Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 01:15, 04 sty 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 01:14, 04 sty 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 01:12, 04 sty 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 01:10, 04 sty 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 01:08, 04 sty 2016

Do góry
Kończąc podsumowania ubiegłego roku, wklejam fotki pokazujące, że już w pierwszym roku ogród może być kolorowy

Mój 4 arowy azyl... 00:48, 04 sty 2016

Do góry
Mili moi, dzięki za życzenia noworoczne.

Przepraszam, że nie zaglądam do Was, ale mam trochę kłopotów i rzadko tu zaglądam, a jeśli już, to na chwilkę.

Pozdrawiam Was i życzę udanego 2016 roku.

Ps. zmieniłam laptopa i jeszcze się go nie nauczyłam.
Kamienny ogród patykiem malowany 00:43, 04 sty 2016

Do góry
Biedny Rodek

Nigdy go nie okrywałam i dawał radę...liczę na to że teraz też przeżyje.
Okryłam co się dało we wtorek, przed pierwszą mroźną nocką....wiosna pokaże czy wszystko co trzeba zabezpieczyłam
Kamienny ogród patykiem malowany 00:40, 04 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Dziękuję za życzenia i pozdrawiam przedsylwestrowo Jak wygląda ogród w ostatnie dni tego roku?

Dziś zmroziło solidnie -16 w nocy, -10 w dzień....ale za to było piękne słoneczko

I znów mam lodowisko.....ale testować nie będę

Teraz kolej na mnie! 00:23, 04 sty 2016

Do góry
Witam wszystkich!
Podglądam Was od dawna, ale jakoś do tej pory nie po drodze była mi rejestracja. Tymczasem przyszła i kolej na mnie, bo jak to mówią - co się odwlecze, to nie uciecze!

Poniżej wycinek mojego ogródka, pierwsze zdjęcie pokazuje początki, a kolejne dwa postęp, jaki nastąpił. Mam nadzieję, że dzielne bestie mi pomogą!

buźka xx

W samym słońcu 23:42, 03 sty 2016

Do góry

Więc tak jestem totalnym laikiem, więc proszę się nie śmiać.
Ja bym zrobiła skrzynie przy tych owocowych rabatach. Obsadziła to grabowym żywopłotem, nisko utrzymywanym, wszystko wysypane kamyczkami. Oddzielić część użytkową ogrodu. Graby dałyby fajne tło dla rabaty i tu mam propozycję hortensję vanilla fraise, rozplenice hameln i rozchodniki olbrzymie, boki krótki można obsadzić jakimiś niskimi trawkami.
Z tyłu przy kompostowniku zostaje Ci miejsce na jakieś drzewka owocowe, bo kiedyś pisałaś, że chciałabyś je mieć
Przy tarasie zrobiłabym trochę większą tą rabatę i od południowo-zachodniej strony posadziła jakieś drzewo, szczepione, które dawałoby trochę cienia na taras, może być np. klon globosum, którego mi Karol polecił, bo ładna kulka i nie trzeba ciąć.
A co z zejściem z tarasu od południa? Nie będzie?
Co posadzić przy tarasie trzeba pomyśleć, masz tam chyba lawendę? Coś trzeba jej jeszcze dodać. Perovskia radzi sobie na słońcu, berberysy też. Trzeba pomyśleć.
Na południowej ścianie pod szmaragdami zrobiłabym taki większy trapez z miskantami Morning Light i hotrensjami Limelight. Coś tam jeszcze trzeba będzie dodać, ale to taki szkic na szybko W razie czego tą rabatę później w przyszłości możesz rozszerzać w prawo, tzn. na zachód, ale już wąsko, bo tam mało miejsca zostanie.
Trzeba by kiedyś w przyszłości pomyśleć też o jakimś zagospodarowaniu i zrobieniu rabaty przed grabami od północy, tam gdzie wierzby, fajnie by tam też jakaś rabata wyglądała z ulicy.
Wyślę Ci to na maila, powiększysz sobie na komputerze, to więcej zobaczysz, ale podkreślam, że to totalna amatorka
Co wykopaliśmy w ogrodzie 23:42, 03 sty 2016

Do góry
A na mojej działce odkopaliśmy pocisk, prawdopodobnie został przywieziony ciężarówką z zakupioną ziemią z innej części miasta. Ochronę policji i zakaz wstępu na działkę miałam przez 24 godz. do czasu przyjazdu saperów.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:39, 03 sty 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Chciałam dopytać o suchą rzekę, mam zamiar zrobić sobie, ale widzę, że Ty nie skończyłaś. W czym jest problem? Mam już inspiracje i w głowie kłębią mi się pomysły, ale boję się zderzenia z porażką. Miejsce obok altany jest często odwiedzane i chciałabym żeby dobrze wypadło. Napisz co poszło nie tak, że nie kończysz jej.

Dorotko rzeka będzie jeszcze przedłużana nad przyszłą bacówkę do końca trocinowej w tym sezonie mam nadzieję i dopiero wtedy kupimy kamień , żeby był jednakowy na całości, kamień na taki odcinek to duży koszt.....trzeba poczekać, aż się odłożyJedyne co mogę już z doświadczenia powiedzieć to brzegi lepiej zrobić mniej strome, łatwiej wtedy kamienie ułożyć, reszta na razie się sprawdza
Ogródek na Agrestowej 23:23, 03 sty 2016

Do góry
Ciąg dalszy zdjęć z 2015 roku:
Ogród, mydło i powidło. 23:22, 03 sty 2016

Do góry
Karol - dzięki a mi się podoba jak prowadzisz swoje , nie miałam pojęcia że można je utrzymać w takich niewielkich rozmiarach, bo one rosną jak szalone . Ja swoje zaplatałam choć ma dość sztywne gałęzie, na razie jeszcze podwiązana, mam nadzieję że się nie rozlezie jak ją uwolnię.
Ponownie clematisy 2013. The First Lady i Thyrislund (ten z żółtym środkiem) oraz Kacper.

Zdjęcie porównawcze, wschodnia strona domu 2013 i 2015.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:13, 03 sty 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Joanna rozrywkowość to raczej nie po mnie odziedziczył ale wspinaczki to i owszem

Wie, co dobre (tzn. wspinanie )
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:02, 03 sty 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nowy rok, nowe plany ogrodowe... )
Wrzucę Wam coś na ząb ))
Rabata w centrum ogrodu. teraz rośnie tam glediczja trójcierniowa Sunburst. Wokół pnia wsadzone są cebulki tulipanów i narcyzów, potem w kręgu grupa miskantów Gracilismus, między nimi 2-3 berberysy i żurawki. Ale jakiś pusty wydaje mi się ten krąg. Słabo współgra z resztą ogrodu (może jeszcze za młody, a może czegoś tam brakuje). Kusi mnie, żeby ten formalny krąg złagodzić i wyciągnąć rabatę, dosadzić coś zimozielonego (kolumnowego?). Czekam na propozycje. Nad każdą się pochylę )
To ten krąg w samym centrum

[img

Glediczja nie będzie małym drzewkiem i z czasem zacznie dominować, więc sadzenie czegoś blisko tego drzewa chyba nie jest dobrym pomysłem. Na zdjęciu nie widzę jakie są odległości miedzy rabatami a tym kołem i jakie ono jest duże.
Zrezygnowałabym z tego koła i tych nasadzeń i zrobiła tylko niewielkie koło, kwadrat wokół drzewka obsadzone na gęsto i jednogatunkowo - niedużymi funkiami, runianką, lawendą może bo tam na razie dużo słońca, bukszpanem - no właśnie czymś zimozielonym najlepiej.
Będzie efekt solitera na trawniku, a trawnik otoczony rabatami bylinowymi.
Jeśli mogę coś radzić, to nie sadź za blisko, zwłaszcza drzew i krzewów - efekt szybki, ale krótki.
Ogród, mydło i powidło. 23:01, 03 sty 2016

Do góry
Ania - jest śliczny ale niezbyt wysoki ale może wystarczy.
Dalsza część zdjęć 2013. Obiela The Bride, trzmielina oskrzydlona Compactus.

Jeszcze jedno porównanie zakątka goździkowo-macierzankowego maj i czerwiec 2013.

Moja bajka 23:01, 03 sty 2016

Do góry

ZbigniewG napisał(a)
Kasia takie coś ? Glauca Globosa

ZbigniewG napisał(a)

podobno z czasem(10-15lat) wypuszczają przewodnik i śmigają w górę

Kasiu, odpowiedziałam u Zbyszka, że mój wypuścił przewodnik.
A ponieważ ta odpowiedź może Ci umknąć, dlatego powtórzyłam również w twoim wątku.
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:55, 03 sty 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasia takie coś ? Glauca Globosa

ZbigniewG napisał(a)

podobno z czasem(10-15lat) wypuszczają przewodnik i śmigają w górę

Mój tak zrobił.
Rododendronowy ogród II. 22:55, 03 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Takie widoki niech nam zapadną w pamięć, szczególnie kiedy jest szaro i smutno. Piękne. Wszystkiego DOBREGO !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies