Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:11, 06 sty 2016

Do góry
Powstało też nawadnianie rabat po mojemu i wszystko na szćżęscie działa i uratowało ogród w czasie letnich upałów

Dzięki Gosi i Kindzi dojechały do mnie bukszpany z plantacji za co ogromnie jestem wdzięczny, bardzo bardzo.

W zeszłym roku również zachwyciły mnie różaneczniki i azalie, które jeszcze nigdy tak ładnie u mnie nie kwitły

Ogród w budowie - nieustającej 22:07, 06 sty 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Spędziłam u ciebie dzisiaj sporo czasu podziwiając piękne różane zdjęcia i czytając ciekawe dysputy na temat róż galijek i nie tylko. Podziwiam waszą wiedzę.
Dużo dobrego w Nowym Roku.

Cieszę się Jolu, zawsze miło mi Ciebie gościć. Takie tam, zainspirowane przez dziewczyny letnie wspominki. I tak mi leci z Wami dzień.

Podobają mi się też "puste" róże.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:06, 06 sty 2016

Do góry
Sezon u mnie rozpoczął się w marcu od demontażu ostatniego niepotrzebnego ogrodzenia wewnątrz działki i przygotowaniu największej rabaty w ogrodzie, jak będzie taka chęć wśród oglądających mogę zrobić przegląd tylko bylinowej z każdego miesiąca

Krokusy u mnie zakwitły dosyć późno na początku kwietnia

W kwietniu przerobiłem kawałek rabaty, który okazał się totalnym niewypałem
Ogród w budowie - nieustającej 22:04, 06 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
A jak skutecznie ukorzenic różę ?

Wybiera się krótki silny, zielony i niezdrewniały pęd, najlepiej wyrastający z głównej łodygi i odrywa go z piętką. Jak jest długi, to się go skraca od góry. Obrywamy dolne dwie, trzy pary liści, mają zostać od góry najwyżej dwie pary liści. Jak są duże, trzeba je przyciąć nożyczkami do 1/3 powierzchni.
Koniec pędu zanurzyć w ukorzeniaczu, wsadzić do pulchnej ziemi, nakryć słoikiem szklanym i zostawić, pamiętać o podlewaniu. Najlepiej robić to w czerwcu. Zostawić sadzonki pod słoikami na zimę, trzeba je oczywiście pod słoikiem obsypać ziemią, podobnie jak to się robi z różami na zimę.
Przesadzić na miejsce stałe, jesienią, po kolejnym sezonie, bo wtedy będą już dobrze ukorzenione.
To jest mój pierwszy sukces, czyli James Galway, sadzonka od Dzidki. Wyrósł na ponad metr i kwitł trzy razy. Ukorzeniałam go w skrzyni z truskawkami.

Ogród tworzony z pasją 22:02, 06 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Zimowe fotki

Zaglądam
ładnie zimowo ...
też siałam w kubeczkach po jogurtach - nieźle się sprawdzają ... byle do wiosny
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:02, 06 sty 2016

Do góry
ta sama rabata przy chodniczku w trakcie kwitnienia

tych kolorów już mi brak
W Gąszczu u Tess 21:54, 06 sty 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Żeby się nie stresować, że jedyne, co zrobiłam przed mrozami, to okopczykowanie róż, patrzę sobie na to dzieło i myślę sobie, że jak będę miała wolną chwilę (hihihi) to muszę się nauczyć takie szyć

Natomiast, jeśli mi roślinki wymrozi, to będę przychodzić do Ciebie oglądać, jak powinien wyglądać ogród. Bardzo mnie wzrusza Twoja troska

A mnie wzruszyły Twoje ciepłe słowa Bądźmy dobrej myśli, że roślinki dzielnie stawiły odpór mrozom.

Mogę Cię nauczyć, jak się szyje spódnicę z koła/ i półkola, to łatwe. Tylko rzeczywiście - kiedy miałabyś je uszyć przy swoich dwóch budrysach?
Najnowsze moje "dzieło". Też bardzo proste.

I z paskiem.
Właścicielka wdzianka jeszcze nie ma wprawy w upinaniu, to pierwsze przymierzenie
Ogród w budowie - nieustającej 21:52, 06 sty 2016

Do góry
Z tego co pamiętam to posadziłam na pewno Alohę - uwielbiam ją ... jest ogromna

kolejna to New Down - tak mi się wydaje, ale niekoniecznie to ona

posadziłam jedna czerwoną pnącą i kilka róż które skończyły by w kompostowniku ale jak zwykle przygarniam wszystkie biedaczki ... nawet nie wiem jakie kolory i co z nich wyrośnie

mam też jedną mocno różową parkową nn i oczywiście kilka krzaków róż pomarszczonych
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:52, 06 sty 2016

Do góry
Aniu hejU nas i mrozi i sypie
W końcu mamy zimę hi hi.

Asiu macham

Przemek plany pytaszCoś mi chodzi po głowie, ale jak nie będzie śniegu to pstryknę fotki i będę Was prosiła o pomoc

Agatko dziękuję.Zaraz wstawię zimowe fotki

Kasiu dziękuję za życzenia i odwiedzinki.Plany, plany...niebawem

Beatkobuziolki przesyłam

Gosiu nas zasypało.Jest super

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:48, 06 sty 2016

Do góry
Bożenka, Izabela w moim wieku już nie ilość a jakość ważniejsza a jakość nie zawsze jest tak rzucająca się w oczy jak ten liliowiec, bo to może być też skromna i niepowtarzalna i jedna na milion

zagubiona na tych wysokościach(fotki robione jedna po drugiej)
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:46, 06 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze mała zapowiedź, ale teraz migusiem uciekam pomóc przy obiedzie, bo zaraz goście przychodzą.
Niby mieliśmy ponad 250 ozdób, ale i tak zginęły

Mnie to zdjęcie rozwalił, dopiero widzę jaka ona wielka....już bez bombek robi ogromne wrażenie, cudownie wygląda udekorowana
Ogródek Iwony 21:39, 06 sty 2016

Do góry
Mam pytanie. Znalazłam takie zestawienie:
"Przykładowe płodozmiany w małych ogrodach

Poniżej przedstawione zostały przykłady wieloletnich, kompleksowych płodozmianów z szerokim zastosowaniem zmianowania, ale tylko z minimalnym wykorzystaniem dobrodziejstw uprawy współrzędnej. Są to proste płodozmiany do wykorzystania w każdym ogrodzie. Ponadto rośliny zostały wprowadzone do zmianowania w sposób luźny - nie stosuje się tutaj podziału na rośliny wymagające, średnio wymagające i mało wymagające."
Żródło: http://www.eioba.pl/a/1lwi/ekoogrodnictwo-plodozmian

Chodzi o ten obrazek. Jak go czytać? Poziomo są miesiące. A w pionie kolejne lata, czy sektory w warzywniaku w czasie jednego sezonu? A co z następnym rokiem? Nie do końca rozszyfrowałam.

Pan Maluśkiewicz 21:28, 06 sty 2016

Do góry

Gdzie ta pierwsza Gwiazdka????
I w tym roku pierniczy łśmy kolorowo
Ogród Loczka 21:26, 06 sty 2016

Do góry
Na dobranoc. Uwielbiam wieczorny klimacik w moim salonie.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:25, 06 sty 2016

Do góry
Jeszcze kilka fotek na lepszy wieczorek takie kolorki słoneczne

Pan Maluśkiewicz 21:22, 06 sty 2016

Do góry

2 cm szczęścia

laski z cisem
Ogrodowe przygody 21:21, 06 sty 2016

Do góry
Prawda niektóre kwitną praktycznie non stop
niektóre tylko raz

Te zdjęcia są z września
Ogrodowe przygody 21:12, 06 sty 2016

Do góry
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 21:12, 06 sty 2016

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Witam Jaka to odmiana magnolii na 1 zdjęciu

to jest

a posiadam jeszcze takie 2 i 2 nieznane bo tabliczki gdzieś zaginęły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies