Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 17:02, 28 gru 2015

Do góry
Moje róże wyglądają teraz tak - zakopczykowałam kompostem :

A sadzone jesienią golasy miały oczka pobudzone do wypuszczenia młodych listków. Znaczy się, że się ukorzeniły i rosną. Mimo, że wcześniej je kopczykowałam, teraz dosypałam im na górkę jeszcze kompostu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:51, 28 gru 2015

Do góry
Rok 2013
Postanowiłam rozpocząć działania ogrodowe na placu budowy. Ekipom budowlanym i ich pojazdom zostawiłam minimalne trasy komunikacyjne, a na reszcie postanowiłam działać ogrodowo. Zaczęłam od narożników. W nich zaplanowałam grupy drzew.
Narożnik północno-zachodni z brzózkami, dereniami, krzewuszkami, trzmieliną, perukowcem

Narożnik południowo-zachodni- tu posadziłam grupę daglezji, śliwy wiśniowe, pęcherznicę Luteus, kalinę hordowinę, bzy palibin, róże okrywowe. Dobrze, że już się dowiedziałam o tym, że rośliny trzeba sadzić w grupach

Na zachodniej granicy działki musiałam zostawić wjazd dla dużych pojazdów.

Powstały też początki rabaty frontowej

Luki pomiędzy roślinami uzupełniałam bylinami: aksamitką, irysem syberyjskim itp.
Ponieważ działka jest narożna, to koszt ogrodzenia były dość wysoki - postanowiliśmy zrobić żywopłot bukowo- grabowy, a ogrodzenie właściwe ma sie pojawić jedynie na froncie, na szerokość budynku.
Ogródek Iwony 16:42, 28 gru 2015

Do góry
Ewuniu, czy twój ciemiernik kupowałaś pod nazwą:
Ciemiernik cuchnący Helleborus foetidus?
Ma podobny pokrój liści.
http://phavi.umcs.pl/ph/r,850,567/multimedia/2015/0228/170831-helleborus-foetidus.jpg

"Gatunek zimozielony, pochodzący z płd.-zachodniej Europy. Jego zapach jest drażniący dla ludzi. Może osiągać wysokość do ponad poł metra. Kwiaty, zebrane w szczytowe wiechy, są kuliste, dzwonkowate, jasnozielone z purpurowymi brzegami. Kwitnie od lutego do czerwca. Nie ma wysokich wymagań. Jest doskonały do nasadzeń naturalistycznych. Na stanowiskach półcienistych często samoczynnie się rozsiewa."
( http://poradnikogrodniczy.pl/ciemiernik.php )

Ja mam Ciemiernik biały Helleborus niger, ma pączki kwiatowe w stanie uśpienia. Wiosną kupiłam dwa, ale tylko jeden przeżył. Drugi chyba zgnił.Posadziłam przy jabłonce ozdobnej.

Mam też roczne sadzonki Ciemiernika czerwonawego (Helleborus purpurascens )
Dostałam od mojej siostry. Posadziłam przy forsycji na stronie północnej. Dziś sprawdzałąm, jeszcze nie widać pąków, ale to młode sadzonki, mogę na kwiatki poczekać kilka lat.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:32, 28 gru 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Na tle telewizora lepiej widać tę mgłę świąteczną

Robiłam Twoją sałatkę rybną... nawet nie wyjęłam na stół.. w głowę zachodzisz co tu można było spaprać... z moim talentem można Spaprałam

Dziś zamiast obiadu i garów..była wycieczka rowerowa.. o tej porze roku rower.... szok...

A z życzeniami jest tak, że chciałabym złożyć je dla wszystkich kogo lubię.. a to nierealne z przyczyn czasowych.. no i regulamin i zdrowy rozsądek.. nie mogę 100 jednakowych życzeń wkleić na forum.. 100 różnych to mnie śmierć zagryzie Taka świnia jestem.. albo Mała Mi.... Muminek pokazuje na bombkę z Małą Mi i mówi "Mi Ma". Bombki od koleżanki forumowej z zeszłego roku.. dziękuję jeszcze raz

To ją też świnia bo zrobiła jak Ty. Po to chyba wątek życzeniowy Buziaki Mi Ma
Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:27, 28 gru 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Ja też przyczaiłam sie tu na forum i czekam.........na wiosnę albo na wasze narciarskie wyczyny, spotkania na stoku etc...poza tym nuda ogrodowa nastała,jeszcze tylko styczen i luty, a potem juz wróci nam energia bo będziemy rozprawiać o wiośnie.
Byle do wiosny !

p.s. zdjęcie z dymem super, widac że sie starałas Aniu, musisz je wysłac na jakis konkurs pod hasłem światecznym....szkoda że nie ma choinki w tle tylko telewizor....

Na tle telewizora lepiej widać tę mgłę świąteczną

Robiłam Twoją sałatkę rybną... nawet nie wyjęłam na stół.. w głowę zachodzisz co tu można było spaprać... z moim talentem można Spaprałam

Dziś zamiast obiadu i garów..była wycieczka rowerowa.. o tej porze roku rower.... szok...

A z życzeniami jest tak, że chciałabym złożyć je dla wszystkich kogo lubię.. a to nierealne z przyczyn czasowych.. no i regulamin i zdrowy rozsądek.. nie mogę 100 jednakowych życzeń wkleić na forum.. 100 różnych to mnie śmierć zagryzie Taka świnia jestem.. albo Mała Mi.... Muminek pokazuje na bombkę z Małą Mi i mówi "Mi Ma". Bombki od koleżanki forumowej z zeszłego roku.. dziękuję jeszcze raz
Skąpana w słońcu 16:20, 28 gru 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dzięki Tobie odbyłam wirtualny spacerek po górkach i dolinach, dziękuję za życzenia i wzajemnie życzę wszystkich świątecznych życzeń spełnienia.

Haniu, ja też dziękuję za życzenia. Fajnie jest nie spiesząc się tak sobie pospacerować.

Dla Ciebie kwiatuszek.
Ostróżka, już nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu
w 2016 r na pewno przybędą nowe odmiany

Ogród, mydło i powidło. 16:11, 28 gru 2015

Do góry
Tu trawka już po zastosowaniu odpowiedniego środka - chwasty poskręcało:

Pierwsze pomidorki (na próbę były też w donicy) i warzywnik:

Ogród, mydło i powidło. 16:03, 28 gru 2015

Do góry
Tu trawka dopiero wschodzi a niedługo potem pięknie się już prezentuje (jeśli mam dobrze daty wpisane to po ciut więcej niż miesiącu):

Żeby sobie ktoś nie pomyślał że u nas tak łatwo z tą trawą było. Był moment że miejscami więcej chwastów niż trawy było:
Kolorowe liście 15:50, 28 gru 2015

Do góry
Dąb

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:43, 28 gru 2015

Do góry
Zacznę tradycyjnie ))))Bardzo mi miło znaleźć się w grupie tak znamienitych ogrodników na czele z Danusią.
Na forum Ogrodowiska trafiłam już dawno. Poszukiwałam informacji dotyczących zakładania ogrodu. I wsiąknęłam na amen... Znalazłam swoje ulubione wątki: Miry, Pszczółki, Gabrieli, Małej Mi(przeczytanie trylogii było prawdziwym wyzwaniem), Vivy,Dzidki, Agani. Wiele godzin spędziłam na lekturze. Wasze rozterki były także moimi rozterkami. Cieszę się, że wreszcie dołączyłam do Waszej Ogrodowiskowej rodzinki. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swego grona. )
A teraz parę słów o mnie i moim ogrodzie.
Rok temu wprowadziliśmy się do nowego domu. Został wybudowany na 12,5 arowej działce. Mieszkają w nim dwie osoby 50+, pies rasy nieustalonej i pobudowlany nabytek w postaci kota dachowca.
Wiele lat mieszkałam w dużym mieście, potem w małym miasteczku. Tradycji ogrodniczych w rodzinie raczej nie było. Ot raczej coś w postaci uprawy drobnych warzyw. Parę lat temu zrodziła mi się w głowie chęć posiadania własnego kawałka świata przyjaznego ludziom, roślinom i zwierzętom. Coś z tą chęcią trzeba było zrobić. Kupiliśmy więc kawałek pola. Był rok 2011.

Zdawałam sobie sprawę, że na prawdziwy ogród trzeba poczekać parę lat. Z racji wieku tych lat nie jest już tak dużoTrzeba było się spieszyć. Chciałam uniknąć widoku pobudowlanego gruzu po zamieszkaniu w nowym domku. Usytuowanie działki oraz kształt budynku wykluczały ogród formalny. Swoje zainteresowania skierowałam więc w stronę ogrodów naturalistycznych, wiejskich, angielskich.
Z powodu zawirowania na rynku nieruchomości budowa domu trwała do 2014 roku. Ten czas nie był stracony. Sporo czytałam, oglądałam, rysowałam. Myślę, że ogrodowi wyszło to na dobre.
Tak jest w roku 2015
front

taras

W następnych postach opiszę etapy powstawania ogrodu.
Kolorowe liście 15:41, 28 gru 2015

Do góry
Acer palmatum 'Osakazuki'

Kolorowe liście 15:29, 28 gru 2015

Do góry
Klon palmowy

Kolorowe liście 15:28, 28 gru 2015

Do góry
Ambrowiec

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:15, 28 gru 2015

Do góry
rozark napisał(a)

mała podbiła moje serce

Przybiegłam z pozdrowieniami i podziękowaniem za wpis dotyczący zwierzątek.
Kociaki urocze.P
Ogród, mydło i powidło. 15:08, 28 gru 2015

Do góry
No już najwyższy czas na nową porcję zdjęć a więc historii ciąg dalszy. Pod koniec marca 2012 sadziliśmy tuje - ziąb był i śniegiem wiało . Zdjęcie jest z kwietnia:

Pierwsze nasadzenia i wschodząca trawa:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:58, 28 gru 2015

Do góry
prawdziwa, nawet bardzo.
ta tez prawdziwa, ale delikatniejsza, bardziej płaczliwa
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 14:49, 28 gru 2015

Do góry
Wełniany wianek cudny ,jeszcze takiego nie widzialam .Gatki przesyłam na 100!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:43, 28 gru 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
boska
zastanawiałam się czy jest prawdziwa ta zieleninka mnie utwierdziła
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 14:41, 28 gru 2015

Do góry
Popadal deszczyk, swieci sloneczko...to na dworze

A w domu tak :

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 14:40, 28 gru 2015

Do góry
Danusiu, chciałam się poradzić w sprawie żywopłotu u siostry. W tym roku padły jej tuje i należy posadzić coś na zasłonę szczelną. Czy można posadzić dalej tuje szmaragdy do istniejącego układu? Jak widzisz te żywopłoty?
Tak to wygląda.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies