że to Purple Majestry.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:02, 23 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Największa rozplenica to 'Moudry' i z niej jestem najbardziej zadowolona, ładnie zimuje. I chyba najszybciej rusza z wegetacją.
'Hamlen' jest średnia i późno zaczyna wegetację, najmniejsza 'Little Bunny' ale tę sadziłam w ubiegłym roku i trudno mi się o niej wypowiadać.

wszystko potwierdzam w 100 % ...na "Little Bunny" też czekam z niepokojem, bo
jestem ciekawa, jak przetrwała zimę

macham z Wilczej
Moja codzienność - ogród Oli 19:53, 23 lut 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Trzcinnik 'Karl Foerster' mam go i chwale . ale jeśli chodzi o miscanta Morning light to mniej miejsca zajmuje niż rozplenica ...dużo mniej miejsca ...
OLa te listę co napisałaś to w sumie wszystko fajne . molinie jednak są niskie ...więc one pewno na niższe piętro .

Alinko pomysł z Karlem coraz bardziej mi się podoba dziękuję
Rozplenica jest szersza od ML nawet na małych sadzonkach już to zaobserwowałam ale ML mam dwa szpalery i chyba wolę coś innego
Moja codzienność - ogród Oli 19:34, 23 lut 2015

Do góry
Trzcinnik 'Karl Foerster' mam go i chwale . ale jeśli chodzi o miscanta Morning light to mniej miejsca zajmuje niż rozplenica ...dużo mniej miejsca ...
OLa te listę co napisałaś to w sumie wszystko fajne . molinie jednak są niskie ...więc one pewno na niższe piętro .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies