Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, mydło i powidło. 23:22, 03 sty 2016

Do góry
Karol - dzięki a mi się podoba jak prowadzisz swoje , nie miałam pojęcia że można je utrzymać w takich niewielkich rozmiarach, bo one rosną jak szalone . Ja swoje zaplatałam choć ma dość sztywne gałęzie, na razie jeszcze podwiązana, mam nadzieję że się nie rozlezie jak ją uwolnię.
Ponownie clematisy 2013. The First Lady i Thyrislund (ten z żółtym środkiem) oraz Kacper.

Zdjęcie porównawcze, wschodnia strona domu 2013 i 2015.
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:13, 03 sty 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Joanna rozrywkowość to raczej nie po mnie odziedziczył ale wspinaczki to i owszem

Wie, co dobre (tzn. wspinanie )
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:02, 03 sty 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nowy rok, nowe plany ogrodowe... )
Wrzucę Wam coś na ząb ))
Rabata w centrum ogrodu. teraz rośnie tam glediczja trójcierniowa Sunburst. Wokół pnia wsadzone są cebulki tulipanów i narcyzów, potem w kręgu grupa miskantów Gracilismus, między nimi 2-3 berberysy i żurawki. Ale jakiś pusty wydaje mi się ten krąg. Słabo współgra z resztą ogrodu (może jeszcze za młody, a może czegoś tam brakuje). Kusi mnie, żeby ten formalny krąg złagodzić i wyciągnąć rabatę, dosadzić coś zimozielonego (kolumnowego?). Czekam na propozycje. Nad każdą się pochylę )
To ten krąg w samym centrum

[img

Glediczja nie będzie małym drzewkiem i z czasem zacznie dominować, więc sadzenie czegoś blisko tego drzewa chyba nie jest dobrym pomysłem. Na zdjęciu nie widzę jakie są odległości miedzy rabatami a tym kołem i jakie ono jest duże.
Zrezygnowałabym z tego koła i tych nasadzeń i zrobiła tylko niewielkie koło, kwadrat wokół drzewka obsadzone na gęsto i jednogatunkowo - niedużymi funkiami, runianką, lawendą może bo tam na razie dużo słońca, bukszpanem - no właśnie czymś zimozielonym najlepiej.
Będzie efekt solitera na trawniku, a trawnik otoczony rabatami bylinowymi.
Jeśli mogę coś radzić, to nie sadź za blisko, zwłaszcza drzew i krzewów - efekt szybki, ale krótki.
Ogród, mydło i powidło. 23:01, 03 sty 2016

Do góry
Ania - jest śliczny ale niezbyt wysoki ale może wystarczy.
Dalsza część zdjęć 2013. Obiela The Bride, trzmielina oskrzydlona Compactus.

Jeszcze jedno porównanie zakątka goździkowo-macierzankowego maj i czerwiec 2013.

Moja bajka 23:01, 03 sty 2016

Do góry

ZbigniewG napisał(a)
Kasia takie coś ? Glauca Globosa

ZbigniewG napisał(a)

podobno z czasem(10-15lat) wypuszczają przewodnik i śmigają w górę

Kasiu, odpowiedziałam u Zbyszka, że mój wypuścił przewodnik.
A ponieważ ta odpowiedź może Ci umknąć, dlatego powtórzyłam również w twoim wątku.
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:55, 03 sty 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasia takie coś ? Glauca Globosa

ZbigniewG napisał(a)

podobno z czasem(10-15lat) wypuszczają przewodnik i śmigają w górę

Mój tak zrobił.
Rododendronowy ogród II. 22:55, 03 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Takie widoki niech nam zapadną w pamięć, szczególnie kiedy jest szaro i smutno. Piękne. Wszystkiego DOBREGO !
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:51, 03 sty 2016
Do góry
Milka napisał(a)
Sylwia, Ania, Jana, Kasya

Macham noworocznie, piekna zime mam, cały czas sypie snieg rosliny opatulone
A ja sobie patrze przez okno i leniuchuje
[/quot

.
Ja tez leniuchuje aktualnie wnusie slodkie
Ogródek na Agrestowej 22:50, 03 sty 2016

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ogrodowisko obserwuję od ponad roku, jestem w Waszych ogrodach codziennie. Codziennie zachwycam się, podglądam, szukam inspiracji. Postanowiłam w końcu, z biernego obserwatora stać się częścią tego wyjątkowego miejsca. Z ogromną nieśmiałością postaram się pokazać to co stworzyłam na moim skrawku ziemi. W domu mieszkamy od 2010 roku. Ze względu na finanse ogród zaczęliśmy tworzyć dopiero w 2012. Polegało to na wyrównaniu terenu, posianiu trawy i nasadzeniu ok. 100 brabantów.

Rok 2009.

A to już wiosna 2015.
Bajkowy ogród Weroniki 22:48, 03 sty 2016

Do góry
Dzisiaj ucieszyłam się widokiem ptaków pałaszujących moje, posadzone za płotem, ,jarzębiny z ostatnich czerwonych korali. Czas na dokarmianie. Mróz -13 i brak śniegu to nie najlepsze prognozy do przetrwania roślin.

Ogród, mydło i powidło. 22:44, 03 sty 2016

Do góry
katel napisał(a)
Olga80 - mój judaszowiec jeszcze nie kwitł, dereń kwitł pierwszy raz w zeszłym roku (2015 ) i ponownie ma pączki ale czy nie zmarzną to nie wiem - zobaczymy. Zastanów się czy nie skierować jednak swojej uwagi bardziej w kierunku derenia, u mnie rosną niedaleko siebie i dereń zdobi cały rok a judaszowiec, no cóż może te jego kwiaty mnie urzekną . Tu na zdjęciu od lewej: judaszowiec, magnolia, dereń, pęcherznica.

Iwcia - dzięki! Ja tak lubię kolorowo .

Podoba mi sie jak prowadzisz pęcherznice.
Ogród, mydło i powidło. 22:34, 03 sty 2016

Do góry
Olga80 - dzięki!
Aniu - Opis jak sadzę zamieściłam w wątku "Powojniki co zrobić" ale wkleję i tu skoro mam już własny wątek:
Mam gliniastą glebę, specjalnie dla powojników kupiłam sobie świder ręczny żeby móc głębiej kopać. Ja robię tak: dołek ok 60cm głębokości na spód drenaż (kamienie, keramzyt lub "pokruszony" styropian), do środka ziemia z ogrodu (glina ta z górnej warstwy), nie z dołu + torf odkwaszony +piasek, trochę wapna do obniżenia Ph (zależnie od Ph Twojej gleby), w tym roku dodaję również garść obornika granulowanego (nie bezpośrednio w okolicę rośliny tylko "na potem") ale jak się to sprawdzi to się dopiero okaże. Jeśli chodzi o średnicę otworu to staram się jak największą ale zwykle to na ok 40cm górą wychodzi a dołem mniej ok. 30cm. Sadzę zgodnie z zaleceniami dotyczącymi danej odmiany, czyli np. głębiej niż w doniczce był. Podsypuję korą.

Jest encyklopedia w której można sprawnie szukać różnych clematisów, tu są białe bylinowe, one mają drobniutkie kwiat:
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=SearchResults&nazwa=&grupa_clematis=bylinowe&kwiat[b]=2&wielkosc_kwiatow=0&wysokosc_od=&wysokosc_do=&przyrost_od=&przyrost_do=&ciecie_typu=&strefa_od=&strefa_do=&Szukaj=Szukaj
Wielkokwiatowe późno kwitnące :
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=SearchResults&nazwa=&grupa_clematis=bylinowe&kwiat[b]=2&wielkosc_kwiatow=0&wysokosc_od=&wysokosc_do=&przyrost_od=&przyrost_do=&ciecie_typu=&strefa_od=&strefa_do=&Szukaj=Szukaj
Grupa Viticella:
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=SearchResults&nazwa=&grupa_clematis=viticella&kwiat[b]=2&wielkosc_kwiatow=0&wysokosc_od=&wysokosc_do=&przyrost_od=&przyrost_do=&ciecie_typu=&strefa_od=&strefa_do=&Szukaj=Szukaj
Tu zdjęcie powojnika Mandżurskiego z bzem Eva:
Bajkowy ogród Weroniki 22:33, 03 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

zachwycajacy kolor

Utrwaliłam jesienne
kolory z 29.X.2015r.i z 6.12.2015r. już nie zachwycają, raczej smucą w szarościach jesiennych.

Z pozdrowieniami.

Ogród Moneta w Giverny 22:31, 03 sty 2016

Do góry

Pszczelarnia 22:29, 03 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne piwonie na okładce i takich Ci życzę w ogrodzie.

To i ja dołączam się do tych życzeń.
I w załączeniu rabata z tymi pięknościami. Żałuję, że nie z mojego ogrodu.

Ogród Moneta w Giverny 22:21, 03 sty 2016

Do góry
Morze kwiatów i róż, pomiędzy nimi wąskie ścieżki.

Bajkowy ogród Weroniki 22:18, 03 sty 2016

Do góry
,bold text
jola_antoszczyk napisał(a)
Weroniko odezwij się,napisz co u Ciebie,jak wygląda Twój Bajkowy Ogród na święta.Jestem zakochana w Pani ogrodzie od pierwszego spojrzenia.Tęsknię,serdecznie pozdrawiam Jola z Bełchatowa.

Dziękuję Jolu. Jesteś moją sąsiadką? Musimy się spotkać.
Mój ogród wegetuje, ja też. Miałam trochę kłopotów zdrowotnych, czekam na więcej słoneczka ( ale boję się myśleć o letnich upałach),oszczędzam się i kuruję. Mam nadzieję, że zanim zakwitną pierwsze kwiaty i ja będę zdrowsza.
Ten rok był dla mnie trudny zdrowotnie, ale jakimś cudem przy podsumowaniu wypadł bogaty w podróże. Moje stopy postawiłam w Egipcie, Izraelu, Jordanii, Holandii, Kanadzie a nawet zatrzymałam się na krótko w Finlandii i Anglii.
Z serdecznym pozdrowieniem i najlepszymi życzeniami na 2016 rok
wstawiam Ci fotkę z klimatem zimy, jakiego u nas brakowało w okresie świąteczno-noworocznym.

(dodam, że to klimat z obrazka w sklepie świątecznym)
Dla Asi, Magdy i Waldka, zaglądających, również
NAJLEPSZE ŻYCZENIA SPEŁNIENIA WASZYCH DOBRYCH MARZEŃ !!!
Rododendronowy ogród II. 22:17, 03 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Siebie tez próbuję ogrzac

I ja też będę się ogrzewała.
U mnie ani krztyny śniegu i już -13 stopni.
Ogród Moneta w Giverny 22:14, 03 sty 2016

Do góry

Słynna pergola

Ogród Moneta w Giverny 22:04, 03 sty 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies