Kasiu - rozplenica z rozchodnikiem są widowiskowe i sama marzę o takim zestawie. Trzeba by tylko pomyśleć co tam będzie miedzy kwietniem a czerwcem bo wtedy roślinki nie są zbyt pokazowe ale wtedy pokaz moga zrobic cebulowe i kilka kulek
Skula, takie luźne przemyślenia - może zrobisz coś w tym stylu? Pomiędzy cisami wysokie hortensje podsadzone rozplenicami i niskimi bylinami? -> tutaj
Albo adaptacja takiej rabaty ze złotymi tawułami i fioletowymi szałwiami lub lawendami podsadzającymi twoje kulkowe cisy, do tego cisy kolumnowe w tle, gdzieniegdzie ładna trawka, może miskanty w tle a z przodu rozplenica? -> taka
Rabatę ogólnie bym lekko poszerzyła, a na rogu, przy stożkowym cisie, dała po zewnętrznej jakieś fajne drzewko, np. kolumnowego klona jak ten: klonik
Jak miło Agatko że zaglądasz Czytałam o problemach z kolanem, zadbaj o nie koniecznie.
Dzisiaj odpoczywam bo spadł śnieg i bardzo zimno. Wyskoczyłam tylko na zakupki do O.
Nie sieję jarmużu bo w moich maleńkich skrzyniach niewiele się zmieści.
Ze swoimi maleństwami nie mieszczę się już na parapetach, ale ja tak zawsze dużo nasieję a później rozdaję bo miejsca w ogrodzie na wszystko brakuje. Cieszę się z Twoich wschodów, a rozplenicy Rubrum mnie się nie dało wyhodować.
Iryski i krokusy dzisiaj poszczypał mróz i okazało się że krokusy jednak bardziej wrażliwe, leżą biedaki.
buziaki Aganiu
Joasiu, jak jest pogoda, to ręce same się rwą do pracy w ogrodzie, zawsze nas cieszy wiosna w ogrodzie, a rączki szybko się regenerują, dzisiaj zimniej pewnie zasłużenie odpoczywasz, u nas nawet postraszyło śniegiem.
Warzywnik będziesz miała imponujący, wysiewasz może jarmuż?
Kupiłam zielony i bordowy, przyznaję, że zaciekawił mnie ze względów atrakcyjnych niż kulinarnych....piękne ma liście.
Podglądam twoje kiełkujące maleństwa, mi skierowała cebula, stipa i chyba ostróżka, to ostatnie nasionka od ciebie....rozplenica Rubra zaprotestowała, ciekawa jestem czy komuś się udało wyhodować ją z nasionka
Iryski cudowne, kępka już urosła, to cieszy jak nam się cebulki rozrastają
Aniu mi też podoba się bardziej stipa, ale ją muszę kupić w doniczce, poluję w swoim O, ale jak nie będzie to zamówię u Pana Trawki
w stipie i miskantach, w ogóle w trawach zakochałam się tu na ogrodowisku
rozplenice to pierwsza miłość
Witam Was moje drogie, ja ostatecznie zrezygnowałam z sipy nie wiem sama dlaczego. Co prawda szukałam jej ale nigdzie nie znalazłam. Najbardziej podoba mi się rozplenica.
Ta trawa zdaje się byc rozplenica. Mozesz ja teraz niziutko obciąć i poczekaj do maja aż wypuści listki. TO jedna z najpózniej startujących traw więc sie nie obawiaj, nie ma klimakterium ona sobie lubi pospać długo a potem jest jedna z najpiekniejszych traw, gdy w sierpniu dostaje piórek
Pod kwadrat z cisem i bukszpanami nic bym nie sadziła, za chwile bukszpany sie rozrosna i nie będzie tam miejsca na żadna z traw.
Ależ proszę uprzejmie
Na pierwszym planie lawenda, następnie rozplenica , kosodrzewina (której nie widać) , hortensja, gracillimusy .... Jest tych pięter
Wracając jeszcze do tego co napisałyście - np. do trójkąta - brakuje mi w tej rabacie czegoś atrakcyjnego zimną i na przedwiośniu. Trawy jednak późno ruszają zwłaszcza ropzlenice.
Choć muszę przyznać, że projektantka zaproponowała rownież takie urozmaicenie rabat: Pomiędzy późno wybijające trawy, takie jak rozplenica i proso można sadzić cebule czosnków ozdobnych, tulipanów botanicznych, narcyzów, krokusów.
Pod krzewami liściastymi można sadzić cebule przebiśniegów i cebulic
W pustych miejscach w cieniu i półcieniu można wysiewać orliki i naparstnice
Pęcherznica, jak już pisałam wcześniej ma wylot (nie uwierzycie, ale sama prosiłam, żeby mi czerwoną rozplenice pani dodała do projektu (widziałam ją u kolezanki jak kwitła i podobała mi się).
Do trójkątnej rabaty chciałam dac obwódkę, bo wymyśliłam sobie, że kory nie będzie mi wywiewać.
Śmietnik kiedyś będzie obudowany, ale kiedy to nastapi - nie wiem.
W prostokątnej rabacie jak widać mam roślino posadzone w taki sposón, że można by przez środek poprowadzić oś symetrii. Sama nie wiem czemu tak zrobiłam - to był chyba protest przeciw łukom, tylko z domu wyszedl poza ogród
Nie wiem, czy kulki po jedenj stronie a cisy po drugiej (wzdłuż podjazdu) - z jednej strony niskie kulki a z drugiej wyższa ściana będą dobrze wyglądały.
I podobnie jak w trójkątnej - brak czegoś co będzie przykuwało wzrok zimą i na przedwiośniu (rzeczywiście hortensje są średnio atrakcyjne zimą, gdy nie ma śniegu i na przedwiośniu).
Ja prędzej widziałabym je wzdłuż prawego boku (patrząc na plan).
A jesli chodzi o drzewa, to chciałabym mieć 3 sztuki - może coś takiego:
Oczywiście drzewa wypadłyby na środku między gabionami.
Ależ skąd! Samowolka. Rabata z tujami danica była już przed projektem. A trójkąt koło śmietnika miał być obsadzony trawami, ale jak pojechałam szukać traw - nic nie było więc impulsywnie kupiłam to co było, czyli miskanty Goliaty (wiem, że są bardzo ekspansywne, więc mają wylot),trytomy, bo ładnie kwitły na zdjęciu u strzęplice siną, bo akurat była......
A miało być tak:
23 Physocarpus opulifolius „Lady in Red” Pęcherznica kalinolistna
56 Imperata cylindrica „Red Baron” Imperata cylindryczna
58 Panicum virgatum 'Shenandoah' Proso rózgowate
59 Pennisetum alopecuroides „Hammeln”Rozplenica japońska
A przed dzrzwiami wejściowymi:
71 Sorbus ×arnoldiana 'Coral Pink' Jarząb Arnolda
44 Calamagrostis brachytricha Trzcinnik krótkowłosy
17 Hydrangea arborescens „Anabelle” Hortensja drzewiasta
31 Thuja occidentalis „Danica” Żywotnik zachodni
33 Taxus x media „Hicksii” Cis pośredni
Ja bym mogła na okrągło spać W przeciwieństwie do mojego dziecka Poza tym u mnie taka pogoda, że najlepiej zspaść w sen i się jeszcze długo nie wybudzać
Teraz tylko patrzeć jak wszystko w mgnieniu oka wystrzeli do góry i w domu będziesz miała dżunglę
Ewcia mam u siebie rozplenice Hameln, ona nie jest wysoka, raczej średniakładna jest, tylko rozplenica późno startuje i pusto jest....
Zrobie rachunek sumienia i może coś zamówię, daj chwilę na pomyślenie
Teraz pod "nóż" idzie rabata pod świerkami. Długa jest na 20 m. Szerokość od 1 m do 2,5 . Zielony ekran to żywopłot z bzu. 5 świerków około 100 letnich to nasza duma i znak rozpoznawczy . Zauroczyło mnie wrzosowisko z zimozielonego , które też było ulokowane pod starymi świerkami. Postanowiłam , że u mnie też zrobię taką rabatę. Ziemia już nawieziona i rabata podwyższona na 30 cm. Przy tym starałam się nie przykryć nasady pni świerkom. Teraz pozostało mi rozplanować nasadzenia.
Zaczynając od strony południowej wrzosy naprzemiennie z wrzośćcami .Przy nich morning light lub Stipa " pony tails". Dalej poziomki za nimi też trawy. POtem myślałąm o kąciku na ławeczkę a po jej bokach rozplenica japońska . Dalej nie mam koncepcji. Na końcu miejsce na rododendrony Nova Zemla, Roseum Elegans, Calsap za nimi rozplenica. Taki oto zarys - pomożecie mi to ogarnąć i dopracować??