Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z pergolą 14:58, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Coś takiego rozrysowałam

To jest jak dla mnie najlepszy projekt najbardziej estetyczny prosty i nie przekombinowany. Dość łatwy do obsadzenia. W dodatku z altany będziesz widzieć ogórd gdzie w pozostałych projektach wydaje mi się że będziesz mieć z tym trudności. Nagadały ci dziewczyny że altana nie na prosto ach namąciły.... a tak popatrzeć to na serio ten projekt jest bardzo dobry reszta mi się nie podoba ale decyzja Aniu twoja
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:48, 16 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
as 226
tam masz bardzo łyso przy kostce. Nie ścinałabym tego rogu, tylko posadziła np tujki odm danica wzdłuz całości. Małe i rosną w naturalną kulkę, nie trzeba ich ciąć więc bezobsługowe. Ale najpierw wybrałabym trawnik na szerokości ok 50 cm, wsadziła ekobord i rozmyślała. Moim zdaniem tak:

pomiędzy trawki, żurawki albo hosty, w zalezności od tego ile tam masz słońca? I na jesień dosadzić trochę krokousów, żeby było ładnie już od wiosny.

Dziękuje Karolino, tak Asia jestem Odwiedzam Twój ogród i wysyłałam Ci doniczki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:44, 16 lut 2016

Do góry
as226 napisał(a)
Jak się odważyłam to zapytam i o drugą sprawę Linia wyprostowana, zostaje tu perukowiec, żółta tuja na pniu i tam gdzie zaznaczyłam na czerwono są spore trzmieliny sunspot 3 szt. Po prawej stronie patrząc na zdjęcie jest szpaler hortensji limelight, miskanty ml i na dole bergenie. Trzmieliny zlikwidować stąd. Co by kolorystycznie pasowało?

Asia, chyba?
wywal co masz wywalić, wyprostuj tę rabatke, napisz ile tam słońca i zrób fotkę. i coś się wymyśli.
Ogród Orion-od projektu 14:44, 16 lut 2016

Do góry
Minęło trochę czasu, a tu nic się nie dzieje, więc wklejam kilka przykładów mojej radosnej twórczości

Najpierw wersje 4,5,6 - te wykonywałem na komputerze, cały czas szukam kompromisu aby pomieścić wszystko a nie popsuć wizualnie, zajmuje się teraz tylną częścią działki. Przód też będzie do korekty, ale to chyba będzie kosmetyka.

wersja 4 -to zakreskowane to żywopłot (widziałbym tu buk lub grab), bo- oznacza borówkę amryk.- na innych projektach dojrzałem, że jest traktowana jako krzew ozdobny.

wersja 5

wersja 6

Jakoś cały czas pasuje mi aby mini sad był z lewej strony, patrzyłem tez na działce czy drzewa sadu mogą zasłonić słońce w warzywniaku, raczej nie powinny jeśli warzywniak jest znacznie oddalony od sadu (oczywiście zalezy po której stronie świata będzie ten warzywniak - jeśli od południa czy od południowego zachodu nic go nie będzie przysłaniać)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:43, 16 lut 2016

Do góry
as 226
tam masz bardzo łyso przy kostce. Nie ścinałabym tego rogu, tylko posadziła np tujki odm danica wzdłuz całości. Małe i rosną w naturalną kulkę, nie trzeba ich ciąć więc bezobsługowe. Ale najpierw wybrałabym trawnik na szerokości ok 50 cm, wsadziła ekobord i rozmyślała. Moim zdaniem tak:

pomiędzy trawki, żurawki albo hosty, w zalezności od tego ile tam masz słońca? I na jesień dosadzić trochę krokousów, żeby było ładnie już od wiosny; całośc wysypana kora.

Ewentualnie minimalistycznie - tylko danica, a cały pasek wysypany żwirkiem.

Ewentualnie można pomyśleć o 3-5 drzewkach szczepionych na pniu i posadzić je np co 3 tujki danica, dodałyby wysokości.
Vinca minor - barwinek pospolity 14:30, 16 lut 2016

Do góry
Witam , zakupiłam w zeszłym roku 3 sadzonki barwineka illumination, wymarzł niestety, czy podciąć go i czekać aż odżyje? czy może wykopać i zapomnieć ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:28, 16 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)

batat?
Mój M był rok temu

my też pozdrawiamy z zimnego deszczowego kraju na p
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:28, 16 lut 2016

Do góry
Jak się odważyłam to zapytam i o drugą sprawę Linia wyprostowana, zostaje tu perukowiec, żółta tuja na pniu i tam gdzie zaznaczyłam na czerwono są spore trzmieliny sunspot 3 szt. Po prawej stronie patrząc na zdjęcie jest szpaler hortensji limelight, miskanty ml i na dole bergenie. Trzmieliny zlikwidować stąd. Co by kolorystycznie pasowało?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:18, 16 lut 2016

Do góry
Kochane proszę o pomoc, nie wiem, jak zrobić tu przy kostce-wjazd. Jest to strona zachodnia. Najbardziej chyba jestem za takim ścięciem rogu, a w nim co??? Pierwsze zdjęcie stoję na schodach wejściowych do domu. Linie w "ogrodzie" są proste, ale są i zaokrąglenia.

Ogród z pergolą 14:17, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Pomysł altany z wejściem z boku wziął się z tego zdjęcia. Trochę musiałam zmienić otoczenie ale mniej więcej o taką ścianę pnących róż mi chodzi.
Wtedy masz altanę ukrytą tylko róże widać i one będą tak jakby częściowym tłem do rabaty.

Mi się nasuwa z kolei inne pytanie - dlaczego altana ma być ukryta w różach? Tzn róże jako takie są ok, chodzi o to, że przecież to będzie piękna, nowoczesna, drewniana konstrukcja, trochę nie teges tak ją ze wszystkich stron zakrywać. Poza tym jak ją tak szczelnie obsadzisz, to praktycznie siedząc w środku altany, nie będziesz widziała co się dzieje na zewnątrz, jak bawią się dziewczynki, itd.

W moim rozumieniu ta altana ma zdobić. Przeca to nie jakiś blaszak, który należy ukryć

Znów namieszałam?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:12, 16 lut 2016

Do góry
Troche wiosny z przedszkolnego ogrodu

Ogród Mirelli 13:39, 16 lut 2016

Do góry
a jakby tak ???

Ogród z pergolą 13:37, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Pomysł altany z wejściem z boku wziął się z tego zdjęcia. Trochę musiałam zmienić otoczenie ale mniej więcej o taką ścianę pnących róż mi chodzi.
Wtedy masz altanę ukrytą tylko róże widać i one będą tak jakby częściowym tłem do rabaty.

średnio mi się widzi to u mnie, pierwotny plan byl na 3 sciany w różach i dlatego tyle ich mam jednak 15szt za to ta wersja z wejsciem z boku mi coraz bardziej gra tylko odsunąć altane od rogu żebym mogłą róże posadzić też na lewej ścianie
Ogród z pergolą 13:30, 16 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
A ja przywołuję:

Rys.3

Ta koncepcja ścieżki i rabat przy niej najbardziej mi się podoba, jedynie altanę przesunęłabym w lewo. Tzn. robimy odbicie lustrzane altany i wtedy róże pnące są po lewo, a wejście do altany po prawo
Jeśli to w ogóle zrozumiałe co piszę Jeśli nie, to spróbuje narysować
Masz duży ogród i wciskanie altany w sam górny róg chyba nie jest dobrym pomysłem. Sorki jeśli namieszałam

ja Cię rozumiem wyszło by cos takiego
wersja 4

moje pytania:
1. lewy gorny róg, gdzie znaki zapytania. to by musiałobyc na szerokosc rabaty ponizej, tak w rogu bedzie tam cos widoczne?
2. wielki prostokat po prawo od altany i jednoczesnie centralnie na wprost okien salonu. to musałoby byc naprawde zajebiscie obsadzone, czy podołam :/ ale przedewszystkim czy ta rabata powinna byc na szerokosc altany 5m głęboka?
3. czy wejście zrobić jednak jak w wersji 2 Ani, z prawej strony i wtedy ta prawa rabata głebokość 3m?
wersja 5
Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:) 13:29, 16 lut 2016

Do góry
Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:) 13:27, 16 lut 2016

Do góry
tak wygląda kawałek za płotkiem, tam też będzie biegła ścieżka kamienna z granitowych kamieni
Ogród 30 arów- prośba o pomoc w zagospodarowaniu 13:08, 16 lut 2016

Do góry
Witam. Potrzebuje porady, posiadam działkę 30 arową na której wraz z mężem budujemy dom z garażem . Na dzialce chciałabym zaprojektować ogród dekoracyjny ,mały warzywniak oraz nie duży sad kilka drzewek owocowych ,nie mam pojęcia od czego zaczac. Działka jest ładna prosta nic na niej jeszcze nie jest posadzone. . Z jednej strony od wschodu znajduje się działka sąsiada odgrodzona świerkami od mojej od południa i od zachodu to pola uprawne rolników a od strony połnocnej droga asfaltowa gdzie znajduje się wjazd na dzialke. Podaję szkic działki.

Przedogródek-czyli jak zagospodarować kawałek ziemi:) 12:31, 16 lut 2016

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:27, 16 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję Kasiulu! Weselej razem!

No to jeszcze poszukam jaką z przywieszką. Wszystkie fotki wyżej i niżej pokazane w podroży do Hortulus Dobrzyca.

Ja a ż takich łanów nie mam.

Haniu ,mam taką żółtą różę "Lucia",tylko na mojej pisało parkowa a nie wielkokwiatowa
Ogród Mirelli 12:26, 16 lut 2016

Do góry
A tak ma być

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies