Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 15:28, 16 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Niesamowite plany na ten sezon!

Marzenko nie czuje jakos entuzjazmu wiesz dokonoczenie zywoplotu z tujek i choin to raczej mus .....

kupno drzew przyjemnosc a co do pergoli to raczej w tym roku tylko obwacham porzadnie temat )) bo takie cos misie marzy )
Lawendowy zawrót głowy 15:23, 16 lut 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Joluś, ja cię jeszcze trochę pomęczę tymi wiśniami:
- co ile je wsadziłaś?
- one nie są szczepione? Będziesz je prowadzić na pniu, czy zostawisz w takiej formie? Ładnie tak wyglądają
- co masz pod/przed nimi? jakies trawy? nie mogę dopatrzyć...

wisnie sadzone co 75 cm

sa bardzo nisko szczepione, najpierw szukalam wysoko szczepionych poniewaz dziewczyny pisaly ze sie rozlaza i trzeba je wizac. okazalo sie jednak ze w tym waskim miejscu lepiej sie prezentuja tak nizej szczepione. galezie staram sie obwiazywac wokol siebie i ladnie sie trzymaja. bede sie starala utrzymac gora trzy cztery wysokie galezie. tak jak jest teraz mi sie podoba , nowe pedy wycinam.

przednimi jest trzmielina w formie obwodki , za nimi gracki a miedzy grackami jezowki ))

fotki dla Ciebie ...ciemno bo pada

Moja działka. 15:23, 16 lut 2016

Do góry
Stipa powoli rośnie

Pelargonie

Złocień
Vinca minor - barwinek pospolity 15:17, 16 lut 2016

Do góry
MartaR napisał(a)
Witam , zakupiłam w zeszłym roku 3 sadzonki barwineka illumination, wymarzł niestety, czy podciąć go i czekać aż odżyje? czy może wykopać i zapomnieć ?

Zetnij pejsy i podlej.
Ogród Mirelli 15:17, 16 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a jakby tak ???

A to zielone to trawa? A brązowe to co to jest?

Tam akurat najwięcej psy biegają
Moja działka. 15:15, 16 lut 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wiosna u Ciebie już pełną gębą. Ciemiernika masz wielgachnego! Ile u Ciebie rośnie?

Ten akurat ma 10 lat ,jak zakwitnie to te liście się kładą i jest sam kwiat

Typografia ogrodu 15:15, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Jak zakupy ? Co ciekawego widziałaś ?

Wiesz ja zakupy robie w 10 min.nie mam wiecej czasu zazwyczaj.kupiłam bratki,slomiane wience,hiacynty i puekny szary eukaliptus,,ktory spotykam ostatnio tak czesto w dekoracjach ze nie moglam sie powstrzymac ogolnie wybor prymul u nas duzy takze takich pelnych.ale z braktami na razie bieda raczej.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:11, 16 lut 2016

Do góry
słabo to mi wyszło, ale może załapiesz
Ogród z pergolą 15:10, 16 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

...
2. wielki prostokat po prawo od altany i jednoczesnie centralnie na wprost okien salonu. to musałoby byc naprawde zajebiscie obsadzone, czy podołam :/ ale przedewszystkim czy ta rabata powinna byc na szerokosc altany 5m głęboka?
3. czy wejście zrobić jednak jak w wersji 2 Ani, z prawej strony i wtedy ta prawa rabata głebokość 3m?
wersja 5

W mojej wizji altana mogłaby być ustawiona jak na moim (zajebistym ) rysunku:

Natomiast odpowiedź na Twoje pytanie o rabatę na prawo od altany mogłaby wyglądać tak: http://www.reallygardenproud.com/blog/wp-content/uploads/2012/07/L1020650.jpg
Czyli brzozy Doorenbos, kulki i co tam będziesz jeszcze chciała, np. cebulowe itd.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:09, 16 lut 2016

Do góry
Czy stokrotki w domu wytrzymają?czy on będzie za ciepło?
Anulajda w raju 15:06, 16 lut 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
macham

Ja również macham
aby rozwiać Twoje dylematy żywopłotkowe cis nie rośnie powoli jak się już dobrze ukorzeni.Nie doczytałam gdzie ma być u Ciebie, jak masz patrzeć codziennie wychodząc z domu no chyba wybór jest prosty.Cis rośnie prawie równie szybko co tuja tylko cis się częściej tnie i tego nie widać
05.07.2014 za stożkami Cis Hicksii

30.07.2015 i tu za stożkami,porównaj sobie wysokość lini na płocie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:05, 16 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)

ale bym polezala teraz na takim piaseczku....
no coz...poki co kominek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:04, 16 lut 2016

Do góry
Takie mam kiepskie zdjęcie to jest wejście, kostka prowadzi do drzwi i biegnie dalej wokół domu. A pod oknami przy wejściu symetrycznie są po 3 szt trzmieliny na pniu w lawendzie i obwódka bukszpanowa.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 16 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
ok, troche mi rozjaśniłaś
tam jest mnóstwo miejsca, a Ty maz tylko po 3 szt roślinek. Żeby był efekt musi być naprawdę sporo i dość gęsto.
Jeśli nie ogrodzenie, to nie chcesz choćby i tego ligustra pociągnąć żeby się odgrodzić?
Nie wiem ale nie lubię jak się ludzie na mnie gapią jak pracuję,a tam z tych okien z bloków mają Cię jak na patelni

Zaczęłabym od popracowania nad trawnikiem, wyznaczenia rabat. Trzeba dosiać trawę w te puste placki. I potem mozna się wziąć za rabatę. To tam masz już te tulipany posadzone? Jeśli tak to musisz poczekać aż wyjdą, zanim coś posadzisz, a i z tym bedzie kłopot.. cebulowe sadzi się na gotowej rabacie gdzie nic juz nie bedzie ruszane..
chyba ze masz je w koszyczkach, w takim razie bym je prędziutko przesadziła w inne miejsce, póki ledwo wyłażą z ziemi. Mogą wrócić jak rabata bedzie zagospodarowana.

Cebulowe mam w koszyczkach i chyba poczekam z wykopaniem aż przekwitną, a w międzyczasie w puste miejsca spróbuję cos dosadzić. I tak muszę najpierw przekopać drugą połowę ogródka, jesienią nie zdążyłam zrobić wszystkiego .Tam nie było nic robione przez 10 lat, nie było trawnika tylko chwasty, krzaki i mech
Tak to widzę - chyba? W tym żywopłocie jest taka dziura, dotychczas tamtędy się wchodziło na ogródek, ale chciałabym ją zlikwidować i przesunąć wejście za żywopłot?

Odwróciłam zdjęcie, bo za mało było widać szczegółów na tych moich nędznych wypocinach Czy będzie tam pasował berberys z czerwonymi listkami na jesień (mam 4 szt)?
Ogród z pergolą 14:58, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Coś takiego rozrysowałam

To jest jak dla mnie najlepszy projekt najbardziej estetyczny prosty i nie przekombinowany. Dość łatwy do obsadzenia. W dodatku z altany będziesz widzieć ogórd gdzie w pozostałych projektach wydaje mi się że będziesz mieć z tym trudności. Nagadały ci dziewczyny że altana nie na prosto ach namąciły.... a tak popatrzeć to na serio ten projekt jest bardzo dobry reszta mi się nie podoba ale decyzja Aniu twoja
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:48, 16 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
as 226
tam masz bardzo łyso przy kostce. Nie ścinałabym tego rogu, tylko posadziła np tujki odm danica wzdłuz całości. Małe i rosną w naturalną kulkę, nie trzeba ich ciąć więc bezobsługowe. Ale najpierw wybrałabym trawnik na szerokości ok 50 cm, wsadziła ekobord i rozmyślała. Moim zdaniem tak:

pomiędzy trawki, żurawki albo hosty, w zalezności od tego ile tam masz słońca? I na jesień dosadzić trochę krokousów, żeby było ładnie już od wiosny.

Dziękuje Karolino, tak Asia jestem Odwiedzam Twój ogród i wysyłałam Ci doniczki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:44, 16 lut 2016

Do góry
as226 napisał(a)
Jak się odważyłam to zapytam i o drugą sprawę Linia wyprostowana, zostaje tu perukowiec, żółta tuja na pniu i tam gdzie zaznaczyłam na czerwono są spore trzmieliny sunspot 3 szt. Po prawej stronie patrząc na zdjęcie jest szpaler hortensji limelight, miskanty ml i na dole bergenie. Trzmieliny zlikwidować stąd. Co by kolorystycznie pasowało?

Asia, chyba?
wywal co masz wywalić, wyprostuj tę rabatke, napisz ile tam słońca i zrób fotkę. i coś się wymyśli.
Ogród Orion-od projektu 14:44, 16 lut 2016

Do góry
Minęło trochę czasu, a tu nic się nie dzieje, więc wklejam kilka przykładów mojej radosnej twórczości

Najpierw wersje 4,5,6 - te wykonywałem na komputerze, cały czas szukam kompromisu aby pomieścić wszystko a nie popsuć wizualnie, zajmuje się teraz tylną częścią działki. Przód też będzie do korekty, ale to chyba będzie kosmetyka.

wersja 4 -to zakreskowane to żywopłot (widziałbym tu buk lub grab), bo- oznacza borówkę amryk.- na innych projektach dojrzałem, że jest traktowana jako krzew ozdobny.

wersja 5

wersja 6

Jakoś cały czas pasuje mi aby mini sad był z lewej strony, patrzyłem tez na działce czy drzewa sadu mogą zasłonić słońce w warzywniaku, raczej nie powinny jeśli warzywniak jest znacznie oddalony od sadu (oczywiście zalezy po której stronie świata będzie ten warzywniak - jeśli od południa czy od południowego zachodu nic go nie będzie przysłaniać)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:43, 16 lut 2016

Do góry
as 226
tam masz bardzo łyso przy kostce. Nie ścinałabym tego rogu, tylko posadziła np tujki odm danica wzdłuz całości. Małe i rosną w naturalną kulkę, nie trzeba ich ciąć więc bezobsługowe. Ale najpierw wybrałabym trawnik na szerokości ok 50 cm, wsadziła ekobord i rozmyślała. Moim zdaniem tak:

pomiędzy trawki, żurawki albo hosty, w zalezności od tego ile tam masz słońca? I na jesień dosadzić trochę krokousów, żeby było ładnie już od wiosny; całośc wysypana kora.

Ewentualnie minimalistycznie - tylko danica, a cały pasek wysypany żwirkiem.

Ewentualnie można pomyśleć o 3-5 drzewkach szczepionych na pniu i posadzić je np co 3 tujki danica, dodałyby wysokości.
Vinca minor - barwinek pospolity 14:30, 16 lut 2016

Do góry
Witam , zakupiłam w zeszłym roku 3 sadzonki barwineka illumination, wymarzł niestety, czy podciąć go i czekać aż odżyje? czy może wykopać i zapomnieć ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies