Agatko ... wpadłam poczytać o różach... (bo aktualnie myślę intensywnie o pnących a u Ciebie pamiętam i zapach i kolory wspaniałe) i takie cudo zobaczyłam. To złotogłów prawda? Ja zamówiłam ich 3 szt... są bardzo drogie. Czekam na przesyłkę, ale w międzyczasie chciałabym cię podpytać o warunki w jakich ci rośnie. Jak długo je masz? Dobrze ci rosną? Ślimaki nie wcinają? Napisz wszystko co tylko możesz wiedząc z doświadczenia
Pozdrawiam wiosennie tym bardziej, że dzisiaj pogoda fatalna.
Buziaki
Ja Ci mówiłam że to tylko moje wariacje a nie projekt.
Tam wcześniej wkleiłam jeszcze jedno zdjęcie ale chyba go nie zauważyłaś przez te kolorki.
To ostatnia moja wizja Twojego ogrodu (bardziej przyziemna). Skoro nie chcesz altany naprzeciw schodów (chociaż podobał mi się ten pierwszy rysunek, który zrobiłam) to może całkiem ją daj w róg działki
Ja staram się jak najwięcej przesadzać i dzielić wczesna wiosną, później to wielkie utrapienie. W czerwcu często już upały i mam problem z wilgocią w ziemi.
Pytasz o irysy i orliki. Tych akurat mam niewielkie ilości, irysy słabo u mnie rosną a orliki wyjadły mi nornice. Kupiłam nasiona orlików i mam zamiar mieć je w większej ilości, ze względu na czas kwitnienia.
Ale co mam to pokażę Najzwyklejsze żółtaski i pstrokatki
Mam nadzieję, że kiedyś się rozrosną.
-
W sporych ilościach, w różnych częściach ogrodu mam syberyjskie
Sadź grupami a nie pomieszane... bo zrobisz bałagan.
Kulek bukszpanowych nie dawaj pomiędzy rododendrony czy azalie, bo je pożrą z czasem. Zresztą nie ma sensu do zimozielonych sadzić zimozielonych. Daj w plamie kulki bukszpanowe i np hosty niskie o jasnych liściach.. Pomiędzy rh daj krokusy na wiosnę, albo niskie paprocie.
I pomyśl o zasłonięciu betonowego płota. Bo najpiękniejsza rabata z takim tłem będzie zawsze brzydka.
Azalie możesz dać jako obwódkę, a za azaliami daj coś co będzie kwitło później, albo będzie ozdobne później.
Azalie jak dasz w jednej odmianie, to zawsze się dopasują do różaneczników. Można dobrać kolory. ja mam różaneczniki i azalie na jednej rabacie i jak kwitnie to wszytko to stoję tam z rozdziawioną japą bez końca.
Wielka plama z azalii pod iglakiem.. to foto z ogrodu Bogdzi "Rododendronowy ogród"... może tak sobie posadź...
A to u mnie... uważam, że się kolory wcale nie gryzą. Z wyjątkiem azali wielkokwiatowej, którą przesadzę, muszę tylko znaleźć dla niej miejsce.
wiosny ciąg dalszy, już żonkilki/narcyzy wychodzą maja z 15 cm wysokosci i tulipanki to małe czerwone kiełkujące z ziemi
hortensja już ma zielone listeczki
o teraz mam tego linka. ten lewy górny róg to chyba warzywniak, bo taka wielka rabata to chyba nie bardzo. juz ja sie zastanawiam czy na 5m głebokiej dam radę obsadzić
a skarpy będę obsadzać jak róże dojdą, połowa marca podobno..
ej na prawde niewiem co mam zrobic z tą altaną, ciesla zadatkowany a ja w czarnej d...
eM juz patrzy na mnie jak na wariatkę bo szybko, szybko altane robimy a teraz opózniam wszystko bo zmiana koncepcji..kosmos
Ania ta ścieżka bedzie z prostokątnych płyt one nie maja takich skośnych kształtów..
myszka mi się zepsuła i nie moge w paincie rysować
dacie znac jak widzicie rabate 2 i 3 w tym wariancie??
Kasiu nie wiem jakie tam są roślinki teraz, ale może coś takiego? Po lewej te zimozielone drzewka już masz masz też to co jest obok nich u mnie pomarańczowe i potem po prawej te krzewy z przodu, a reszta to już moja radosna pomoc dla Ciebie.......ja bym to tak widziała
tylko w trawie nie ma tego drzewka z kulkami .......program za ubogi
Wiecie co ... nie wiem co zrobić z moim buczkiem Rohan Obelisk
Bo jeśli wypali moja rabata a la Chelsea to on będzie mi wadził ... może "przesunęłabym" go kilka metrów w lewo? Tam gdzie jest cały czas pusta rabata przy tarasie ... między schodami tarasu a tą rabatą jest jakieś 1,5m trawnika. Rabata ma 1,30m szerokości i ok 6m długości. Nie chciałam teraz planować kolejnej rabaty ale jeśli miałabym przesadzić buka to raczej teraz
To jest to miejsce:
Na szybko machnąłem model ławeczki z profilem 80x40 i jak dla mnie raczej pasuje do proporcji ławeczki ze strony. Ewentualnie można by zrobić z troszkę mniejszego profilu.
Werbena jakoś atrakcyjna od dołu nie jest ale też nie razi mocno. Ot, kępka ciemnozielonych liści. Najlepiej czymś je zasłonić, np. niższymi odmianami miskantów albo rozplenicami.