Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 20:21, 13 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wspomnienia lipca

Masz przepiękne jeżówki!
Moje małe królestwo 20:18, 13 sty 2016

Do góry
Nie odzywam się bo czas przez palce mi ucieka.Od wczoraj nie mogę opanować bólu głowy nawet w nocy nie spałam z jego powodu.Tabletka pomaga na chwilę.Koniec smęcenia dziś dotarłam do pana który zrobi mi obeliski do róż i clematisów,pergolę nad furtkę wszystko metaloplastyka. W poniedziałek zwiozę mu zdjęcia tego co chcę i będzie działam cieszę się jak głupa
Przeglądam Wasze pamiętniki i szukam inspiracji na mój przedogródek. Jutro mam wolniejszy dzień to wstawię zdjęcie owego miejsca i mam nadzieje, że pomożecie mi to miejsce zaprojektować. Tęsknie już za wiosną za pracą w ogrodzie

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:10, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie umiem tak rysować. Ale zielone - to cis nisko cięty przy tarasie.
Zmiekczy linię tarasu. Potem fioletowe - to lawenda, a różowe - to róże. Wszystko po łuku z wydzieloną rabatą. Można podsadzić kilka trawek, np. stipa. Ładny widok, pachnie, ...
Co ty na to?
no ciekawe i pociągnąć przy tarasie po prostej lawendę i może przed lawendą niskie trawki lub żółta żurawka i tak do kolejnego okręgu
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:09, 13 sty 2016

Do góry
Sebek 1 z kilku moich kann miała pona z 2.50m wys

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:06, 13 sty 2016

Do góry
Az tej drugiej strony możesz dać to wrzosowisko. Wtedy na wrzosowisku może być kosodrzewina nisko cięta. Chyba są takie małe Kilka berberysów kolumnowych też by mogło być rozrzuconych wśród wrzosów.

Wrzosowisko, kosodrzewina = ziemia kwaśna, hortensje też.

Lawenda, róże, cis = odczyn obojętny, koniecznie dolomit wiosną
To jeszcze jest fajne przy tarasie:

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:01, 13 sty 2016

Do góry
Edytko, bardzo łatwa! Gotujesz ziemniaczaną i na końcu dodajesz dużo kopru, Podprawiasz albo żółtkiem, albo śmietaną. Też już dawno nie robiłam. Teraz koper z zamrażarki się wyciąga.

Miłego wieczoru.

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:00, 13 sty 2016

Do góry
Nie umiem tak rysować. Ale zielone - to cis nisko cięty przy tarasie.
Zmiekczy linię tarasu. Potem fioletowe - to lawenda, a różowe - to róże. Wszystko po łuku z wydzieloną rabatą. Można podsadzić kilka trawek, np. stipa. Ładny widok, pachnie, ...
Co ty na to?
Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 19:59, 13 sty 2016

Do góry
Moja luna z nasionek wysianych w domu.

Bawaria. 19:55, 13 sty 2016

Do góry
Burg Harburg
Pierwszy raz wspomniany w 1150r
studnia miala poczatkowo glebokosc 129 metrow i sluga potrzebowal pol godziny by wciagnac w gore wiadro wody.

i jeszcze widok na Harburg z zamku

a pod samym zamkiem tunelem wiedzie droga krajowa. Wspanialy widok
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:44, 13 sty 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A jak wygląda jesienią??? to samo miejsce jak rozchodniki dają czadu?

mniej więcej tak

Ja i mój ogródek, a może ogród 19:43, 13 sty 2016

Do góry
Czasem za dużo, to niezdrowo. Dominika, jak wprowadzasz gatunki, to staraj się je powtarzać, po kilka, kilkanaście daje efekt. Nie za dużo. Zobacz u Danusi:

I z drugiej strony:

a tu jeszcze poletko lawendy:

Przy okazji dla Mirelli - tak Danusia tworzy nasadzenia dywanowe. Bardzo efektowne, jak już się coś rozrośnie ładnie
Ogród w budowie - nieustającej 19:43, 13 sty 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)

Róży henryi też nie znalazłam u nas, ale starych odmian jest coraz więcej, może się doczekamy i "heńki"
Pastellę też polecam, ładna, delikatna, nieduża niemka.
Ładna pnąca i kwitnąca niemal bez przerw jest New Dawn. I Lawinia - Viva ma piękną przy tarasie, zdjęcie zrobiłam w jej ogrodzie:

Co do żywopłotu - róża pomarszczona, czyli rosa rugosa nie rośnie pod linijkę i będzie tworzyć żywopłot swobodny, nieformalny. No i dość szeroki, bo rozrasta się przez rozłogi. Tak jak już pisałam, odmiany z grupy Pavement są sporo niższe od innych rugos i nie rozłażą się tak bardzo rozłogami, ale i więcej ich potrzeba na żywopłot.
Roża galijska z kolei wysokość ma podobną do róży pomarszczonej, ale ja chyba bym ich nie mieszała w żywopłocie.
Ja róże na swój żywopłot kupowałam na 2 razy, nie widziałam kwiatów, bo to były wiązki kolczastych gałązek, sprzedawane jesienią. No i mam te trzy odmiany, ale one różnią się tylko nieco pokrojem kwiatów, więc można powiedzieć, że miałam trochę szczęścia.
Gabrysiu a ile takich róż potrzebowałabym na dajmy 1m (oczywiście mam więcej)
Ogródek Iwony 19:40, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, chciej. Róże są piękne. I wiesz, już w zeszłym roku doszłam do tego, że jeśli się chce, by w ogrodzie się działo, to podstawy ogrodu tworzą wiosną rośliny cebulowe, w maju-czerwcu różaneczniki, potem są róże, potem hortensje i na końcu trawy. A zimą kulki, kostki bukszpanowe i inne zimozielone. Jak zgromadzisz w ogrodzie te roślinki, zawsze będzie kolorowo i pachnąco. No chyba, że ktoś lubi minimalizm. ja wole kolor, zapach, ... ach, już nie mogę się doczekać. Nie mogłabym mięć białego ogrodu

Iwonka jak zwykle rzeczowo i bardzo pomocnie Poczytuję bo ja tez lubię kolor i różnorodność i mam dużo do zrobienia w swoim ogrodzie a takie rady są na wagę złota. Muszę pooglądać ogrody w Tarnowie koniecznie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:38, 13 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)

Ja tez czekam na wizytówkę
za nasionami nie ma co się rozglądać bo teraz wyprzedają stary towar - ja już wreszcie wiem jak ważny jest termin ważności nasion.
No ale musiałam powysiewać ileś tam kilogramów żeby się przekonać.
Wczoraj w necie oglądałam ofertę nasion i nie znalazłam daty ważności niestety.

Nasiona z danego sezonu mają wyższą zdolność kiełkowania niż po sezonie kolejnym a jeszcze nie wiadomo jak były przechowywane. Ciekawa jestem jakich nasion poszukujesz ?

Ja teraz jestem na etapie poszukiwania dobrego dostawcy dalii bo mnie nęcą okropnie - choć chyba trop już mam
marzy mi się dużo dalii mieć

fakt, nie zwróciłam uwagi na datę ważności tych w necie, ale jeszcze nie kupiłam. Szukałam nasionka dzwonka ogrodowego...kuszą mnie jakieś jednoroczne, których jeszcze nie miałam (podobne do bodziszków), u mnie jeszcze etap rozglądania się zdjęcie z pażdziernika moje ulubione
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:29, 13 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
co myślicie o takiej rabacie przy kole z lewej strony

1 wrzosowisko
2 i 3 na zmianę jałowce Gold Coast i karagany syberyjskie
4 sosny górskie
5 i 6 na zmianę lawenda i jałowiec płożący
co wy na to ???

Jałowca płożącego nie sadź. Poza tym już pisałam, ze lawenda nie lubi kwaśnej ziemi. Ładnie wygląda pole lawendowe, kilka lawend posadzonych razem, robią ładne poduszeczki, jak się rozrosną, cudnie pachną, przy tarasie jak znalazł
Ale nie z jałowcem.
Posadź je tam same, nie będziesz żałowała. Rabatę lawendową możesz wysypać kamyczkiem. Lawenda nie lubi zbytniego podlewania. Przyciąga motyle i bzyczki
Nawet zimą jest ładna:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1126#post_9
Tu po przycięciu u Zagajanki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5415-symetryczno-liryczny-z-widokiem-na-sleze?page=19#post_5
Tutaj w ogrodzie Sylwii podwójny pas lawendy w trakcie kwitnienia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=901

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:26, 13 sty 2016

Do góry
i ta rabatka z bliska

czy lawenda i trawa po lewej nie beda mialy za ciemno za różami (1-1,5m) ??
v1 i v2
Nieustanne dążenie do piękna.... 19:25, 13 sty 2016

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:19, 13 sty 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Koperkową jutro ugotuję!
W cieniu - zacieniona 19:13, 13 sty 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zostawiam torcik mocno czekoladowy z nutką... wiśniową.

Bogusiu, ale kusisz
Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:07, 13 sty 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Piekne roze .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies